Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί εκ νέου αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση και τον εγκλωβισμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Λέσβου και της Σάμου, όπου εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται πάνω από 5000 και 3000 αιτούντες άσυλο αντίστοιχα. Παρά τις διακηρύξεις για την «επιτυχία» της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, μετανάστες και πρόσφυγες συνεχίζουν να στοιβάζονται σε καταυλισμούς με δυνατότητα χωρητικότητας μικρότερη του 1/3 του πληθυσμού, με προβλήματα υδροδότησης, στήνοντας αυτοσχέδια αντίσκηνα και αναμένοντας την εξέλιξη του αιτήματος ασύλου τους, έκθετοι σε έντονα καιρικά φαινόμενα συνθήκες και σε συνθήκες, όπου δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε τις βιολογικές τους ανάγκες. Οι δομές υποδοχής εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, οι υπηρεσίες που παρέχονται εξακολουθούν να ανατίθενται κυρίως σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και όχι σε δημόσιους φορείς, ενώ οι εργαζόμενοι σχεδόν στο σύνολό τους εργάζονται υπό όρους εργασιακής επισφάλειας.

Την ίδια στιγμή, βλέπουμε να αναζωπυρώνονται κινήσεις που έχουν σκοπό να σπείρουν τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό και το φόβο στις τοπικές κοινωνίες. Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό στη Σάμο έχει αρχίσει να κλιμακώνεται εκ νέου η ρατσιστική – εθνικιστική ρητορική, με πρωτεργάτη την «κίνηση πολιτών Σάμος SOS» – η οποία στο παρελθόν είχε συντονιστεί και με την αντίστοιχη «Παγχιακή επιτροπή» στη Χίο. Προσπαθώντας να κρυφτούν πίσω από το πρόσχημα του «πατριωτισμού», η ομάδα αυτή και μέλη της, καθώς και κάποιοι πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, έχουν προπηλακίσει εργαζόμενους σε ΜΚΟ[1], έχουν καλέσει σε δημιουργία «ομάδων κρούσης» εναντίον «λαθρομεταναστών» ή όποιου διαφωνεί πολιτικά μαζί τους και μοιράζουν παραπλανητικά καλέσματα δήθεν αλληλεγγύης στους αιτούντες άσυλο, ενώ συγχρόνως διοργανώνουν άλλη μία συγκέντρωση ξενοφοβίας και λαϊκισμού στις 22 Οκτώβρη. 

To Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, καταδικάζει  αυτές τις κινήσεις που, εκμεταλλευόμενες το υπαρκτό πρόβλημα του εγκλωβισμού των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, στρέφονται επί της ουσίας -με φανερά ή κεκαλυμμένα ρατσιστικά κίνητρα- εναντίον των ανθρώπων που ζητούν διεθνή προστασία και όχι εναντίον της πολιτικής διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού της Ευρώπης των κλειστών συνόρων. Σταθερά, μέσα από τους αγώνες μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα, αναδεικνύουμε τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο, που δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση και ομαλή ένταξη στην κοινωνία και εναντιωνόμαστε στην πολιτική που έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό προσφύγων είτε να χάσουν την ζωή τους, στην προσπάθεια τους να εισέλθει στην Ευρώπη, είτε να εγκλωβιστούν στο ανατολικό Αιγαίο και την Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους.

[1] Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα εφημερίδας (19/10/2017 http://www.efsyn.gr/arthro/xenofoviko-paralirima-me-karampines-kai-aima) « .. στις 27 Σεπτεμβρίου δύο εκπρόσωποι της οργάνωσης Αρσις, επιχείρησαν να μιλήσουν στο δημοτικό συμβούλιο Παλαιοκάστρου για να εξηγήσουν το πρόγραμμα φιλοξενίας σε διαμερίσματα, εκδιώχθηκαν με τη βία και στη συνέχεια δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση 20 ατόμων»

Το Δ.Σ του

ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

20.10.2017

Αρ.Πρωτ.07

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γιώργος Ελευθερόγλου: «Θέλω το νησί μου, θέλω τη ζωή μου»

Δημοσιεύθηκε η Κ.Υ.Α των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, για τις αποζημιώσεις από ζημιές από τους διαμένοντες στις μονάδες φιλοξενίας

Δημοσιεύθηκε η με αριθ. 15785/23-12-2020 (ΦΕΚ Β΄5722) Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, με την οποία χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων, ο Δήμος Ανατολικής Σάμου,

Περισσότερα »