19 Μαρτίου – Συνομιλώντας με τους δημιουργούς… στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

19 Μαρτίου – Συνομιλώντας με τους δημιουργούς… στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Την ελληνική δραματική ταινία «Τα Δάκρυα του Βουνού» θα προβάλλει η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου, την Κυριακή, 19 Μαρτίου, στις 19:30, στο χώρο του αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου. Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση, παρουσία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου της ταινίας Στέλιου Χαραλαμόπουλου και του διευθυντή φωτογραφίας Δημήτρη Κορδελά.

Η ταινία, παραγωγής 2018, έχει αποσπάσει 3 βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Ειδικής Μνείας για Ταινία Μεγάλου Μήκους (Μυθοπλασίας), Καλύτερης Φωτογραφίας (Δημήτρης Κορδελάς) και Καλύτερης Μουσικής (Πλάτων Ανδριτσάκης).

19 Μαρτίου – Συνομιλώντας με τους δημιουργούς… στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος (δεξιά), με τον διευθυντή φωτογραφίας Δημήτρη Κορδελά

19 Μαρτίου – Συνομιλώντας με τους δημιουργούς… στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Κάνοντας μια στάση στο 1949, σε μια σκηνή η οποία λειτουργεί ως πρόλογος, τα «Δάκρυα του Βουνού» μάς μεταφέρουν σε τόπους και χρόνους τους οποίους σπάνια επισκέπτεται το ελληνικό σινεμά. Όπως την Ήπειρο του 1899, όπου μια ομάδα μαστόρων της πέτρας περιπλανιέται μια δεκαετία μακριά από τα χωριά τους αναζητώντας δουλειά. Έχοντας όμως κουραστεί πια να ζουν μόνοι τους και να χτίζουν σπίτια, εκκλησίες, γεφύρια και σχολειά, ο Μάρκος κι άλλοι έξι πετράδες αποφασίζουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Μόνο που ένας πολυετής πόλεμος μαίνεται στην περιοχή και το ταξίδι του γυρισμού τους εκτός από μακρύ αποδεικνύεται κι εξαιρετικά επικίνδυνο. (Χρήστος Μήτσης)

19 Μαρτίου – Συνομιλώντας με τους δημιουργούς… στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Απόσπασμα κριτικής στο flix.gr

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος διανύει τη δική του ιστορία στο ελληνικό σινεμά που, χωρίς ποτέ να φωνάζει, κάπως καταφέρνει, κάθε φορά, να προκαλεί το θαυμασμό και μια μικρή έκπληξη: ίσως επειδή δεν φωνάζει. Το ίδιο κάνει, δύο χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ του «Της Πατρίδος μου η Σημαία…» με τη νέα ταινία μυθοπλασίας του, μια παραβολή σε χαλαρό διάλογο με την «Οδύσσεια», που αντλεί από το ελληνικό παρελθόν, ακόμα και το φολκλόρ, για να σκιαγραφήσει τη σύγχρονη ελληνική μοναξιά. Κι αν το φιλμ είχε κι ένα λίγο μεγαλύτερο production value, θα μπορούσε κανείς να μιλά για μια διακριτική αλλά σπουδαία ταινία, στο είδος της, το ήσυχο.

19 Μαρτίου – Συνομιλώντας με τους δημιουργούς… στην Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου

Η ιστορία, όπως υποδεικνύει η ταινία, ξετυλίγεται το 1899, στα ελληνικά βουνά, όπου δουλεύουν νομαδικά οι πετράδες. Σε μια κοινωνία κατεστραμμένη από έναν πρόσφατο πόλεμο, που έχει διχάσει κοινότητες και χωριά, οι άντρες είναι αναγκασμένοι σε ορεσίβια ζωή, μέσα στην ένδεια, ξενιτεμένοι, αναζητώντας τρόπο να επιστρέψουν, κάποτε, εύποροι, στους δικούς τους. Στη διαδρομή της πέτρας στα βουνά, οι ήρωες, με κεντρικό πρόσωπο τον πρωτομάστορα Μάρκο, θα συναντήσουν εμπόδια και προκλήσεις, τη δική τους Κίρκη, τους δικούς τους Λαιστρυγόνες, τον δικό τους Τειρεσία. (Απόσπασμα από την κριτική για την ταινία στο flix.gr).

ΣΑΜΙΑΚΟΝ ΒΗΜΑ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ