ΑΚΙΣ: Εκκένωση κατοικημένων τόπων υπό την απειλή πυρκαγιάς

Θεατρική Παράσταση για παιδιά από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Σάμου "Φάρος"

Πρόταση για το δύσκολο έργο της εκκένωσης του πληθυσμού από τα χωριά και τους οικισμούς της Σάμου, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, κατέθεσε η ΑΚΙΣ στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, στον απόηχο της θλιβερής αποτίμησης των απωλειών ζωής κατά την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Η πρόταση αφορούσε στην ύπαρξη έγκυρων και πρακτικώς εφαρμόσιμων μνημονίων (όπου δεν υπάρχουν), ως συνέχεια της εφαρμογής του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ», γραμμένων από την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες αρχές και συμπληρωμένων από τα τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων.

Τονίστηκε ότι κάθε κοινότητα της Σάμου θα πρέπει να διαθέτει το δικό της μνημόνιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, τέτοιο ώστε να μπορούν οι εκτελεστές του σχεδίου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή με κάθε λεπτομέρεια και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες, σε ότι αφορά την ένταση και την κατεύθυνση του ανέμου, τις συνθήκες φωτός και τις μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Για παράδειγμα ίσως να χρειαστεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού υπό την απειλή μίας πυρκαγιάς που ξεσπά σε ημέρα πανηγυριού, με τους κατοίκους συγκεντρωμένους εντός ή εγγύς κατοικημένου χώρου, χωρίς επαρκές οδικό δίκτυο, κατά τη νύκτα και υπό θυελλώδεις ανέμους.

Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους εμάς, που ασχολούμαστε με τα κοινά, αλλά και σε όλους όσους έχουν επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ολιγωρεί σε ζητήματα σχεδίασης, πρόληψης και καταστολής μιας απειλής.

Πρέπει επίσης να γίνει γνωστό ότι, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, μία μικρή λεπτομέρεια που παραλείπεται κατά το στάδιο της σχεδίασης μπορεί να μας στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές κατά το στάδιο αντιμετώπισης της απειλής.

Αντώνιος Σίμος

Δημοτικός Σύμβουλος

Terpsis

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα