73,2% των πολιτών του Βορείου Αιγαίου βλέπουν βελτίωση της κατάστασης στο μεταναστευτικό ζήτημα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Η κλειστή δομή της Σάμου και οι περιορισμένες ελευθερίες των προσφύγων πίσω από «την περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ»

Τις τάσεις που διαμορφώνονται μεταξύ των νησιωτών του βορείου Αιγαίου για το μεταναστευτικό ζήτημα, κατέγραψε έρευνα της γνωστής εταιρείας GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού της Λέσβου «Aeolos TV» η οποία και είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες, σε μια κρίσιμη περίοδο για την επόμενη μέρα του μεταναστευτικού, όπου βρίσκονται και σε εξέλιξη οι ενέργειες της κυβέρνησης για τη δημιουργία των «κλειστών» και ελεγχόμενων δομών σε Χίο και Λέσβο και ενώ ήδη εδώ και μερικούς μήνες λειτουργεί στη Σάμο η αντίστοιχη κλειστή δομή.

Τι απαντούν οι πολίτες 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Οι πολίτες σε ποσοστό 73,2% διαπιστώνουν σαφή βελτίωση της κατάστασης όσο αφορά την μεταναστευτικό στα νησιά της περιοχής μας. Ενώ 18,3% υποστηρίζουν ότι η κατάσταση παραμένει ίδια και 8,3% ότι έχει χειροτερέψει. Και η εικόνα αυτή που καταγράφεται και στην εν λόγω έρευνα, χωρίς καμιά αμφιβολία, αποτυπώνει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στη Λέσβο, όπου είναι εμφανής η βελτίωση του τοπίου, μετά το κλείσιμο όλων των διάσπαρτων δομών που λειτουργούσαν στο νησί πριν ένα μόλις χρόνο και το τέλος του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, με τη φιλοξενία σε σπίτια της πόλης μεταναστών.

Σε παρόμοια ερώτηση για το αν θεωρούν ότι η κατάσταση στο νησί τους είναι ελεγχόμενη, σε ποσοστό 78,1% απαντούν θετικά (με ναι και μάλλον ναι) και μόλις 20,4 απαντούν αρνητικά (με όχι και μάλλον όχι). Και η τωρινή θεώρηση των πολιτών, στο ερώτημα αυτό, δεν έχει καμιά σχέση με ό,τι υποστήριζαν οι ίδιοι πολίτες τον Σεπτέμβριο του 2020, όπου οι οι απαντήσεις των πολιτών ήταν τελείως διαφορετικές. Σε ποσοστό 49,1%, σε αντίστοιχη δημοσκόπηση είχαν απαντήσει ότι η κατάσταση στον τόπο τους έχει χειροτερέψει, και μόλις 27,5% απαντούσε ότι έχει βελτιωθεί. Ενδεχομένως δε τα ποσοστά των θετικών και των αρνητικών απαντήσεων σε ότι αφορά τη Λέσβο -γιατί η δημοσκόπηση έγινε σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου- να διαφοροποιείται από την παραπάνω εικόνα σε ότι αφορά την αρνητική εικόνα , δεδομένου ότι τον Σεπτέμβριο του 2020 είχαμε την καταστροφική φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας και όσα τραγικά επακολούθησαν. Το γεγονός ότι η δημοσκόπηση καταγράφει ένα τέτοιο ποσοστό, της τάξης του 78%, θεωρώντας ότι η κατάσταση του μεταναστευτικού είναι πλέον ελεγχόμενη σε μεγάλο βαθμό, προκύπτει και από την δραστική μείωση των ροών προς τα νησιά μας λόγω της ασφαλούς φύλαξης και των θαλάσσιων συνόρων , αλλά και της καλής διαχείρισης των διαμενόντων σε καλύτερες δομές, όπως εν προκειμένου της προσωρινής του Μαυροβουνίου σε σχέση με την προηγούμενη στη Μόρια.

73,2% των πολιτών του Βορείου Αιγαίου βλέπουν βελτίωση της κατάστασης στο μεταναστευτικό ζήτημα

Προτιμούν τις «κλειστές» 

Σε ένα μεγάλο ποσοστό, 62,2% οι νησιώτες, κατά τα ευρήματα της δημοσκόπησης, θεωρούν ότι οι «κλειστές» δομές είναι καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σε αντιδιαστολή με τις «ανοιχτές» που λειτουργούσαν μέχρι τώρα και που δημιούργησαν τόσα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες με τις εντάσεις και τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που κατά καιρούς προέκυπταν.

Ωστόσο οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, αν και κρίνονται θετικά από την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, θετικά κρίνει το 56,1%, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των ερωτηθέντων που στέκεται επιφυλακτικά ακόμη και αρνητικά στις κυβερνητικές ενέργειες- 44,1% των ερωτηθέντων διάκεινται αρνητική. Και η εκτίμηση αυτή της κοινής γνώμης των νησιών δεν είναι άσχετη με την εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση κυρίως στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της και σίγουρα πριν επανασυστηθεί το Υπ. Μετανάστευσης, με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις της, αποτέλεσμα και των εκρηκτικών ροών που υπήρξαν τους πρώτους μήνες που ανέλαβε, αλλά και της επιχειρησιακής σύγχυσης που υπήρξε για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης κατάστασης στα νησιά. Ευτυχώς περιφρούρησε τα σύνορα και πήρε μια σειρά αποφάσεις που ομαλοποίησαν την κατάσταση, με την σταδιακή αποσυμφόρηση των διαμενόντων στα νησιά και την απόκτηση του πλήρους ελέγχου στο μεταναστευτικό, προκειμένου να δρομολογήσει και τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις.

Η λειτουργία κλειστών δομών που προωθεί η Κυβέρνηση κρίνονται πάντως ότι συμβάλουν στην αποτροπή νέων ροών κατά 51,6%, ενώ την αντίθετη άποψη έχει το 46,1% των ερωτηθέντων. Και αυτό κατά τη γνώμη μας οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα «κλειστά» θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στις αφίξεις. Μένει να αποδειχθεί, αν και η λογική λέει ότι από τη στιγμή που θα γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους παράνομους μετανάστες στα «κλειστά» και δεν θα αφήνονται οι μη έχοντες προσφυγικό προφίλ να περιφέρονται ανεξελέγκτως μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους, θα υποχρεώσει και τους λαθροδιακινητές, αλλά και τους μη πρόσφυγες να το ξανασκεφθούν και να μη ρισκάρουν, ενδεχομένως αναζητώντας άλλους δρόμους για την …Ευρώπη.

Επιφυλακτικοί έναντι των «συντονιστικών» 

Ενδιαφέρον τέλος έχει και το στοιχείο που αποτυπώνεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, όπου σε ποσοστό 55,5% οι πολίτες απαντούν, ότι οι διάφορες Επιτροπές κατοίκων που έχουν συσταθεί για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, έχουν δημιουργηθεί για προσωπικούς ή πολιτικούς λόγους, ενώ μόλις 26.9% θεωρούν ότι έγιναν για πραγματικούς λόγους. Και το στοιχείο αυτό έχει τη σημασία του, επιβεβαιώνοντας κατά κάποιο τρόπο και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, την αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη ότι οι αυτοχριζόμενες «συντονιστικές» υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές συγκεκριμένων τοπικών παραγόντων, καθώς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους. Γι αυτό άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν ανταποκρίνεται στις «προσκλήσεις», που κατά καιρούς έχουν γίνει για κινητοποιήσεις με φόντο το μεταναστευτικό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 15 Ιανουαρίου, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν συμμετείχαν τηλεφωνικά 700 άτομα. Η εικόνα που αποτυπώθηκε είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και παράγοντες, οι οποίοι οφείλουν να πάρουν πολύ σοβαρά τα ευρήματα, γιατί δείχνουν και τη γνώμη που έχει η τοπική κοινωνία για το μείζον αυτό πρόβλημα που εξακολουθεί να μας απασχολεί ως τόπο. Και το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Νομίζουμε!

73,2% των πολιτών του Βορείου Αιγαίου βλέπουν βελτίωση της κατάστασης στο μεταναστευτικό ζήτημα

Μηταράκης: «Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται, αλλά για να μην έρχονται»

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στο «Ομήρειο» της Χίου μίλησε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Μηταράκης, υποστηρίζοντας τη θέση ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των νησιωτών στηρίζει την κυβέρνηση και τη δημιουργία των κλειστών ελεγχόμενων δομών, διότι έτσι προστατεύονται και τα νησιά και η υπόλοιπη χώρα». Στην ομιλία του αφού αναφέρθηκε αναλυτικά και απάντησε στα συνήθη ερωτήματα που διατυπώνονται για την αναγκαιότητα των «κλειστών » δομών στα νησιά, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε παλαιότερη δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη (στις 23/11/2019), με την οποία υποστήριζε πως «με τις κλειστές δομές μεταναστών θα ανασάνουν οι πόλεις των νησιών. Με τις κλειστές δομές θα μειωθούν οι ροές».

Ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει θέσει θέμα δημιουργίας μόνιμου μηχανισμού αποσυμφόρησης των νησιών, όταν φτάνει στο 50% της χωρητικότητας, με στόχο την αποσυμφόρηση που πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικές μετεγκαταστάσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης, σε άλλα κράτη-μέλη, εκτός από την αποσυμφόρηση που ήδη υλοποιείται προς την ενδοχώρα.

«Οι κλειστές ελεγχόμενες δομές δεν είναι για να έρχονται, αλλά για να μην έρχονται. Δεν είναι για να υπάρχουν μόνιμα διαμένοντες στα νησιά, αλλά για να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στα κυκλώματα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Δηλαδή να προστατέψουμε την πατρίδα μας» συνέχισε ο κ. Μηταράκης και ξεκαθάρισε ότι -όπως σημείωσε και το 2017 από τη Χίο ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων με τις επιπτώσεις που αυτή μας δημιούργησε και στην ιδεολογική επιλογή των ανοικτών κέντρων. Και ο κ. Μηταράκης έκλεισε την ομιλία του καλώντας κυρίως τους τοπικούς παράγοντες και τις αρχές «να αναλογιστεί ο καθένας και ας σηκώσει τις ευθύνες του».

emprosnet.gr

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ