Ανακοίνωση της Ν.Ε. Σάμου ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Εδώ και καιρό, η ένταση στην τοπική κοινωνία, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, κλιμακώνεται καθημερινά. Η κατάσταση πλέον είναι επικίνδυνη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να βγει εκτός ελέγχου. Η ανάγκη για άμεσα μέτρα είναι επιτακτική. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλει ψυχραιμία, χαμηλούς τόνους, συνεννόηση, συνεργασία τοπικών αρχών, πολιτικών κομμάτων, συλλογικοτήτων, πολιτών και ταυτόχρονα αποφασιστικότητα και δυναμική διεκδίκηση της μοναδικής λύσης , που μπορεί να θεραπεύσει την κατάσταση. Η άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα / των προσφύγων μεταναστών, που υπερβαίνουν τη χωρητικότητα του hot spot (850 θέσεις), αποτελεί μονόδρομο.

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ / Τουρκίας οδήγησε στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των προσφύγων / μεταναστών σε δυσθεώρητα ύψη (κοντά στις 3000), με αποτέλεσμα να ζουν σε άθλιες συνθήκες, τις οποίες  επιδεινώνει η έλευση του χειμώνα, να αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο νησί, χωρίς να γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει η αιχμαλωσία τους  και  που θα βρεθούν μετά, να εξαντλούνται οι όποιες οικονομίες τους, να συνυπάρχουν υποχρεωτικά στον ίδιο χώρο άνθρωποι με διαφορετικές  κουλτούρες, συνήθειες, γλώσσες, θρησκευτικές πεποιθήσεις, εθνική καταγωγή. Ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθεί οργή, θυμός, ένταση, συγκρούσεις, παραβατική συμπεριφορά.

Ταυτόχρονα, οι μόνιμοι κάτοικοι, θύματα οι περισσότεροι, της κρίσης, αντιμέτωποι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, μετά από ένα καλοκαίρι με μειωμένη τουριστική κίνηση, δυσκολεύονται να διαχειριστούν το πρωτόγνωρο γεγονός της μακροχρόνιας συνύπαρξης με τόσο μεγάλο αριθμό αγνώστων ανθρώπων, σε μια μικρή πόλη, που οι περισσότεροι γνωρίζονται με τα μικρά τους ονόματα. Η συστηματική καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του φόβου, η ενοχοποίηση των προσφύγων για όλα τα δεινά του κόσμου, επιδιώκουν να μετατρέψουν την αμηχανία και την  ανασφάλεια σε μίσος και οργή εναντίον των προσφύγων.

Η απόπειρα παραγόντων του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου περασμένων δεκαετιών, να επανέλθουν στο προσκήνιο, με προφανή στόχευση στις επόμενες δημοτικές εκλογές, πατώντας στην υπαρκτή προσφυγική κρίση και υιοθετώντας έναν ακραίο εθνικιστικό λόγο, με αιχμές την κινδυνολογία και την ισλαμοφοβία, δίχασε την κοινωνία, ανέβασε κατακόρυφα την ένταση και δημιούργησε εύφορο έδαφος για την ρητορική του μίσους και την στοχοποίηση προσφύγων και αλληλέγγυων, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα προηγούμενα δεν αναιρούν τις σοβαρές ευθύνες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής  το οποίο, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις και τη συνεχή ενημέρωση από τον βουλευτή και τις αρχές του τόπου, επιμένει δογματικά στην άρνηση της μεταφοράς προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, χωρίς να προτείνει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο.

Επαναλαμβάνουμε ότι, η άμεση μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα των προσφύγων μεταναστών που υπερβαίνουν τη χωρητικότητα του hotspot, είναι απόλυτα επιβεβλημένη. Η δυνατότητα του νησιού και των υποδομών του να φιλοξενεί με όρους αξιοπρέπειας πρόσφυγες είναι περιορισμένη. Το ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερου hotspotθα επιδεινώσει την κατάσταση και μας βρίσκει αντίθετους.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σχόλιο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για θέσεις επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρικού προσωπικού

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ¨Άγιος Παντελεήμων¨  ανακοινώνει ότι από σήμερα  Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε ήδη η διαδικασία  υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για τις θέσεις λοιπού

Περισσότερα »