Ανακοίνωση – Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την παράλληλη λειτουργία δομών στα νησιά του Αιγαίου

Ανακοίνωση - Απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την παράλληλη λειτουργία δομών στα νησιά του Αιγαίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο κ Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική.

Αναφερόμενος στην ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης για το πώς θα διαμορφωθούν οι δομές υποδοχής και φύλαξης αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μίλησε για ταυτόχρονη λειτουργία υπαρχουσών και υπό κατασκευή δομών.

Δεν είναι έτσι. Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μέχρι τότε ανοικτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν. Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς.

Η Μόρια θα κλείσει κύριε Τσίπρα. Το Βαθύ θα κλείσει. Αν αυτό δεν σας αρέσει πείτε το χωρίς περιστροφές, μην ψάχνετε προφάσεις.

Αλ. Τσίπρας: Παλατζάρουν σε δύο βάρκες

Νωρίτερα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μιλήσει για «βέρτιγκο» της κυβέρνησης και στη διαχείριση του προσφυγικού. «Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρομήσεις, πέντε μήνες δίχως σχεδιασμό. Διότι πώς να έχουν σχέδιο, όταν πρέπει να εφαρμόσουν παράλληλα δύο στρατηγικές που συγκρούονται μεταξύ τους;

Από τη μία πλευρά, η στρατηγική που υιοθετεί την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, που σέβεται τον άνθρωπο και το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, μια στρατηγική που ακολουθούσε η δική μας η κυβέρνηση, που όμως αποδεικνύονται, εδώ και πέντε μήνες, ανίκανοι να υλοποιήσουν, με ορατά τα αποτελέσματα στα νησιά και την ενδοχώρα.

Και από τη άλλη μια στρατηγική, με την ρητορική της οποίας κέρδισαν τις εκλογές, η ακροδεξιά ρητορική ότι “τους πρόσφυγες τους έφερνε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα” και ότι “δεν ήλεγχε τη χώρα” και ότι με του που θα εκλεγούν “θα τους ρίξουν στη θάλασσα, θα τους επιστρέψουν στην Τουρκία”».

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση παλαντζάρει στο προσφυγικό, «πατώντας στις δύο βάρκες», είναι εγκλωβισμένη σε αντιφάσεις και διέξοδα, δεν μπορεί να είναι καθόλου αποτελεσματική.

«Τη μια κατήργησαν με το που ήρθαν το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η χώρα που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, δεν έχει υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Την άλλη μετατρέπουν την ευθύνη της διαχείρισης σε μπαλάκι του τένις, ανάμεσα σε τέσσερεις υπουργούς. Τον αρμόδιο-αναρμόδιο, απ’ ό,τι φαίνεται, αναπληρωτή υπουργό, τον κ. Κουμουτσάκο, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Θεοδωρικάκο, τον υπουργό Άμυνας, τον κ. Παναγιωτόπουλο.

Και στο τέλος, επειδή το μπαλάκι του τένις δεν μπορούσε να αντέξει ανάμεσα σε αυτούς τους τέσσερις, πήγε σε έναν υφυπουργό, τον υφυπουργό Άμυνας, τον κ. Στεφανή.

Και βγαίνει ο υφυπουργός, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πριν από 15 μέρες και μας παρουσιάζει μετά βαΐων και κλάδων ελαίας, την περίφημη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τα κλειστά κέντρα κράτησης στα νησιά, λέγοντας μάλιστα ότι θα αντικαταστήσουν αυτά τα κέντρα τα κλειστά, τις σημερινές υπάρχουσες ανοιχτές δομές.

Και πανηγυρίζανε. Κλείνει η ντροπή της Μόριας, μας έλεγαν. Της Μόριας που την παρέλαβαν στις 5.000  και σήμερα έχει φτάσει 15.000.

Και έρχεται, πριν αλέκτωρ λαλήσει, η Ευρωπαία Επίτροπος και στέλνει επιστολή στον κ. Χρυσοχοΐδη και το λέει ότι αυτά τα οποία σχεδιάζετε είναι έξω από το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τα κλειστά κέντρα. Και ζητάει εξηγήσεις.

Και μετά επανέρχεται ο κ. Χρυσοχοΐδης με επιστολή που στέλνει στην Επίτροπο και της εξηγεί ότι τελικά δε θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές, όπως έλεγε ο υπεύθυνος συντονιστής και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πέτσας, 15 μέρες πριν, αλλά θα λειτουργούν παράλληλα.

Με δυο λόγια ο υπουργός Χρυσοχοΐδης με επιστολή του στην Ευρωπαία Επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δε θα κλείσει η Μόρια, αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα.

Με συγχωρείτε είναι αυτή κυβέρνηση; Είναι αυτό συντονισμός; Είναι αυτή υπεύθυνη στάση; Είναι μπάχαλο. Υπάρχει συνεννόηση; Υπάρχει πρωθυπουργός;

Εμείς διαχειριστήκαμε πιο δύσκολες καταστάσεις. Πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Γεράσιμος Χουλιάρας: Οι κάτοικοι της Σάμου να αποφεύγουν τα παλιά και καταπονημένα κτήρια

Συμπληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από τον ισχυρό σεισμό βόρεια της Σάμου. Η ανάλυση των σεισμολογικών δεδομένων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παρουσιάζουν μια

Περισσότερα »