Αγαθονήσι: Εκεί που ο χρόνος… σταματά

Αγαθονήσι: Εκεί που ο χρόνος… σταματά

Αγαθονήσι, ένα μικρό νησί που όπως δηλώνει και τ’ όνομά του με ανθρώπους «αγαθούς», καλοσυνάτους, φιλικούς, είναι το βορειότερο νησί του Δωδεκανησιακού συμπλέγματος με εύκολη πρόσβαση από τη Σάμο και άλλα νησιά.

Φτάνοντας ο επισκέπτης στο μικρό παράδεισο, αυτό που εισπράττει είναι η απόλυτη ηρεμία και η σκέψη ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας. Οι κάτοικοι του Αγαθονησίου ασχολούνται με τη γεωργία, την αλιεία και την κτηνοτροφία, ενώ εργάζονται και στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας που λειτουργούν στο νησί.

00Agathonisi

Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη του τουρισμού και η προσέλκυση σκαφών αναψυχής, άνοιξε κι έναν ακόμα κλάδο, αυτόν του τουρισμού, οπότε δημιουργήθηκαν μικρές μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων και επιπλέον μαγαζιά σίτισης, ενώ είναι πόλος έξης για όσους λατρεύουν το ψάρεμα.

Όπως σε όλα τα μικρά νησιά οι ελλείψεις πολλές, όμως γίνονται όλες οι απαραίτητες προσπάθειες και από την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτεία για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων. Το Αγαθονήσι είναι πύλη προσφύγων – μεταναστών προς την Ελλάδα και για αυτό βρίσκεται στο νησί αυτή την στιγμή κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και τμήμα καταδρομέων σε 24ωρη βάση, για τη φύλαξη και την αποτροπή εισροής μεταναστών-προσφύγων τόσο στο νησί όσο και στη γύρω θαλάσσια περιοχή.

00Agathonisi03

Ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2007, είναι ένας αισιόδοξος άνθρωπος που παλεύει να κρατήσει το νησί «ζωντανό», να πείσει τους νέους να παραμείνουν στο νησί, παράλληλα όμως δεν παύει να αγωνιά καθημερινά για τις σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές υγείας που υπάρχουν στο νησί, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός επηρέασε σίγουρα όπως επηρέασε όλο τον κόσμο και στα θέματα υγείας και οικονομικά. Τα μικρά νησιά, οι δήμαρχοι που είχαμε τηλεδιασκέψεις σχεδόν κάθε εβδομάδα με τον περιφερειάρχη, οι δήμαρχοι Νοτίου Αιγαίου, όλοι διατηρούσαμε ανησυχία και επιφυλάξεις και τηρήσαμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια γιατί οι υποδομές υγείας στα μικρά νησιά είναι υποστελεχωμένες και αν συμβεί το κακό θα είναι δύσκολα.

00Agathonisi04

Και αυτή την στιγμή η ανησυχία υπάρχει με την ελεύθερη διακίνηση και με την απελευθέρωση των μέτρων και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Βεβαίως και πρέπει να λειτουργήσει η οικονομία και ο τουρισμός αλλά και η υγεία είναι πάνω από όλα και παράλληλα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα για να πάμε καλά. Και στην οικονομία, γιατί εξαρτάται η οικονομία και ο τουρισμός. Είμαστε «λευκό» νησί όπως και όλα τα νησιά , δεν παρουσιάστηκε κρούσμα, ούτε ακούστηκε, τηρήσαμε τα μέτρα και πρέπει να συνεχιστεί έτσι.

00Agathonisi05

Σε όλα τα νησιά δεν έχω δει ακόμα ιστιοπλοϊκά και σκάφη αναψυχής ιδιωτικά που συνήθως εδώ έρχονται από τον Μάη, σίγουρα αυτό τους έχει επηρεάσει, βέβαια απελευθερώνονται σιγά- σιγά αλλά πιστεύω και αυτοί έχουν κάποιο ενδοιασμό και ανησυχία, περιμένουν να δουν τι θα γίνει στην αρχή τώρα με την απελευθέρωση. Όλοι είμαστε αισιόδοξοι ότι καλά θα πάμε και στο θέμα της υγείας και ας ελπίσουμε από τον Ιούλιο, έστω 2-3 μήνες να μπαλώσουν και οι επιχειρηματίες μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που έχουν βιώσει.

Στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν έκανα την εξής πρόταση, αλλά ήταν δύσκολο για τα μικρά νησιά. Όταν τα μέτρα έπαψαν να ισχύουν και χαλάρωσαν είπα τα μικρά νησιά να μην χαλαρώσουν το ίδιο χρονικό διάστημα με τα μεγάλα νησιά όπου υπάρχουν οι υποδομές και με νοσοκομεία και με γιατροί και εντατικές. Είπα να χαλαρώσουν τα μέτρα στα μεγάλα νησιά, να περάσουν 2 εβδομάδες, να δούμε πως και τι γίνεται. Βασικό η μη ύπαρξη υγειονομικών υποδομών, είναι υποστελεχωμένες παρόλο που το υπουργείο υγείας και η πολιτεία λαμβάνουν μέτρα. Εδώ υπηρετεί ο αγροτικός ιατρός και προκήρυξε η πολιτεία θέση για 4 μήνες να επανδρωθούν τα ιατρεία στα μικρά νησιά με γιατρούς ειδικευμένους για 4 μήνες την περίοδο που θα έχουμε κόσμο. Ίσως είναι και ένα κίνητρο για να το πληροφορηθούν και οι ξένοι για να έρθουν για διακοπές».

00Agathonisi06

Αυτό που επιθυμεί ο δήμαρχος, είναι να πραγματοποιηθεί πάλι ημερήσιο δρομολόγιο εκδρομής στο Αγαθονήσι, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία όσοι επιθυμούν, έστω και για λίγες ώρες να χαρούν την ομορφιά του νησιού.

Γιατί να επισκεφτείς το Αγαθονήσι; Όπως είπε ο κ. Κόττορος, στο νησί ο επισκέπτης θα βρει ηρεμία, καθαρή θάλασσα, φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αλλά κυρίως ζεστούς ανθρώπους που θα σου πουν καλημέρα και ας μη σε γνωρίζουν.

Κείμενο-φωτογραφίες Ελένη Χατζηγεωργίου

Armodios Banner

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα