1,54 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για έργα ανάδειξης φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

O Μητροπολίτης μας κοντά στα παιδιά μας

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στά πλαίσια τῶν Ποιμαντικῶν του δράσεων ἐν ὂψει τῶν ἑορτῶν τοῦ Πάσχα, τήν Πέμπτη 25 Ἀπριλίου, Χοροστάτησε καί ὁμίλησε στόν Ἱερό

Mε απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» δύο έργα στον τομέα της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού της Σάμου, συνολικού προϋπολογισμού 545.000 ευρώ. Πρόκειται για τα εξής έργα:

Δημιουργία Δικτύου Σηματοδοτημένων Πεζοπορικών Διαδρομών στο Νησί της Σάμου «HIKE  Samos», με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 382,3 χιλ. ευρώ και δικαιούχο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Έργα ανάδειξης φυσικού τοπίου περιοχής Σπηλιά Πυθαγόρα, με συνολικό προϋπολογισμό ένταξης 163,5 χιλ. ευρώ και δικαιούχο τον Δήμο Σάμου.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε πρόσκληση σχετικά με την προστασία και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου. Η πρόσκληση αφορά παρεμβάσεις για την ανάδειξη και την αναβάθμιση υποδομών πολιτισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ και δικαιούχους το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά: «Με τα έργα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου, συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής εικόνας που στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού».  

00spiliaPythagora

Η Σπηλιά του Πυθαγόρα

Σε μια απόκρημνη χαράδρα, στους πρόποδες του όρους Κέρκη βρίσκεται η σπηλιά του Πυθαγόρα στην οποία, κατά την παράδοση, κατέφυγε ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας, κυνηγημένος από τον τύραννο Πολυκράτη. Η σπηλιά φιλοξενεί ένα αιωνόβιο εκκλησάκι της Παναγίας χτισμένο από τον όσιο Παύλο τον Λατρινό που θέλησε να ασκητέψει ακολουθώντας τα ίχνη του Πυθαγόρα στην ονομαστή σπηλιά του. Η σπηλιά καταλήγει σε δύο αχανή βάραθρα, κι’ οι επισκέπτες μπορούν να κατέβουν ακίνδυνα ως ένα σημείο, στο οποίο υπάρχει αγίασμα που στάζει από τις ρωγμές των σταλακτιτών του σπηλαίου.
Η πρόσβαση γίνεται από τον Μαραθόκαμπο ή από την παραλία (Κάμπος Μαραθόκαμπου). Από το Μαραθόκαμπο οδηγείτε για 1 χλμ. σε άσφαλτο και άλλα 4,2 χλμ. σε χωματόδρομο. Από την παραλία (Κάμπος Μαραθόκαμπου) ο δρόμος έχει συνολική απόσταση 3,5 χλμ. από τα οποία το 1,5 άσφαλτος και τα υπόλοιπα με χώμα αλλά σε καλή κατάσταση. Η πρόσβαση για την είσοδο του Σπηλαίου γίνεται στη συνέχεια από ένα πετρόχτιστο μονοπάτι με περίπου 320 σκαλοπάτια. Η θέα από κει είναι εντυπωσιακή καθώς ο επισκέπτης στέκεται πάνω από άγριες χαράδρες, βλέποντας κάτω χαμηλά τη θάλασσα.

Το πρώτο τμήμα της Σπηλιάς του Πυθαγόρα είναι εύκολα προσβάσιμο, όμως για να εξερευνήσετε ολόκληρο το σπηλαιοβάραθρο χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ