Αναστασία Μήλιου (Αρχιπέλαγος): Πρώτη φορά στα 20 χρόνια, μετά από μεγάλη εκτεταμένη άσκηση της Τουρκίας, υπάρχει τόσο μεγάλη συχνότητα νεκρών ζώων

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά και μίλησε η κα Αναστασία Μήλιου, διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ανάφερε για «Ανησυχητική Αύξηση Νεκρών Δελφινιών σε Ακτές του Βορείου Αιγαίου». Μια κατάσταση όπως είπε η κα Μήλιου, πρωτοφανής και για τους ίδιους.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως δεν υποψιάζονται θανάτωση των δελφινιών λόγω sonar, αλλά όταν γίνονται ασκήσεις στο Αιγαίο της κλίμακας και της έντασης που έγινε πρόσφατα με 103 πολεμικά πλοία, με βολές και εκρήξεις πραγματικών πυρών στη θάλασσα, ανθυποβρυχιακή δράση, συνεχή χρήση σόναρ από δεκάδες πλοία και υποβρύχια, επηρεάζεται όλο το οικοσύστημα.

Τα ζώα αυτά είναι απλά οι ενδείξεις του μεγάλου προβλήματος στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι βρέθηκαν στη Σάμο έχει να κάνει με τον καιρό που επικρατεί και φέρνει οτιδήποτε στις ακτές. Απλά, όπως είπε η κα Μήλιου πρώτη φορά στα 20 χρόνια, μετά από μεγάλη εκτεταμένη άσκηση της Τουρκίας, υπάρχει τόσο μεγάλη συχνότητα νεκρών ζώων. Η ευαισθητοποίηση του κόσμου για ειδοποίηση όταν βρίσκουν κάποιο νεκρό ζώο έχει φέρει και την μεγαλύτερη καταγραφή.

Η μεσογειακή φώκια μονάχους-μονάχους, που βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες σε παραλία του Καρλοβάσου, φαινόταν ζώο απόλυτα υγιές, ενώ το φαινόμενο των παράνομων τουρκικών ψαράδικων που ψαρεύουν παράνομα, καθώς δεν υπάρχει παρέμβαση της Ελληνικής κυβέρνησης, έχει ως αποτέλεσμα το φαινόμενο να είναι ανεξέλεγκτο.

Ένα φαινόμενο που προκαλεί μη αναστρέψιμη κατάσταση, άδειασμα των θαλασσών με επιπτώσεις για όλους. Αυτή τη στιγμή η ομάδα στοχεύει να ανοίξει τον ερευνητικό σταθμό στην Ικαρία, καθώς το νησί διαθέτει πλούσιο υδροβιότοπο.

00NekriFokia

Στην επίσημη σελίδα του στο Facebook το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος έγραψε:                                                

«Στον πόλεμο που έχει κηρύξει ο άνθρωπος ενάντια στη φύση, εντοπίστηκε ένα ακόμα θύμα – ένα από τα πλέον απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο. Έπειτα από τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών, μία Μεσογειακή Φώκια κατέληξε νεκρή στις ΒΔ ακτές της Σάμου. Ήταν μία μεγάλη αρσενική φώκια περίπου 300 κιλά. Η πρώτη νεκροψία έδειξε ότι η φώκια μέχρι τη στιγμή που θανατώθηκε ήταν καλά στην υγεία της, είχε μόλις τραφεί και ήταν στη διαδικασία της χώνεψης. Υπάρχουν ενδείξεις ανθρωπογενούς αλληλεπίδρασης αλλά δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί. Για να προσδιοριστεί η αιτία του θανάτου απαιτούνται λίγες ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία και ανάλυση των δειγμάτων που έχουν συλλεχθεί.

Είναι προφανές ότι η φώκια αυτή δεν θανατώθηκε ως αποτέλεσμα κάποια στρατιωτικής άσκησης, αλλά όπως προαναφέραμε από τον πόλεμο που έχουμε κηρύξει όλοι μας ενάντια στη φύση, είτε με τις πράξεις μας είτε με την απραξία μας».

Niotis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Kαθολική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας. Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Συμπολίτες μου, Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε επιθετική έξαρση. Παντού στην Ευρώπη, αλλά πλέον και εδώ στην

Περισσότερα »
Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Γιάννης Μάρκου: «Μέχρι στιγμής υπάρχουν 2 υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου της ΔΕΕΠ Σάμου»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ (Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας) Σάμου, κ. Γιάννης Μάρκου. Η ΔΕΕΠ Σάμου συγκέντρωσε

Περισσότερα »