Αγωνία για την 1η Σεπτέμβρη από τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου Γιώργο Στάντζο και Αλέξανδρο Λυμπέρη

H «ΑΝΑ.Σ.Α. για τη Σάμο» στους Μυτιληνιούς. Συνάντηση με τους φορείς της Κοινότητας

Υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών και αρμόδιου για θέματα αυτοδιοίκησης Θοδωρή Λιβάνιου και παρουσία των Διευθύνσεων του Υπουργείου και των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εσωτερικών η κρίσιμη σύσκεψη της νέας πολιτικής ηγεσίας με τους Δημάρχους των υπό διάσπαση δήμων της χώρας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε σαφές από τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τον ίδιο τον Υφυπουργό ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο η διάσπαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι νέοι Δήμοι από τον Σεπτέμβρη.
Το σκεπτικό που υπήρχε σε αυτοδιοικητικούς ότι με απευθείας αναθέσεις των υφιστάμενων Δήμων θα μπορούσαν να λειτουργήσουν το πρώτο χρονικό διάστημα αποκλείστηκε από τους Διευθυντές του Υπουργείου για νομικούς λόγους.
Εκείνο που απαιτείται πλέον να γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες είναι να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου προκειμένου να προσπελαστούν τα προβλήματα και να συγκεκριμενοποιηθούν ασάφειες του Νόμου.
Από την Σάμο παρευρέθηκαν οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Γιώργος Στάντζος και Αλέκος Λυμπέρης καθώς και ο νυν Δήμαρχος Χριστόδουλος Σεβαστάκης.
Ο κ. Γιώργος Στάντζος είπε τα εξής:
«Η αισιοδοξία κρίνεται από την διάθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας να δώσει πολλή μεγάλη προσπάθεια στο να θεραπεύσει όλες τις στρεβλώσεις του νόμου που προέβλεψε τη διάσπαση των δήμων, αυτών των λίγων δήμων της χώρας, ναι θα έλεγα είμαι αισιόδοξος. Τα δεδομένα όμως που εμφανίστηκαν νομικά, οικονομικά, θεσμικά, αδιέξοδα, γιατί ξέρετε και με τη συζήτηση και τον προβληματισμό όπως αναπτύσσεται και συντίθεται, η βεντάλια μεγάλωσε.
Η διάσπαση αυτή έγινε όχι μόνο μέσα σε μια νύχτα όπως όλοι την περιγράφαμε, δημιουργεί αφάνταστα προβλήματα, όχι απλά μια απλής δυσλειτουργίας, θα έλεγα ουσιαστικής λειτουργίας των δήμων την επόμενη ημέρα.
Υπήρξε παρουσία του Δήμου Σάμου και του κ. Λυμπέρη, ήταν και ο Δήμαρχος κ. Σεβαστάκης στη σύσκεψη αυτή. Αρκετά προβληματισμένοι βγήκαν όλοι οι παράγοντες και οι υπηρεσιακοί και η πολιτική ηγεσία και εμείς, αλλά όπως σας είπα η υπόσχεση η κυβερνητική είναι ότι στα πλαίσια του νόμου θα ασκηθούν όλες οι δυνατότητες προκειμένου να θεραπευθούν τα προβλήματα.
Από αυτό και μόνο υπάρχει μια αισιοδοξία, υπάρχει ένα κλίμα αρκετά ευέλικτο και δημιουργικό, αλλά τα πράγματα είναι δύσκολα, δημιουργούνται νομικά αναχώματα στη λειτουργία των δήμων. Μιλάμε για ένα διαζύγιο με αβέβαια τα οικονομικά του στοιχεία, ήδη αρκετοί δήμοι δηλώνουν αδυναμία να καταγράψουν έγκαιρα, μέσα στις προθεσμίες του νόμου τα οικονομικά τους μεγέθη ώστε να υπάρχει η υποτυπώδης λεγόμενη απογραφή έναρξης και βέβαια πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά θέματα υπάρχει και το μεγάλο αγκάθι της λειτουργικότητας των δήμων που αφορά το προσωπικό.
Εμείς παρουσιάσαμε ειδικό υπόμνημα, τις θέσεις μας για τα ζητήματα του προσωπικού και της τοποθέτησης στους νέους οργανισμούς, φυσικά υποστηρίξαμε με επιχειρήματα και πολιτικά την απόφαση του Δ.Σ. Σάμου.
Ο κ. Υπουργός έδωσε την κατεύθυνση της πολιτικής ηγεσίας και της αποκεντρωμένης διοίκησης, τους λεγόμενους συντονιστές, η κατανομή του προσωπικού να γίνει με βάση τη λειτουργικότητα, το πώς είχαν τοποθετηθεί, σε ποιες θέσεις ήταν προ του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ (2010) και βέβαια τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, όπου υπάρχουν.
Έχουμε λοιπόν μια κατεύθυνση και περιμένουμε το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία. Εμείς θα συνεργαστούμε και με τις λοιπές δυνάμεις του Δ.Σ. και με το Δ.Σ και δήμαρχο Δυτικής Σάμου. Τα προβλήματα είναι κοινά, ελπίζουμε να μην αποβούν αξεπέραστα λόγω της προχειρότητας που στήθηκε το όλο εγχείρημα, προκειμένου να εξυπηρετήσει όπως φάνηκε, συγκεκριμένες μικροπολιτικές  με τοπικά χαρακτηριστικά και καταστάσεις και τίποτα άλλο.
Αναμένουμε τις παρεμβάσεις της πολιτικής ηγεσίας, αναμένουμε την συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά την αυτοδιοίκηση και πολύ πιθανόν να υπάρξει και μέσα στην εβδομάδα και από την πλευρά μας  εκ νέου μία παρέμβαση. Υπήρξε και από εμένα μία πρόταση διαφορετικού τύπου, που ενδεχομένως την εμπλουτίσουμε με περισσότερο τεχνοκρατική βάση και με τους άλλους δημάρχους. Η πρόταση αυτή ουσιαστικά καταγράφεται στο ότι οι παλιοί δήμου με το ΑΦΜ, το ενεργητικό και το παθητικό τους, να τελούν υπό εκκαθάριση για τα επόμενα 3-5 χρόνια, ώστε οι νέοι δήμοι που προκύπτουν από 1\9 να μπορέσουν να λειτουργήσουν και νέες συμβάσεις με πιο ξεκάθαρα οικονομικά δεδομένα και με σεβασμό στην ποιότητα ζωής του πολίτη γιατί τελικά ο πολίτης είναι ο αποδέκτης το πώς δουλεύουν οι αυτοδιοικήσεις και είναι το κύριο μέλημα όλων.
Πιθανόν λοιπόν να επεξεργαστούμε και να προτείνουμε και αυτό το σενάριο στην πολιτική ηγεσία. Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να περπατήσει ο θεσμός ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για τους πολίτες, γιατί εντέλει η κοινωνία της Σάμου δεν έφταιξε τίποτα για να πληρώσει τελικά το μάρμαρο της διάσπασης.
Υπάρχει υπόμνημα και για την κατανομή του προσωπικού και για έκτακτη χρηματοδότηση και ως τελευταίο και καθόλου απαξιωμένο, είναι και η αλλαγή της ονοματοδοσίας του δήμου μας, που ήταν και προεκλογική δέσμευση διότι θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να λειτουργήσουμε το νέο δήμο αλλά και για να αλλάξουμε το όνομα του, που βέβαια προσβάλλει την ιστορία της Σάμου».  
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης δήλωσε τα εξής:
«Έγινε μία σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον υφυπουργό τον κ. Λιβάνιο, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έγινε μια σύσκεψη παρουσία όλων των δημάρχων των 12 καινούργιων δήμων που έχουν προέλθει από διάσπαση.
Εκεί ακουστήκανε όλα τα προβλήματα, θέσαμε τα προβλήματά μας που έχουν να κάνουν με το προσωπικό, που έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά, που έχουν να κάνουν με τις διαδικασίες και που έχουν με τα σφιχτά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν.
Δεν θέλω να πω ότι δεν είμαι αισιόδοξος, γιατί από την φύση μου είμαι άνθρωπος αισιόδοξος, όμως τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Ελπίζουμε μετά την σύσκεψη αυτή να καταγραφήκανε τα προβλήματα, γιατί η σύσκεψη έγινε παρουσία όλων των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Ήταν όλοι οι διευθυντές του υπουργείου, καταγράψανε τα προβλήματα και  μας είπαν ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες, θα εκδοθούν σχετικοί εγκύκλιοι. Και μάλιστα τώρα που θα κατατεθεί ένα νομοσχέδιο μέσα στην άλλη εβδομάδα, κάποια θέματα δικά μας θα περάσουν και στο νομοσχέδιο αυτό.
Πιστεύω μετά από την επαφή αυτή, κάποια παραβλήματα θα βρουν τη λύση τους, γιατί είναι αρκετά τα προβλήματα. Σας είπα ότι έχουν να κάνουν με τα περιουσιακά, εμπλέκονται ορκωτοί λογιστές, εμπλέκεται η αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία πρέπει να δώσει λύση στο θέμα των υπαλλήλων, τη στελέχωση δηλαδή των νέων δήμων.
Είναι πολύ σύνθετα τα προβλήματα και τα θέματα και χρειάζεται να υπάρξει βοήθεια από το υπουργείο. Είναι θέματα οικονομικά, είναι θέματα που έχουν να κάνουν με το χρέος που θα παραλάβουμε. Έγιναν κάποιες προτάσεις από εμάς προς το υπουργείο και κάποιες ιδέες έπεσαν στο τραπέζι. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι περιμένουμε μετά τη σύσκεψη αυτή να δούμε αυτά που περιμένουμε, να δούμε δηλαδή βοήθεια και κατευθύνσεις».   

giagiamas logo          

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα