Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς από τους Φούρνους: «Εθνοφύλακες των Φούρνων είστε η μεγαλύτερη δύναμη για μένα, γιατί πολεμάτε υπέρ βωμών και εστιών»

Α/ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς από τους Φούρνους: «Εθνοφύλακες των Φούρνων είστε η μεγαλύτερη δύναμη για μένα, γιατί πολεμάτε υπέρ βωμών και εστιών»

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2019», η 79 ΑΔΤΕ συμμετείχε με το σύνολο του προσωπικού και των μέσων της και πραγματοποίησε πληθώρα επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων και βολών σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της, συμπεριλαμβανομένων και του συμπλέγματος Φούρνων και της μικρονήσου Αγαθονησίου.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της 79 ΑΔΤΕ πραγματοποιήθηκε ενεργοποίηση των εθνοφυλάκων του 4ου ΛΕΘ του ΤΕΘ Αγίου Κηρύκου στους Φούρνους και εφαρμόστηκε το σχέδιο άμυνας  (όσο αφορά το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων). Για πρώτη φορά επίσης συγκροτήθηκε και αναπτύχθηκε ειδικό ιατρικό συνεργείο για την κάλυψη αναγκών υγειονομικής περίθαλψης. Αξίζει ν’ αναφέρουμε ότι ο υγειονομικός σταθμός αποτελούνταν από χειρουργικό τραπέζι, τμήμα περίθαλψης – χειρουργείου, τμήμα νοσηλείας και τμήμα υποδοχής και καταγραφής. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όμως όταν είδαμε στην παραπάνω υγειονομική εγκατάσταση τη συμμετοχή των εθελοντριών του Ερυθρού Σταυρού και όχι μόνο από την τοπική κοινωνία.

00FournoiParmenion02

Όσο αφορά την επιχείρηση (πλήρη ενεργοποίηση του 4ου ΛΕΘ), δόθηκε συναγερμός και εξετάσθηκε το επίπεδο ετοιμότητας των Εθνοφυλάκων με τον προβλεπόμενο εξοπλισμό και πυρομαχικά για το σχέδιο άμυνας της νήσου. Την επιχειρησιακή εκπαίδευση παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Γιώργος Δημητρόπουλος και ο Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτρης Βακεντής. Η στρατιωτική ιεραρχία δεν αρκέστηκε στην επίγεια επιθεώρηση, αλλά προχώρησε και στην από αέρος επιθεώρηση των θέσεων των Εθνοφυλάκων (ελικόπτερο).

00FournoiParmenion03

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, όταν την ώρα που πετούσε το ελικόπτερο και διέρχονταν πάνω από κάποια θέση, ο κάθε Εθνοφύλακας άναβε και καπνογόνο. Επίσης εντυπωσιακό το θέαμα, όπου Εθνοφύλακες είχαν καταλάβει αμυντικές θέσεις στα γύρω υψώματα και σε ταράτσες σπιτιών σε αυτοσχέδιες θέσεις, ανάβοντας και αυτοί το ανάλογο καπνογόνο.

Σε χώρο κοντά στο ελικοδρόμιο των Φούρνων με τη λήξη της άσκησης συγκεντρώθηκαν οι περίπου εβδομήντα (70) Εθνοφύλακες και οκτώ (8) εθελόντριες του ΕΕΣ (Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού), όπου ο Αρχηγός του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Γιώργος Καμπάς απευθυνόμενος σε όλους και όλες, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επιτυχές εγχείρημα που ο ίδιος παρακολούθησε, την υπερηφάνεια του για το γεγονός ότι ηγείται τέτοιων μαχητών.

00FournoiParmenion04

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Μου έκανε εντύπωση η αυταπάρνηση και το πάθος όλων των Εθνοφυλάκων που είχαν διασπαρεί από άκρο σε άκρο σε όλο το νησί. Είστε αυτοί που πολεμάτε υπέρ βωμών και εστιών. Νοιώθω ακόμη πιο υπερήφανος σαν Έλληνας, όταν βλέπω ανθρώπους σαν εσάς».

Στην άσκηση συμμετείχε ως Εθνοφύλακας και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Φούρνων κ. Νίκος Μελάς, ο οποίος δήλωσε στο Samostoday.gr:

00FournoiParmenion05

«Ήταν μία δύσκολη μέρα γιατί ο κόσμος δούλευε, αλλά παρόλα αυτά συμμετείχαν αρκετοί. Εντυπωσιάστηκε ο αρχηγός του ΓΕΣ από την οργάνωση που υπήρξε σε ένα μικρό ακριτικό νησί, αλλά ο κόσμος εδώ είναι σχεδόν μόνος του οπότε προσπαθεί να γίνει όσο καλύτερος μπορεί, να ανταπεξέλθει σε συνθήκες αν και όποτε χρειαστούν».

«Έχουν τονίσει αρκετές φορές, οι Αρχηγοί που έρχονται στο νησί μας, ότι Εθνοφύλακες σαν τους Φουρνιώτες, δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα και εμείς το ίδιο πιστεύουμε, γιατί οι Εθνοφύλακές μας ασχολούνται, έχουν όρεξη για δουλειά και συμμετέχουν σε όλες τις ασκήσεις που γίνονται».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

*** Ευχαριστούμε τους Εθνοφύλακες των Φούρνων για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

00CharismaMikro

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Το ΚΥΤ και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Πιστεύω πως με τη μεταφορά των μεταναστών-προσφύγων στου «ΖΕΡΒΟΥ», θ’ απαλλαγεί το Βαθύ απ’ αυτή την αθλιότητα»

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και μίλησε για τα θέματα που ταλανίζουν το νησί της

Περισσότερα »
Τηλεδιάσκεψη Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη με Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου

Νότης Μηταράκης: Το σχέδιο αποσυμφόρησης θα επεκταθεί, πέρα από τα νησιά και σε ολόκληρη τη χώρα

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ενημέρωσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για την Εθνική Στρατηγική Μετανάστευσης 2020-2021. Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές της εθνικής

Περισσότερα »