Αγλαϊα Κυρίτση: Η τραγωδία στη Μόρια και η ένταση στη Χίο έχουν υπεύθυνους

Σε θέατρο τραγωδιών, όπως αυτή που συνέβη σήμερα τα ξημερώματα στη Μόρια, και εντάσεων, με το κλίμα στη Χίο το τελευταίο διάστημα να οξύνεται και να δίνει τον τόνο, μετατρέπουν οι πολιτικές της κυβέρνησης, ως απόρροια της απόλυτης υποταγής της στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προδιαγράφοντας έναν ακόμα πιο δύσκολο και -δυστυχώς- απόλυτα προβλέψιμο χειμώνα.

Όσο είδαμε τη νύχτα στη Μόρια, με δύο νεκρούς και δυο σοβαρά τραυματίες, όσα επικίνδυνα παρακολουθούμε να εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες στη Χίο, αποτελούν ένα προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα, το οποίο έχει υπεύθυνους. Είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκία, την οποία πειθήνια υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πολιτική, η οποία έχει μετατρέψει τα νησιά μας σε μια τεράστια αποθήκη πάνω από 16.000 εγκλωβισμένων και απελπισμένων ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται κυριολεκτικά παγιδευμένοι και, μάλιστα, καλούνται να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες.

Από την άλλη και κόντρα στις ακροδεξιές εμπρηστικές κραυγές και πρακτικές που πατάνε σ’ ένα πραγματικό πρόβλημα για να υπηρετήσουν άλλους στόχους, οι κάτοικοι της Χίου έδωσαν και χτες τη δική τους απάντηση. Η Χίος της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας έδωσε για μια ακόμα φορά τη δική της απάντηση στα κάθε λογής φασιστοειδή -και θα το ξανακάνει.

Η πραγματικότητα, όμως, που διαμορφώνεται απαιτεί άμεσα λύσεις και πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλιώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα, όλο και πιο έκρυθμα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης και να προβλέψει όσα θα ακολουθήσουν. Και ακριβώς γι’ αυτό η ευθύνη όσων συνεχίζουν να υπηρετούν αυτές τις πολιτικές είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί που παρακολουθούμε, οξύνουν ακόμα περισσότερο το κλίμα. Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου ακροβατεί επικίνδυνα επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση σε «ακροδεξιούς», «χρυσαυγίτες», αλλά και σε «δήθεν αλληλέγγυους». Μια ακροβασία, που αγγίζει τη… θεωρία των δύο άκρων, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική, που «στρώνει το χαλί» για τη διαμόρφωση πολλαπλά επικίνδυνων όρων.

Για την Περιφερειακή Παράταξη Βόρειο Αιγαίο -Γόνιμη Γραμμή η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες είναι αναπόσπαστο μέρος του συνολικού πολιτικού αγώνα ενάντια στα μνημόνια και την υποτέλεια. Η οικονομική υποταγή, η αποικιοποίηση, πλέον «συναντιέται» με το προσφυγικό και δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την τακτική της να λέει «ναι» σε κάθε απαίτηση των δανειστών αποδέχεται το ρόλο που αναθέτουν στη χώρα μας οι ιμπεριαλιστές που ευθύνονται για τα εκατομμύρια των απελπισμένων προσφύγων, έχοντας, μάλιστα, παραχωρήσει και το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ.

Η αλληλεγγύη στου πρόσφυγες είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για το τέλος της υποταγής, για το τέλος των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για το τέλος των πολιτικών που θέλουν τη χώρα μας αποικία και αποθήκη δυστυχισμένων και εγκλωβισμένων προσφύγων.

Αγλαΐα Κυρίτση

Επικεφαλή παράταξης

Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη Γραμμή

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Πιστεύω πως με τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων στου «ΖΕΡΒΟΥ», θ’ απαλλαγεί το Βαθύ απ’ αυτή την αθλιότητα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και μίλησε για τα θέματα που ταλανίζουν το νησί της

Περισσότερα »
Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Νότης Μηταράκης: Το σχέδιο αποσυμφόρησης θα επεκταθεί, πέρα από τα νησιά και σε ολόκληρη τη χώρα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021. Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της εθνικής

Περισσότερα »