Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά για Νοσοκομείο Σάμου: Ο ρατσισμός της δημόσιας διοίκησης είναι επικίνδυνος για ντόπιους και πρόσφυγες

Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά για Νοσοκομείο Σάμου: Ο ρατσισμός της δημόσιας διοίκησης είναι επικίνδυνος για ντόπιους και πρόσφυγες

Στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Σάμου έρχεται να προστεθεί κι ο θεσμικός ρατσισμός της διοίκησης του. Πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη που σήμερα στρέφεται κατά των προσφύγων – μεταναστών αφού μπαίνει πλαφόν στην πρόσβαση τους στα εξωτερικά ιατρεία. Όμως, είναι πολύ πιθανό σύντομα να δούμε αντίστοιχες ρατσιστικές πρακτικές σε βάρος και άλλων κοινωνικών ομάδων όπως είναι π.χ. οι ηλικιωμένοι.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτεται σε έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου Ν. Στεφανής και έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, στο νοσοκομείο της Σάμου εφαρμόζεται ένα ιδιότυπο καθεστώς διαχωρισμού των ασθενών σε ντόπιους και μετανάστες, με αντίστοιχο περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης των τελευταίων στα εξωτερικά ιατρεία. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: ντόπιοι και μετανάστες εντός και εκτός ΚΥΤ, με τους πρώτους να «δικαιούνται» καθημερινά 8 θέσεις ραντεβού στα τακτικά ιατρεία, τους μετανάστες που κατοικούν στο ΚΥΤ 2 θέσεις και -μόνο εφόσον υπάρξει κενό ή ακύρωση κάποιου ραντεβού ντόπιου ασθενή- 1 θέση να δίνεται σε μετανάστες που κατοικούν εκτός ΚΥΤ, σε κάποια δομή ή διαμέρισμα.

Μάλιστα, μετά και τον τραγικό θάνατο νεαρού μετανάστη στην Σάμο (που ίσως να ζούσε σήμερα αν -όπως καταγγέλλει η οικογένειά του- δεν είχαν αρνηθεί να του επιτρέψουν την είσοδο στα επείγοντα του Νοσοκομείου Σάμου), αποδεικνύεται ήδη το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η ρατσιστική, απάνθρωπη και προφανώς παράνομη πολιτική που εφάρμοζε κρυφά εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου.

Σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει τα ανεξήγητα, ο διοικητής του Γ.Ν. Σάμου επικαλείται σε επιστολή του την προσπάθεια «να μην υπάρχει συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία», ενώ ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας την «ανάγκη ποιοτικής και ποσοτικής προσαρμογής» του Νοσοκομείου Σάμου στα δεδομένα των χιλιάδων προσφύγων.

Είναι όμως προφανές ότι καμία απολύτως δικαιολογία δεν μπορεί να σταθεί όταν μιλάμε για ένα ξεκάθαρο διαχωρισμό ασθενών με βάση την καταγωγή τους, ένα ιδιότυπο «απαρτχάιντ» στον πλέον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας, με άμεσες και τραγικές συνέπειες στη ζωή ευάλωτων ανθρώπων που ούτως ή άλλως ζουν σε άθλιες συνθήκες στα στρατόπεδα-κολαστήρια των νησιών μας. Είναι επίσης προφανές ότι οι ρατσιστικές πρακτικές της διοίκησης του νοσοκομείου της Σάμου βάζουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Για κανένα λόγο δεν μπορεί να εξαρτάται το πόσοι και ποιοι δικαιούνται να δουν γιατρό από αναλογίες και μαθηματικά μοντέλα που μάλιστα δεν λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού (π.χ. το ποσοστό εγκύων μεταξύ τους ή τον αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν από λεπτοσπείρωση λόγω της συμβίωσης με τους αρουραίους στα ΚΥΤ). Πόσο μάλλον, «κρύβοντας κάτω από το χαλί» υπαρκτά προβλήματα και ελλείψεις των νοσοκομείων και ρίχνοντας ένα προπέτασμα δήθεν «αλληλεγγύης» για να δικαιολογηθεί η διαλογή μεταξύ ασθενών που στρέφεται ενάντια στους πιο ευάλωτους από αυτούς.

Άλλωστε, για τις υπαρκτές ελλείψεις στα νοσοκομεία που αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο από τον επιπλέον φόρτο που προκαλεί η απάνθρωπη πολιτική εγκλεισμού χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά, υπεύθυνοι δεν είναι οι ίδιοι οι έγκλειστοι αλλά οι πολιτικές Ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που συνυπέγραψαν και εφαρμόζουν, τόσο την πολιτική διάλυσης του ΕΣΥ, όσο και την άθλια συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας που εγκλωβίζει όλους αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου.

Τέλος, η πρόσφατη εμπειρία από την εμφάνιση της νόσου στο κολαστήριο της ΒΙΑΛ στην Χίο και την εξάπλωση της νόσου στην Λέσβο είναι εξαιρετικά διδακτική. Γι’ αυτό η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θεωρεί άμεση ανάγκη:

Την στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό όλων των νοσοκομείων στα νησιά (γιατρούς, νοσηλευτές κλπ προσωπικό).

Την ενίσχυση όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των νησιών, με προσωπικό ώστε να αποφορτιστούν από μεγάλο μέρος του βάρους που σηκώνουν τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Την ενίσχυση όλων των μονάδων υγείας με τον αναγκαίο εξοπλισμό και τα υλικά.

Την διεξαγωγή μαζικών τεστ για τον Covid -19 σε όλο τον πληθυσμό των νησιών, ώστε με επιθετικό τρόπο να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση της νόσου. Ιδιαίτερα δεδομένου ότι το επόμενο διάστημα – με το άνοιγμα των σχολείων – αναμένεται μεγάλη έξαρση κρουσμάτων σε όλα τα νησιά.

Ειδικά για το νοσοκομείο Σάμου θεωρούμε άμεση ανάγκη την ανάκληση της ρατσιστικής απόφασης της διοίκησής του και την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασθενών με βάση επιστημονικά κριτήρια.

Τέλος θεωρούμε απαραίτητη την απομάκρυνση του διοικητή του νοσοκομείου και άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για τον θάνατο πρόσφυγα λόγω της άρνησης παροχής σε αυτών των αναγκαίων φροντίδων υγείας.

00Dodekanisossamostoday760x140

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Κώστας Βογιατζής: «Τα κτήρια που φιλοξενούν τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε μία καλή κατάσταση μετά τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί»

Κώστας Βογιατζής: «Τα κτήρια που φιλοξενούν τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σε μία καλή κατάσταση μετά τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Κώστας Βογιατζής, Δημοτικός Σύμβουλος και πρόεδρος της Β΄Θμιας Επιτροπής Παιδείας «Τα κτήρια που φιλοξενούν

Περισσότερα »
Ευχαριστήριο στο Δήμο Μυτιλήνης για την παραχώρηση οικίσκων ώστε να χρησιμοποιηθούν για σχολικές αίθουσες

Ευχαριστήριο στο Δήμο Μυτιλήνης για την παραχώρηση οικίσκων ώστε να χρησιμοποιηθούν για σχολικές αίθουσες

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου ευχαριστεί θερμά το Δήμο Μυτιλήνης και το Δήμαρχο, κ. Στρατή Κύτελη για τη δωρεάν παραχώρηση οικίσκων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για σχολικές

Περισσότερα »