Φλώρα Τζεβρένη «Ας κάνουμε την οικογένεια πάλι Μόδα»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Τροχαίο ατύχημα στο Πυθαγόρειο με τραυματισμό αλλοδαπού

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δικυκλιστή

Από το Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορείου Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Κυριακή (19/05), στο οδικό δίκτυο Πυθαγορείου –  Ηραίου στη Σάμο.

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Φλώρα Τζεβρένη: «Εξακολουθεί να  μένουν εκτός επισιτιστικού βοηθήματος ΤΕΒΑ η Σάμος, η Ικαρία και οι Φούρνοι»

Το θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα για το 2023, είναι «Δημογραφικές τάσεις και οικογένεια». Στα τέλη του 2022, ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα οκτώ δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό το γεγονός, χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ως «ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη», απεικονίζει την σημαντική πρόοδο στην υγεία που παρατείνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί αν και με φθίνουσα ταχύτητα. Προβλέπεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια το 2050 και τα 11,2 δισεκατομμύρια το 2100, αυξάνοντας τις ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές βιώσιμης αστικοποίησης και της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής.

Η δημογραφική αλλαγή είναι μια από τις πιο σημαντικές μεγατάσεις που επηρεάζουν τον κόσμο μας, τη ζωή και την ευημερία των οικογενειών παγκοσμίως. Οι δημογραφικές τάσεις διαμορφώνονται κυρίως από τα πρότυπα γονιμότητας και θνησιμότητας. Η μείωση των ποσοστών γονιμότητας οδηγεί σε οφέλη για τις οικογένειες, καθώς είναι πιο ικανές να επενδύσουν στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών τους, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση της φτώχειας και στην καλύτερη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η μείωση της γονιμότητας αυξάνει επίσης τη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία. Από την άλλη πλευρά, η μείωση της γονιμότητας οδηγεί σε μικρότερες οικογένειες που είναι λιγότερο πιθανό να αντιμετωπίσουν τη φροντίδα και άλλες υποχρεώσεις του νοικοκυριού. Ως εκ τούτου, σε περίοδο ανεργίας ή ασθένειας, οι οικογένειες έχουν λιγότερα μέλη στα οποία μπορούν να βασιστούν. Επιπλέον, τα χαμηλά ποσοστά γονιμότητας μπορεί να υπονομεύσουν το εργατικό δυναμικό και τις κοινωνικές δομές πυροδοτώντας δραστικές αντιδράσεις με δύσκολα προβλέψιμες συνέπειες για θέματα που εκτείνονται από την κοινωνική ασφάλιση έως την ισότητα των φύλων.

Μιλώντας στην πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή του Radio Café 102,4 «Άρωμα Γυναίκας» η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολύτεκνων Ν.Σάμου κ. Φλώρα Τζεβρένη, αναφέρθηκε στα οφέλη της οικογένειας σε ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά η κ. Τζεβρένη ανέφερε ότι η οικογένεια είναι πηγή χαράς, στήριξης και ευεξίας. Θεωρείται βασικός πυλώνας της κοινωνίας μας και σημείο αναφοράς για κάθε άνθρωπο. Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική είτε είναι πολυπληθείς, είτε όχι, για την αγάπη και την υποστήριξη που παρέχει.

«Με αφορμή λοιπόν και την ημέρα Μητρότητας ας εστιάσουμε στα οφέλη, για την υγεία μας ως απόρροια των υγιών οικογενειακών δεσμών και του ποιοτικού χρόνου που περνάμε με τους δικούς μας ανθρώπους».

Ο πυρήνας της ανθρώπινης κοινωνίας, το περιβάλλον ανατροφής των παιδιών και αυριανών πολιτών, η εστία αγάπης και θαλπωρής για κάθε άνθρωπο.

Η σημασία της μητρότητας και της οικογένειας γενικότερα δεν αμφισβητήθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία, ενώ από τις απαρχές της κιόλας αναγνωρίστηκε ως υπέρτατης σπουδαιότητας για κάθε άνθρωπο.

Παρ΄ότι οι οικογένειες ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει μορφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες και οι νέοι άνθρωποι έχουν, λόγω των ριζικών αλλαγών, οικονομικών, επαγγελματικών και κοινωνικών,  δυσκολία στην απόφαση δημιουργίας οικογένειας, η οικογένεια αντιμετωπίζεται ως βασικό κύτταρο της κοινωνίας.

Όσον αφορά την μητρότητα και εργασία, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από την δεκαετία του 1970 συνολικά 13 νομοθεσίες έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο τη διασφάλιση ότι γυναίκες και άντρες λαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση στο θέμα της εργασίας, της προστασίας των εγκύων, των μητέρων που θηλάζουν, της άδειας μητρότητας και της γονικής άδειας. Ωστόσο η προκατάληψη κατά των γυναικών θα πρέπει να εκλείψει.

«Οι διακρίσεις στην Ελλάδα όσον αφορά τη εγκυμοσύνη, χτυπούν σε μια κρίσιμη στιγμή στην καριέρα μιας γυναίκας , κατά την διάρκεια μιας τεράστιας αλλαγής στη ζωή της. Το θετικό στην υπόθεση είναι οτι πλέον υπάρχει ενημέρωση από το διαδίκτυο και οι γυναίκες γνωρίζουν πλέον τα δικαιώματά τους και πώς να τα διεκδικούν».

Πάρα ταύτα θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όσον αφορά τα βασικά δικαιώματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και μετά την επιστροφή στην εργασία, ευέλικτα ωράρια εργασίας, τηλεργασία η μερική απασχόληση.

Παράλληλα εργαζόμενες μητέρες βιολογικές, θετές, υπό αναδοχή, μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία, να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν τη μείωση του ωραρίου εργασίας με ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους. Όπως και ειδικές γονικές άδειες.

Η Ελλάδα μας γηράσκει ας φροντίσει το κράτος για την προστασία της Οικογένειας ενώ επιτακτική είναι η ανάγκη να γυρίσουμε στο παλιό μοντέλο οικογένειας κόντρα στην νέα τάξη πραγμάτων.

«Ας κάνουμε την οικογένεια πάλι Μόδα»,ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζεβρένη κλείνοντας την συνομιλία μας.

Λέτε;

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

Με πληροφορίες από διαδίκτυο

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ