Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου: Θέλουμε νησιά πολυεθνικά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά

Θεατρική Παράσταση για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος"

Μετά την εκδήλωση στην πλατεία των Μυτιληνιών για το αίτημα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για νέο hotspot στο στρατόπεδο δίπλα από το χωριό, στην οποία και ανταποκρίθηκε τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών από όλο το νησί της Σάμου, αναγκαζόμαστε για μια ακόμα φορά να πάρουμε θέση γύρω από το προσφυγικό ζήτημα.

Αυτό βέβαια, επειδή είδαμε το εθνικιστικό μίσος να σκεπάζει και πάλι μια λαϊκή συνέλευση, σε ένα θέμα που επηρεάζει όλους τους πολίτες της Σάμου. Υπήρχαν παντού γύρω μας φωνές που μας θύμιζαν σε πόσο άρρωστη κοινωνία έχουμε φτάσει να ζούμε. Ακούγαμε μικρά παιδιά να φωνάζουν “Έξω οι ξένοι”, γυναίκες να βγάζουν μίσος προς τους μετανάστες, ομιλητές που μιλούσαν για αλληλεγγύη και ανθρωπιά να βλέπουν να τους παίρνουν το μικρόφωνο από τα χέρια!

Πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο: Δεν δεχόμαστε την δημιουργία νέου -μεγαλύτερου- hotspot στους Μυτιληνιούς. Θεωρούμε πως κάτι τέτοιο, θα ήταν μια κίνηση “επιβεβαίωσης” πως το νησί της Σάμου θα είναι για πολλά ακόμα χρόνια μια φυλακή περιπλανωμένων ψυχών. Ένα μεγαλύτερο κέντρο δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση και καλύτερες συνθήκες για τα άτομα που διαμένουν εκεί, αφού εύκολα θα μπορέσει η κυβέρνηση με τις σκόπιμες καθυστερήσεις σε ζητήματα όπως η χορήγηση ασύλου, να “αφήσει” να ξεπεραστούν οι αριθμοί που θα είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει. Επίσης, η επιλογή του χώρου μας δείχνει και το πόσο πρόχειρη ήταν σαν αίτημα η επιλογή του στρατοπέδου, αφού η γύρω περιοχή έχει προβλήματα με την ύδρευση και την αποχέτευση έτσι κι αλλιώς εδώ και χρόνια.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως δεν σημαίνουν πως έχουμε ποτέ σκοπό να συμμαχήσουμε ή να βρεθούμε δίπλα στον δρόμο με ρατσιστές, εθνικιστές, φασίστες και ξενοφοβικούς. Σε όσους μιλούσαν στη λαϊκή συνέλευση για “διχασμούς”, έχουμε να απαντήσουμε πως έχουμε επιλέξει ήδη με ποιούς είμαστε σε αυτό τον πόλεμο. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και βρισκόμαστε απέναντι από κάθε “πατριώτη” που μας πουλάει εύκολες απαντήσεις στα καθημερινά μας προβλήματα.

Αρνούμαστε να δεχτούμε πως το προσφυγικό ζήτημα έχει πλήξει την οικονομία του νησιού: Είναι οι μνημονιακές στρατηγικές που ακολουθούμε εδώ και χρόνια. Εξάλλου, η τουριστική βιομηχανία δουλεύει έτσι ώστε τα χρήματα να πέφτουν πάντα στα χέρια των λίγων, με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού βασίζεται στα πολυόροφα all inclusive ξενοδοχεία και θέρετρα, όπου εκεί ο τουρίστας θα βρει όσες ανέσεις μπορεί να φανταστεί, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να βγει από το συγκρότημα ποτέ. Πίσω απ’ όλη τη φανταχτερή εικόνα, βρίσκονται οι νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον κάθε εργοδότη που τους υπενθυμίζει συνέχεια: “Δούλεψε τώρα, γιατί…έρχεται ο Χειμώνας!”

Οι μαγαζάτορες στο Βαθύ βέβαια, έχουν επηρεαστεί άκρως θετικά από την αυξημένη καταναλωτική ροή που έχουν δει στα μαγαζιά τους λόγω του προσφυγικού τα τελευταία δύο χρόνια.

Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε την θέση μας γύρω από την δημιουργία του νέου κέντρου κράτησης, αναγκαίο είναι να θέσουμε και το πολιτικό πλαίσιο γύρω από την απόφαση μας – κάτι το οποίο πολλοί ομιλητές απέφυγαν να κάνουν την Τετάρτη στην πλατεία. Αναγνωρίζουμε πάνω απ’ όλα πως οι μετανάστες είναι τα θύματα και όχι οι θύτες σε αυτή την κατάσταση. Είναι οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαλισμοί που αναγκάζουν τον κόσμο στην προσφυγιά, στην ξενιτιά για μια καλύτερη ζωή. Γι’ αυτό και είμαστε εναντίον οποιασδήποτε δημιουργίας κλειστών δομών που ακούσαμε να προτείνεται. Δεν θα θεωρήσουμε ποτέ τους μετανάστες “ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας” και αναγνωρίζουμε το δικαίωμα τους σε μια αξιοπρεπή διαμονή στο νησί.

Ζητάμε άμεση χορήγηση νόμιμων εγγράφων στους αιτούντες άσυλo και αποφόρτιση του hotspot στο Βαθύ. Στηρίζουμε επίσης, όσους από αυτούς θα ήθελαν να προσπαθήσουν να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή εδώ. Θεωρούμε τους μετανάστες αδέρφια ταξικά και ίσους για να χτίσουμε μαζί την κοινωνία που φανταζόμαστε.

Θέλουμε την Σάμο ένα νησί πολυεθνικό, με πολυεπίπεδα πολιτιστικά στοιχεία και ζύμωση αυτών μεταξύ τους. Ένα νησί με γειτονιές αλληλεγγύης και συντροφικότητας, μακριά από εθνικιστικές και μισανθρωπικές συμπεριφορές. Ένα νησί στο οποίο στο επίκεντρο είναι ο άνθρωπος, ένα ζωντανό αντι-παράδειγμα της κοινωνίας που ζούμε σήμερα.

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΟΥ

Terpsis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ψήφισμα συμπαράστασης στον κλάδο θεαμάτων-ακροαμάτων από την Π.Ε Βορείου Αιγαίου

Σε 90 ημέρες η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου γνωστοποιεί, ότι οι 3.823 υποβληθείσες προτάσεις για το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Περισσότερα »
Ναυτικός Όμιλος Σάμου κατά Αλέξανδρου Τατούρη. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη βιασμού ανήλικης αθλήτριας

Ναυτικός Όμιλος Σάμου κατά Αλέξανδρου Τατούρη. Καταδικάζει επίσης απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη βιασμού ανήλικης αθλήτριας

Tο Δ.Σ του Ναυτικού Ομίλου Σάμου στην υπ. αριθμ.   285  27/1/21   συνεδρίασή του καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαια πράξη του βιασμού της ανήλικης αθλήτριας ιστιοπλοΐας που

Περισσότερα »
Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Σειρά ερωτήσεων και παρεμβάσεων για τα προβλήματα των κατοίκων του δήμου Ανατολικής Σάμου έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Παχυμανώλης και Κώστας Τζίχας στη συνεδρίαση του

Περισσότερα »