«Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αυγούστου»: Πρώτη μέρα εκδηλώσεων

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

«Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αυγούστου»: Πρώτη μέρα εκδηλώσεων

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στη Σάμο, η μεγάλη εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ταυτόχρονα και η τοπική εθνική εορτή με την ευκαιρία της νίκης των Σαμίων έναντι των Τούρκων τη 6η Αυγούστου 1824 όπου «Χριστός Σάμον έσωσεν».

Για άλλη μια φορά, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο λιμάνι Πυθαγορείου για να τιμήσει την εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την ημέρα της 199ης επετείου της Ναυμαχίας της Σάμου.

Το Σάββατο (05/08) τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Πυθαγόρειο, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σάμου & Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου. Έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και αμέσως μετά στο λιμάνι του Πυθαγορείου πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου, για τη συμπλήρωση 199 χρόνων από εκείνη την ιστορική μέρα.

 Ο εορτασμός και πάλι πρωτότυπος, καθώς παρουσιάστηκε το τρισδιάστατο οπτικοακουστικό έργο «Σάμος 1824: Η σπίθα της Νίκης στις θάλασσες της Ελευθερίας», το οποίο προβλήθηκε πάνω σε επίπεδη κατασκευή πλοίου. Η προβολή έγινε με την τεχνική του 3d projection mapping ενώ την αφήγηση έκανε ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας.

«Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αυγούστου»: Πρώτη μέρα εκδηλώσεων

Στη συνέχεια, τα βεγγαλικά έκαναν τη νύχτα μέρα στο Πυθαγόρειο, αποσπώντας τον θαυμασμό του κόσμου και κλείνοντας θεαματικά την πρώτη ημέρα των εορτασμών.

Στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος παρόντες ο Βουλευτής Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Βασίλης Πανουράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Προώθησης και Ανάδειξης Προϊόντων κ. Άννη Ανδρεάδου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Αλκιβιάδης Στεφανής και πολλοί θεσμικοί παράγοντες.

Για την ιστορία.

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ, ΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824».

Όπως είναι από τη σχετική ιστοριογραφία γνωστό, την κυριότερη απειλή εναντίον της ελευθερίας της πατρίδας τους οι Σάμιοι αντιμετώπισαν στις αρχές Αυγούστου του 1824. Από τις 28 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, είχε εμφανιστεί στα παράλια της Σάμου ο οθωμανικός στόλος υπό τον Χοσρέφ πασά, ο οποίος μάλιστα επιχείρησε ανεπιτυχείς αποβάσεις σε διάφορες παραλίες του νησιού. Στις 5 Αυγούστου ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος ξεκίνησε γενική και σφοδρή επίθεση, κατά την συμπλοκή που ακολούθησε όμως ο Κων. Κανάρης κατάφερε να ανατινάξει μια φρεγάτα, ώστε τελικά ο στόλος να υποχωρήσει στην Κω, και η Σάμος να σωθεί από μέγιστο κίνδυνο.

«Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αυγούστου»: Πρώτη μέρα εκδηλώσεων

Επειδή ξημέρωνε η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου, ο Λυκούργος συνέδεσε προσφυώς την σωτηρία της Σάμου με την μεγάλη αυτή εορτή του «Σωτήρος» Χριστού, αποδίδοντας σε άμεση παρέμβασή του την ανέλπιστη έκβαση της ναυμαχίας. Είναι δε γνωστό πως από πανσαμιακό τάμα χτίστηκε, στο Πυθαγόρειο, ο ναός της Μεταμορφώσεως, και η συγκεκριμένη εορτή καθιερώθηκε ως τοπική εθνική γιορτή, που τιμάται με καθολικό προσκύνημα και γενική αργία μέχρι σήμερα από τους Σαμίους. Η επιγραφή μάλιστα ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΕΚΤΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824 αποτέλεσε την εμβληματική απόδοση του γεγονότος, και χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες στιγμές της σαμιακής ιστορίας, προβαλλόμενη μέχρι και σήμερα. (Μ.Γ. Βαρβούνης)

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ