6 βασικές αλλαγές σε σύγκριση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στην ισχύουσα πολιτική ελέγχου των ΜΚΟ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό 2020-2021

Εγκρίθηκε η Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση ύψους 92 εκ.  και υπεγράφη σύμβαση για το Πρόγραμμα ESTIA II-2020

Από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω δελτίο τύπου, που αφορά στις 6 βασικές αλλαγές σε σύγκριση με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, στην ισχύουσα πολιτική ελέγχου των ΜΚΟ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για το Μεταναστευτικό 2020-2021

  1. Μητρώο ΜΚΟ  

Μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης ΜΚΟ. Μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους 114 ΜΚΟ, ενώ αρχική εγγραφή έχουν κάνει 75 ΜΚΟ. Με την νέα ΚΥΑ, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποκτά δικαιοδοσία για τον έλεγχο του συνόλου των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό ανά την ελληνική επικράτεια. Οι φορείς που εγγράφονται στο Μητρώο λαμβάνουν πιστοποίηση, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της διοικητικής οργανωτικής ικανότητας και της λογοδοσίας.

  1. Μητρώο Μελών ΜΚΟ 

Οι ΜΚΟ  που έχουν νομίμως εγγραφεί και πιστοποιηθεί στο Μητρώο ΜΚΟ υποχρεούνται να εγγράψουν στο Μητρώο Μελών ΜΚΟ, τα φυσικά πρόσωπα που είναι μέλη, υπάλληλοι ή συνεργάτες τους επ’ αμοιβή ή σε εθελοντική βάση και ασκούν δραστηριότητά επ’ ονόματί τους σε οποιαδήποτε δομή, Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου ή μονάδα στέγασης αρμοδιότητας του Υπουργείου Μετανάστευσης.

  1. Ανάκτηση διοίκησης δομών φιλοξενίας από Διεθνείς Οργανισμούς και ΜΚΟ 

Με τον ορισμό νέων διοικητών στις δομές φιλοξενίας (με θητεία ενός έτους και δυνατότητα ανανέωσης), η διοίκηση των δομών φιλοξενίας πέρασε από τους Διεθνείς Οργανισμούς και τις ΜΚΟ στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η αλλαγή αυτή ήταν κομβική για την ανάκτηση του διοικητικού ελέγχου των δομών από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς η διοίκηση ασκείτο, έως σήμερα, από διεθνείς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι νέοι διοικητές έχουν αναλάβει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ενώ έχουν συμβάλλει σημαντικά στην επίδοση -σημαντικά αυξημένων σε σύγκριση με το παρελθόν- αποφάσεων ασύλου, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για την αποσυμφόρηση των δομών.

  1. Ελεγχόμενη πρόσβαση στις δομές φιλοξενίας

Τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου εισόδου/εξόδου στις δομές, δεν εξαιρούν κανέναν. Στο πλαίσιο αυτό, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορεί να γίνεται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας και αυτό ισχύει και θα ισχύσει και για τα μέλη των ΜΚΟ.

  1. Οικονομικός έλεγχος

Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο Μεταναστευτικό.

  1. Έλεγχος δράσης

Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, συμμετέχει στον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Από τον περασμένο Ιανουάριο και μετά, ο έλεγχος είναι συστηματικός και όπως αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη μελών συγκεκριμένων ΜΚΟ πριν από κάποιες ημέρες που συμμετείχαν σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης, έχει αρχίσει και αποδίδει αποτελέσματα.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Single Post Samostoday
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Βιασμός 11χρονης αθλήτριας: Συνελήφθη ο προπονητής - Μεταφέρεται Αθήνα από Σάμο

Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου: Διασύρονται ανεπανόρθωτα και οι δύο Ναυτικοί όμιλοι του νησιού μας και φυσικά το ίδιο το νησί μας η Σάμος

Το Διοικητικό συμβούλιο του Ναυταθλητικού ομίλου Καρλοβάσου, εκτάκτως συνεδρίασε με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την καταγγελία βιασμού της 11χρονης τότε, αθλήτριας της ιστιοπλοΐας

Περισσότερα »