Αγώνας δρόμου για να παραδοθούν στην ώρα τους το 1ο και 2ο Γυμνάσιο πόλεως Σάμου

Η «Ανατροπή» επισκέφθηκε τα Σκουραίικα

Σ’ έναν απίστευτο αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το εργατοτεχνικό προσωπικό που εδώ και αρκετούς μήνες (από τον Απρίλιο 2018) ασχολείται με τη βελτίωση και στατική ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος 1ου και 2ου Γυμνασίου ΔΕ Βαθέος Δήμου Σάμου, προϋπολογισμού 1.558.264,84€. Το έργο αναμένεται να παραδοθεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018 όπου και θα γίνει ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά. Και μέχρι την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου θα παραδοθούν όλες οι αίθουσες διδασκαλίας εκτός από τα εργαστήρια Πληροφορικής, Χημείας και ΕΚΦΕ (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών) που θα λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όσο αφορά το Μουσικό Σχολείο Σάμου (Α΄Γυμνασίου), αυτό προσωρινά θα στεγαστεί σε τάξη εργαστηρίου των Γυμνασίων, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες σε αίθουσα δίπλα από το αμφιθέατρο που αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Και ακριβώς η ίδια ημερομηνία προβλέπεται για το γραφείο της Διευθύντριας του 1ου Γυμνασίου και της Γραμματείας. Για την τάξη του Μουσικού Γυμνασίου υπάρχει το ενδεχόμενο και έπειτα από ώριμη συζήτηση να λειτουργήσει στο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Σάμου, αλλά υπάρχουν φωνές που λένε ότι δεν μπορούν στον ίδιο χώρο να βρίσκονται πρωτοετείς του Γυμνασίου, με παιδιά του Λυκείου. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί την τελευταία στιγμή.

Για την αίθουσα του αμφιθεάτρου αυτή αναμένεται να είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018.

Την Τρίτη (04/09) επισκέφθηκε το σχολικό συγκρότημα επιτροπή της Διαχειριστικής Αρχής, προκειμένου να δει από κοντά την εκτέλεση του έργου, ενώ ενέκρινε επιπλέον ποσό 176.000€ για την αποπεράτωση του έργου.

Εντύπωση πάντως μας προκάλεσε η ταχύτητα εργασίας των συνεργείων που από τις πρώτες πρωϊνές ώρες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εργάζονται μέχρι αργά το βράδυ. Όπως επίσης εντύπωση μας προκάλεσε η ενίσχυση των βάσεων στήριξης και δοκών με έξτρα σίδερα και ανθρακοελάσματα και η ενίσχυση των τοίχων με πλέγματα σιδήρου. Σοβαρή δουλειά σ’ ένα κτιριακό συγκρότημα που είχε κατασκευαστεί το 1930 περίπου και με άλλες προδιαγραφές.

00ErgaGymnasion02

Επειδή παρακολουθούσαμε το έργο όλο το καλοκαίρι, (από τη λήξη της σχολικής χρονιάς και μετά), θα πρέπει να εξάρουμε τις φιλότιμες προσπάθειες των δύο Διευθυντριών των Γυμνασίων. Της κας Έφης Κόντη (Διευθύντρια 1ου Γυμνασίου) και της κας Πατρίτσιας Χατζηιωαννίδου (Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου), όπου καθημερινά παρακολουθούσαν την εκτέλεση των έργων, καθώς και τη μεγάλη βοήθεια του επιστάτη των Γυμνασίων κ. Γιώργου Ροδίτη.

Ανακεφαλαιώνοντας ο Αγιασμός της νέας σχολικής χρονιάς για όλες τις τάξεις του 1ου και 2ου Γυμνασίου Σάμου, θα τελεστεί κανονικά στον αύλειο χώρο τους και η πλήρη ένταξη των μαθητών στις τάξεις τους θα γίνει μέχρι την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου. Μοναδική εκκρεμότητα η στέγαση της Α΄Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Σάμου που την τελευταία στιγμή θα αποφασισθεί που θα στεγαστεί προσωρινά. Σε χώρο εργαστηρίων των Γυμνασίων ή σε τάξη στο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Λίγα λόγια για το έργο

Το σχολικό συγκρότημα του 1ου & 2ου Γυμνασίου Σάμου αποτελείται από κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες χρονικές στιγμές, με διάφορους τύπους φέροντος οργανισμού και αποτελούν είτε ανεξάρτητα κτίρια, είτε προσθήκες κατ επέκταση υφισταμένων. Το σχολείο παρουσίαζε πολλά προβλήματα στατικότητας και διάβρωσης του οπλισμού του. Κρίθηκε απαραίτητη η αποκατάσταση της στατικότητάς του μιας και είναι χώρος συνάθροισης κοινού και μάλιστα μαθητών και εάν δεν επισκευαζόταν πιθανόν να υπήρχαν περεταίρω και σοβαρότερες βλάβες του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκαν μία σειρά μελετών. Συγκεκριμένα εκπονήθηκαν 1) Μελέτη Στατικής επάρκειας και 2) Μελέτη Στατικών ενισχύσεων και επίσης έγιναν και εργαστηριακά αποτίμησης των υλικών του φέροντος οργανισμού. Επίσης υπήρχε παντελής έλλειψη μόνωσης δώματος σε τρία κτίσματα και τα κουφώματα στο 2ο Γυμνάσιο ήταν ξύλινα και ενεργοβόρα. Η μελέτη στατικών ενισχύσεων περιγράφει αναλυτικά τις προτεινόμενες εργασίες επισκευής και ενίσχυσης των φέροντων οργανισμών των κτιρίων καθώς και εργασίες μόνωσης των υπό μελέτη κτιρίων. Περιληπτικά έγιναν εργασίες αποκατάστασης διάβρωσης οπλισμών σε μή ενισχυόμενα στοιχεία, νέα μόνωση και στεγανοποίηση δώματος, αποκατάσταση καθαιρεμένων τμημάτων τοιχοποιίας, Κατασκευή μανδύων οπλισμένου σκυροδέματος, Ενισχύσεις δοκών μέσω ανθρακοελασμάτων, Ενίσχυση θεμελίωσης τοπικά έναντι καθιζήσεων, Αντιμυκητιασική προστασία και Ενισχύσεις υποστηλωμάτων μέσω ανθρακοϋφασμάτων.

00ErgaGymnasion03

Στη συνέχεια έγινε η αντικατάσταση των κουφωμάτων του δευτέρου Γυμνασίου και του Γυμναστηρίου με νέα αλουμινίου υψηλής θερμομόνωσης με διπλό υαλοπίνακα , με σίτα , ανοιγόμενα ή συρρόμενα, μόνωση σε όλα τα δώματα, εξωτερικούς και εσωτερικούς χρωματισμούς, αντικατάσταση των φθαρμένων κάγκελων προστασίας ή την επιδιόρθωση όσων δεν είναι αρκετά φθαρμένων. Σε ορισμένα σημεία προβλέπεται η καθαίρεση στηθαίων καθώς αυτά είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανακατασκευή τους. Επίσης προβλέπεται η αντικατάστασης των τριών λεβήτων με νέους 200.000 kcal/h, καθώς και η αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως με νέους βάση μελέτης φωτοτεχνίας. Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση ανελκυστήρων πρόσβασης ΑMΕΑ στον όροφο.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές και βάση των ενεργειακών πιστοποιητικών τα κτίρια θα αναβαθμιστούν σε κατηγορία Β από Δ που είναι σήμερα.

00VKDMarket

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Σύλληψη αλλοδαπού στον αερολιμένα της Σάμου, για αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπών που τελέστηκαν από αλλοδαπούς

Εξιχνιάστηκε, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, περίπτωση διάρρηξης – κλοπής, που διαπράχθηκε προ τετραμήνου περίπου, σε οικία στο Βαθύ της Σάμου. Ταυτοποιήθηκαν

Περισσότερα »
Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Πρεμιέρα σε αργό ρυθμό

Μπορεί να προέκυψε την τελευταία στιγμή η πολύ σημαντική απουσία του Μίροτιτς, ωστόσο η Μπαρτσελόνα έδειξε ότι ήθελε περισσότερο από τη Ρεάλ Μαδρίτης τη νίκη

Περισσότερα »