Αναστασία Μήλιου: Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πόσο έχει περιοριστεί η υποβρύχια ηχορύπανση, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό

Αναστασία Μήλιου: Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πόσο έχει περιοριστεί η υποβρύχια ηχορύπανση, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ραδιοφωνικές Αναζητήσεις με τη Βιολέτα Τριπόδη», φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά η κα. Αναστασία Μήλιου, Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».

Η κα Μήλιου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης βρίσκονταν στους Λειψούς, με μέλη του ινστιτούτου, ενώ υπάρχει και στη Σάμο μια ομάδα. Επέλεξαν να παραμείνουν εκεί γιατί ήταν το ιδανικό περιβάλλον για να δουλέψουν με όλες τις συνθήκες ασφαλείας.

«Είναι ένα ιδανικό περιβάλλον με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση στις θάλασσες όλο το χρόνο, όχι μόνο τώρα. Μπορούμε να αντλήσουμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και γνώσεις από το πώς αντιδρούν οι θάλασσες την περίοδο με την περιορισμένη επίδραση του ανθρώπου, μέσα σε αυτούς τους μήνες λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού».

Σε πολλές περιοχές του κόσμου υπήρξε το φαινόμενο εμφάνισης άγριων ζώων που πρώτα δεν πλησίαζαν λόγω του ανθρώπου.

«Αυτό συνέβη και στη στεριά και στη θάλασσα, ίσως στη Σάμο και τα νησιά να μην είναι τόσο εμφανές, αλλά σίγουρα αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το πόσο έχει περιοριστεί η υποβρύχια ηχορύπανση. Οι θάλασσες ησυχάσανε μετά από πολλά χρόνια και παράλληλα δεδομένου ότι οι ιχθυόσκαλες είναι κλειστές, έχουμε αλιεία κυρίως από μικρά παράκτια σκάφη, με κάποια φαινόμενα βέβαια καταστροφικής αλιείας με ψαροντούφεκο και μπουκάλα και από τη Σάμο συνεχίζουν να εφορμούν στα γύρω νησιά κυρίως στα Β. Δωδεκάνησα, αλλά παρόλα αυτά η γενικότερη αλιευτική επίδραση έχει μειωθεί πάρα πολύ.

00AnastasiaMiliou01

Αποτέλεσμα να έχουμε την πρώτη άνοιξη μετά από πάρα πολλά χρόνια όπου γίνεται μία καλή αναπαραγωγή σε αποθέματα και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες και τον επόμενο χρόνο για το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η ανάκαμψη που περιμένουμε».

Ο αλιευτικός στόλος της Ελλάδας είναι μεγάλος αλλά δεν υπάρχει σωστή διαχείριση των αποθεμάτων για να υπάρχει βιωσιμότητα στις θάλασσες και στην αλιείας για το μέλλον. Γίνονται ενέργειες από μεριά τους με την συμβολή της Ε.Ε. προς την κυβέρνηση της Ελλάδας για την τήρηση μέτρων .

Το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ θαλάσσιας ζωής Αιγαίου είναι μια πολύ σημαντική καινοτόμα πρωτιά στον τομέα της προστασίας της φύσης, που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντικό για τα δελφίνια που εγκλωβίζονται σε πισίνες και παρουσιάζουν σόου μέσα από απάνθρωπες συνθήκες αιχμαλωσίας.

Επίσης στο πλαίσιο δράσεων είναι η τράπεζα σπόρων του Αιγαίου, το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα και φιλοξενεί περισσότερες από 1.200 ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών με την συμβολή των νησιωτών αλλά και από όλη την Ελλάδα. Ο διατροφικός έλεγχος ίσως είναι η επόμενη πανδημία, όποτε θα πρέπει ο κόσμος να είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει.

Το νέο χωροταξικό που ετοιμάζεται είναι μια απειλή για την φύση και χρειάζεται πολύ σημαντική δραστηριοποίηση από τις τοπικές κοινωνίες, αυξημένα αντανακλαστικά λόγω του σημαντικού φυσικού πλούτου.

«Θεωρούμε τη ζωή μας, την οικονομία μας και την καθημερινότητα μας εντελώς ανεξάρτητη από το φυσικό περιβάλλον, κάτι που δεν ισχύει και ίσως κάποιοι το συνειδητοποίησαν μέσα από την κρίση της πανδημίας».  

00VKDMarket1

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

«Έφυγε» από τη ζωή ο Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου

«Έφυγε» από τη ζωή ο Πυθαγόρας Χατζηϊωάννου, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου

«Με θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Κοινότητας Αγίου Κωνσταντίνου Πυθαγόρα Χατζηϊωάννου. Ο εκλιπών εργάστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση και προσέφερε επί σειρά

Περισσότερα »