68.128 αλλοδαποί έλαβαν Ελληνική ιθαγένεια από Σεπ 2015 έως Δεκ 2018

Συνολικά 68.128 αλλοδαποί απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών. Τα συνολικά αιτήματα που κατατέθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα φτάνουν τις 89.293, ωστόσο εκκρεμούν ακόμα 21.165 αιτήματα.

Πρόκειται για παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα και άρα μπορούν να καταθέσουν αίτημα (μέσω των γονέων τους) όταν εγγραφούν στην Α΄ Δημοτικού, δηλαδή κλείσουν τα έξι τους χρόνια με την προϋπόθεση ότι ο ένας εκ των δύο γονέων έχει νόμιμη άδεια διαμονής για τουλάχιστον μία πενταετία. Επίσης, αίτημα μπορούν να καταθέσουν ανήλικοι αλλοδαποί που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά έχουν παρακολουθήσει 9 χρόνια μαθήματα ελληνικής εκπαίδευσης (δημοτικό και γυμνάσιο) ή 6 χρόνια (γυμνάσιο – λύκειο). Επίσης αλλοδαποί που έχουν τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο, εφόσον διαθέτουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου.

Η απόδοση ιθαγένειας έχει πραγματοποιηθεί με τις διατάξεις του νόμου 4332 του 2015, ο οποίος αντικατέστησε τον προηγούμενο, γνωστό ως «νόμο Ραγκούση». Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι το σύνολο όσων πρόκειται να αποκτήσουν ιθαγένεια κάνοντας χρήση αυτής της νομοθεσίας δεν θα ξεπεράσει συνολικά τις 100.000, μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι φυσικά ανήλικοι. Ήδη οι αιτήσεις βαίνουν μειούμενες, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα, το 2015 με την ψήφιση του νόμου κατατέθηκαν 14.223 αιτήσεις. Το 2016 κατατέθηκαν συνολικά 37.277 αιτήσεις, το 2017 συνολικά 21.337 αιτήσεις και το 2018 (εκτός του τελευταίου τριμήνου καθώς τα στοιχεία αυτά δεν έχουν ακόμα εισαχθεί στο σύστημα) συνολικά 12.598 αιτήσεις.

Η απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών ή σε παιδιά που έχουν τελειώσει ελληνικό σχολείο είχε σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, καθώς ο «νόμος Ραγκούση» ο οποίος διευκόλυνε την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας –και εφαρμόστηκε μόλις για ενάμιση χρόνο– είχε κηρυχθεί αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Πηγή: www.kathimerini.gr

dreams3

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος ο Δημήτρης Έλληνας

Δημήτρης Έλληνας: Η Σάμος πιστεύω βρίσκεται σε μια κατάσταση «γαρνιτούρας» στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς

Στο πρωινό μαγκαζίνο του Radio Café 102.4 φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο τουριστικός πράκτορας και δημοτικός σύμβουλος, κ. Δημήτρης Έλληνας. Ο τουρισμός στη Σάμο τελείωσε απότομα λόγω

Περισσότερα »