Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου για την εποχική γρίπη

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου για την εποχική γρίπη

Η γρίπη αποτελεί ένα μεταδοτικό νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, το οποίο προκαλείται από διάφορους ιούς γρίπης (A,B και C). Στη δική μας περιοχή εκδηλώνεται συνήθως το χειμώνα και τις αρχές της άνοιξης. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο, η οποία ενδεχομένως να απαιτήσει νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να είναι μερικά ή και όλα από τα παρακάτω:

Πυρετός ή αίσθημα πυρετού/ρίγους.

Βήχας

Πονόλαιμος

Ρινική συμφόρηση ή καταρροή

Μυαλγίες

Πονοκέφαλος

Κόπωση

Μερικοί ενήλικες μπορεί να έχουν έμετο και διάρροια, αν και αυτά εμφανίζονται συχνότερα στα παιδιά.

Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός οτι μπορεί κάποιος να νοσήσει από γρίπη χωρίς να εμφανίσει πυρετό.

Πως θα καταλάβω οτι έχω γρίπη;

Aν τη περίοδο έξαρσης της γρίπης εμφανίσεις κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να έχεις νοσήσει. Απευθύνσου στο θεράποντα ιατρό σου ώστε να αποφασίσει την περαιτέρω αντιμετώπιση. Η διάγνωση τις περισσότερες φορές τίθεται με το ιστορικό και την εξέταση του ασθενή και δεν απαιτεί την πραγματοποίηση κάποιας εργαστηριακής εξέτασης. Παρόλα αυτά κυκλοφορούν στην αγορά τεστ για γρήγορη ανίχνευση του ιού καθώς και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν εφόσον ο γιατρός το κρίνει σκόπιμο σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πχ σε έγκυες ή ανοσοκατασταλμένους). Έχε πάντως υπόψη σου οτι σε ορισμένες φορές τα τεστ αυτά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιο παρότι έχεις νοσήσει. Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση ή όχι μιας τέτοιας εργαστηριακής εξέτασης δεν πρέπει να καθυστερήσει την έναρξη θεραπείας από τον θεράποντα ιατρό.

Πως θεραπεύεται η γρίπη;

Τις περισσότερες φορές όταν η νόσος είναι ήπια δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από παραμονή στο σπίτι, με επαρκή ενυδάτωση και λήψη συμπτωματικής θεραπείας (αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά). Ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (παιδιά, έγκυες, άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, χρόνιες πνευμονοπάθειες, ανοσοκατασταλμένοι) θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με το θεράποντα ιατρό τους, ώστε να εξεταστούν και να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό θεραπεία με αντιικά φάρμακα. Επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση θα χρειαστεί εφόσον ο ασθενής παρουσιάσει πολύ γρήγορη αναπνοή, δύσπνοια, έντονο πόνο στο στήθος, σπασμούς, λίγα ή καθόλου ούρα, σύγχυση, έντονο μυικό πόνο, αστάθεια στη βάδιση, πυρετό ή βήχα που βελτιώθηκαν αρχικά αλλά επανεμφανίστηκαν αργότερα, επιδείνωση τυχόν χρόνιων προβλημάτων. Επιπρόθετα σε παιδιά πυρετός πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου και σε μικρότερα των 12 εβδομάδων κάθε είδους πυρετός, απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη της εποχιακής γρίπης

Είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου (άτομα άνω των 60 ετών, έγκυες, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, παχύσαρκοι με ΔΜΣ > 40 kg/ m², άτομα με νευρολογικά νοσήματα και νοσήματα του ήπατος, επαγγελματίες υγείας) με το αντίστοιχο εμβόλιο, ο οποίος ιδανικά θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο και να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Αν κάποιος δεν καταφέρει να εμβολιαστεί ως τότε είναι δυνατό να εμβολιαστεί αργότερα. Σε κάθε περίπτωση απευθυνθείτε στο θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα σας ενημερώσει αν χρειάζεται να εμβολιαστείτε ή όχι.

Κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης προληπτικά μέτρα μετάδοσης αποτελούν και τα παρακάτω:

Αποφυγή επαφής με άτομα που νοσούν από γρίπη.

Αν είσαι ο ίδιος ασθενής απέφυγε όσο μπορείς επαφές με τους υπόλοιπους ώστε να μη τους μολύνεις.

Παραμονή στο σπίτι μέχρι να παραμείνεις απύρετος και χωρίς φάρμακα για τουλάχιστον 24 ώρες. Μπορείς να βγεις μόνο για παροχή ιατρικής φροντίδας ή για αγορά προμηθειών.

Όταν βήχεις σκέπασε τη μύτη και το στόμα με χαρτομάντηλο. Πέταξέ το στη συνέχεια σε κάδο απορριμμάτων και πλύνε αμέσως τα χέρια σου.

Πλένε συχνά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό. Αν δεν έχεις χρησιμοποίησε ένα έτοιμο αλκοολικό διάλυμα για τα χέρια.

Αποφυγή επαφής με μάτια, μύτη και στόμα.

Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

VKDMarketMegalo

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βασίλης Πανουράκης: Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα εντός του ΚΥΤ Σάμου αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Βασίλης Πανουράκης: Οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα εντός του ΚΥΤ Σάμου αρμοδιότητα διαχείρισης των θεμάτων φέρει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο ΚΥΤ Σάμου και σε συνέχεια των ενημερώσεων που εκδίδει καθημερινά ο ΕΟΔΥ περί κρουσμάτων του Κορονοϊού η

Περισσότερα »
Δημήτρης Κουρσουμπάς: κ. Υπουργέ πρέπει να αντιληφθείτε πως η Μυτιλήνη και οι γύρω περιοχές της, έχουν «καταληφθεί από πρόσφυγες και μετανάστες»

Δημήτρης Κουρσουμπάς: κ. Υπουργέ πρέπει να αντιληφθείτε πως η Μυτιλήνη και οι γύρω περιοχές της, έχουν «καταληφθεί από πρόσφυγες και μετανάστες»

Έντονη ανησυχία στον Τοπικό πληθυσμό της Μυτιλήνης και των όμορων Δημοτικών Ενοτήτων, προκαλεί ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στους εισερχόμενους στη νέα  προσωρινή Δομή στο

Περισσότερα »