Ανάδειξη – Παρουσίαση του έργου στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο

Το θαυμαστό επίτευγμα της αρχαίας μηχανικής, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους και στους φορείς της Σάμου από αρχαιολόγους, κατασκευαστές του έργου, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού με την παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

Η υπουργός έφτασε στο νησί τη Δευτέρα το πρωί (24/04) και κατευθύνθηκε στο Μουσείο Πυθαγορείου προκειμένου να γίνει η παρουσίαση κυρίως στα ΜΜΕ του μνημείου, των μελετών και γενικότερα του έργου «αποκατάσταση – συντήρηση και ανάδειξη του Ευπαλινείου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Το καλωσόρισμα έκανε ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας Παναγιώτης Χατζηδάκης και το λόγο πήρε ευθύς αμέσως η κα Κονιόρδου, η οποία αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του έργου και γενικότερα τη σημασία των μνημείων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος καθώς «ο τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έκανε αναφορά επίσης στη συμβολή του Γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου που ξεκίνησε τη δεκαετία του 70 τις ανασκαφές και ζήτησε από τα τοπικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν να προβάλλουν το αρχαίο αυτό μνημείο. Τέλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συνεργασία που υπήρξε σε επίπεδο φορέων και υπουργείου πολιτισμού.

Ο βουλευτής Σάμου κ. Δημήτρης Σεβαστάκης μιλώντας για το έργο τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο αρχαίας τεχνολογίας το ποίο συντηρήθηκε με σύγχρονο τρόπο και αποτελεί διασταύρωση σκέψης και στοχασμού.

00Efpalinio02

Για την επιστημονική διάσταση του έργου μίλησαν ο Δημοσθένης Σβολόπουλος προϊστάμενος της ΔΑΑΜ, η Μαρία Μερτζάνη – Προϊσταμένη ΔΣΑΝΜ και ο Κώστας Ζάμπας – εκπρόσωπος της αναδόχου Κατασκευαστικής Εταιρείας. Όλοι αναφέρθηκαν στο μεγάλο αυτό έργο που για το οποίο εργάστηκαν για 8 χρόνια, λαξεύτηκαν 5 χιλιάδες κυβικά πέτρες, 55 μέτρα μακριά από τη θάλασσα.

Επίσης μίλησε η υπεύθυνη Marketing και διαφήμισης του ΕΟΤ Πηνελόπη Νομπιλάκη η οποία με την σειρά της επισήμανε τη σημασία της προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού, η επαφή των τουριστών με τους ντόπιους ώστε να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής και οι επισκέψεις τους στα μνημεία και τα μουσεία .

Χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής , ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδουραράκης εκ μέρους του δήμου Σάμου, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου Φιλιώ Βλαχοπούλου ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διέλευση του υδραγωγείου μήκους 1036 μέτρων από τη νότια πλευρά και η μετάβαση στην πηγή του Αρχαίου Υδραγωγείου στους Αγιάδες.

00Efpalinio03

Η διαδρομή άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων ως προς την τελειότητα του έργου και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ασφάλεια όσων το επισκέπτονται. Ολοκληρωμένο στο σύνολό του το Ευπαλίνειο όρυγμα αναμένει τους επισκέπτες αφού ολοκληρωθεί άμεσα η εκπαίδευση των 5 υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί από το υπουργείο ενώ αυτό που απομένει είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στην βόρεια πλευρά του υδραγωγείου, η κατασκευή ενός αναψυκτηρίου και τουαλέτας.

Μεγάλη έκπληξη ήταν όταν μια ομάδα Δανών τουριστών που βρέθηκαν στο βόρειο τμήμα του Ευπαλινείου και θέλησαν να ξεναγηθούν ζητώντας την άδεια από τον προιστάμενο κ. Χατζηδάκη.

Τότε η υπουργός προσφέρθηκε να τους δείξει η ίδια το αρχαίο μνημείο ξεναγώντας τους στα πρώτα μέτρα του υδραγωγείου.

Λίγο πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα η κα Κονιόρδου, οι δημοσιογράφοι , οι μηχανικοί και οι μελετητές του έργου δοκίμασαν Σαμιώτικα εδέσματα προσφορά του Επιμελητηρίου Σάμου και του Ενιαίου Συνεταιρισμού στο καφέ Μπάρ REMMENTZO στο Πυθαγόρειο.

Βιολέτα Τριπόδη

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ…

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν. Μηταράκης: «Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα των χωρών μας, των πολιτών μας και των νόμιμων κατοίκων μας»

Επιστολές Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών

Περισσότερα »
Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Συνάντηση του Δημάρχου κ. Στάντζου με την Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση των σεισμοπλήκτων

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου μεταξύ του Δημάρχου, κ. Γεώργιου Στάντζου και μελών της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης για την αποκατάσταση και αποζημίωση

Περισσότερα »