Όλα όσα είναι χρήσιμα να γνωρίζετε για το συναινετικό διαζύγιο

Όλα όσα είναι χρήσιμα να γνωρίζετε για το συναινετικό διαζύγιο

Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον ευκολότερο τρόπο να λυθεί ένας πολιτικός ή θρησκευτικός γάμος. Είναι σημαντικό να λεχθεί πως με τον νόμο 4509/2017 οι διαδικασίες για το συναινετικό διαζύγιο άλλαξαν ριζικά. Ας δούμε λοιπόν ένα – ένα τα στάδια της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Αρχικά, καταρτίζεται η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου τους εγγράφως και υπογράφεται από τους ίδιους και τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους. Έπειτα, βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής των συζύγων και η συμφωνία υπογράφεται από αυτούς στη γραμματεία του ειρηνοδικείου της έδρας του συμβολαιογράφου που μερικές μέρες μετά θα προβεί στη κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξεως. Είναι απαραίτητο αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα να ρυθμιστεί η επιμέλεια, η επικοινωνία και η διατροφή τους με την ίδια ή με άλλη έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων. Η συμφωνία που σχετίζεται με τα ζητήματα που αφορούν τα τέκνα και επικυρώνεται από τον συμβολαιογράφο έχει ισχύ τουλάχιστον δύο χρόνια. Μετά από 10 ημέρες από τη σύνταξη της συμφωνίας των συζύγων ο συμβολαιογράφος προχωρεί στην κατάρτιση της συμβολαιογραφικής πράξης. Ο συμβολαιογράφος προβαίνει στην επικύρωση των συμφωνιών των συζύγων και στην ενσωμάτωση αυτών στη συμβολαιογραφική πράξη.

Ακολουθεί, η καταχώριση της συμβολαιογραφικής πράξεως στο ληξιαρχείο ώστε να επέλθει η λύση του γάμου. Η κατάθεση της συμβολαιογραφικής πράξεως πραγματοποιείται από οποιονδήποτε από τους συζύγους, ή από το δικηγορικό γραφείο που είναι εφοδιασμένο με ειδικό πληρεξούσιο για τη λύση του γάμου. Τελευταίο στάδιο είναι σε περίπτωση θρησκευτικού γάμου, η παραγγελία της λύσης του από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Να επισημανθεί πως η αίτηση μαζί με τη παραγγελία για τη πνευματική λύση του γάμου υποβάλλονται μαζί στην Ιερά Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο ιερός ναός που τελέστηκε ο γάμος. Η πνευματική λύση του γάμου είναι υποχρεωτική καθώς αν παραληφθεί η πνευματική λύση η εκκλησία δύναται να επικαλεστεί αδυναμία τελέσεως ενός τυχόν δεύτερου θρησκευτικού γάμου, αν δεν έχει λυθεί πνευματικά ο πρώτος.

Το συναινετικό διαζύγιο λοιπόν, δεν έχει πλέον τη δικαστηριακή μορφή που είχε στο παρελθόν που ήταν απαραίτητη η δικαστική απόφαση για τη λύση του γάμου. Πλέον, χρειάζονται δύο δικηγόροι ένας για κάθε σύζυγο και ένας συμβολαιογράφος ώστε να λυθεί γρήγορα και αποτελεσματικά ένας γάμος με κοινή συναίνεση. Η νέα διαδικασία είναι ταχύτατη, ασφαλής και νομικά απολύτως έγκυρη. Ιδιαίτερη μέριμνα δίδεται από τον νόμο στην περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα καθώς απαιτείται το συμφωνητικό λύσης του γάμου να περιλαμβάνει τις συμφωνίες των συζύγων για τα κρίσιμα ζητήματα της επιμέλειας, της επικοινωνίας και της διατροφής των τέκνων.

Τέλος, το συναινετικό διαζύγιο αν το επιθυμούν τα μέρη μπορεί να αποκτήσει εκτελεστότητα, δηλαδή σε περίπτωση που οι συμφωνίες δε τηρηθούν να υπάρχουν κυρώσεις για τον σύζυγο που τις παραβιάζει

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών σε σειρά επαφών στην Αθήνα για ζητήματα της Ιεράς Μητροπόλεως

Ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας & Κορσεών σε σειρά επαφών στην Αθήνα για ζητήματα της Ιεράς Μητροπόλεως

Ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κατά τήν ὁλιγοήμερη παραμονή του στήν Ἀθήνα ἐπισκέφθηκε καί συναντήθηκε γιά θέματα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας καί Κοινοῦ ἐνδιαφέροντος γιά τά νησιά

Περισσότερα »