Υποστράτηγος Γ. Σταμούλης για τη φωτιά: «Θα το παλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ώρες»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Υποστράτηγος Γ. Σταμούλης για τη φωτιά: «Θα το παλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ώρες»

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη δασική πυρκαγιά της Σάμου με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ που μεταφέρθηκαν με Ε/Π του Π.Σ. σήμερα το πρωί, ενώ αποβιβάστηκαν στο νησί τα πυροσβεστικά οχήματα με τα πληρώματά τους, που αναχώρησαν από Πειραιά χθές το βράδυ με το πλοίο «AQUA JEWEL» της ναυτιλιακής εταιρείας SEAJETS, η οποία προσφέρθηκε για την δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά των πυροσβεστικών δυνάμεων, μετά από επικοινωνίες με το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συνολικά επιχειρούν, 162 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 39 οχήματα και περιοδικά οι δυνάμεις αεροπυρόσβεσης, με 5 Α/Φ (4 CL 415 και το Beriev-200) και 6 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης.

Υποστράτηγος Γ. Σταμούλης για τη φωτιά: «Θα το παλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ώρες»

Το Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει ενεργοποιηθεί από εχθές στο νησί της Σάμου για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Επίσης, σήμερα το μεσημέρι, θα ενισχυθούν επιπρόσθετα οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 42 πυροσβέστες που θα μεταφερθούν με αεροσκάφος της Γ.Γ.Π.Π. από Αθήνα και Θεσσαλονίκη στη Σάμο.

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό κτήριο Πυθαγορείου με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος  Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, τον Εθνικό Διοικητή Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιο Δημακογιάννη και όλους τους αρμόδιους φορείς για τον συντονισμό και την ενίσχυση της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει περιοχές του νησιού μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθές το απόγευμα, εκκενώθηκαν προσωρινά 2 ξενοδοχεία στο Κοκκάρι, για προληπτικούς λόγους, ενώ οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με μέριμνα των υπευθύνων των τουριστικών γραφείων σε άλλα ξενοδοχεία προσωρινά…

Υποστράτηγος Γ. Σταμούλης για τη φωτιά: «Θα το παλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ώρες»

O Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος σήμερα τις πρώτες πρωϊνές ώρες ανέφερε:

«Από το ξημέρωμα σήμερα κάτω από αντίξοες συνθήκες- “ανώνυμοι” αλλά με αίσθηση του καθήκοντος συμπολίτες μας -δίνουν τη δική τους μάχη για να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει με επικίνδυνες αναζωπυρώσεις σε όλο το μήκος του μετώπου. Οι Πυροσβέστες και οι Εθελοντές μας, τα στελέχη της 79 ΑΔΤΕ, της ΕΛΑΣ ,του ΛΣ, οι πιλότοι αεροπυρόσβεσης, υπηρεσιακοί και αυτοδιοικητικοί ευαίσθητοι, οδηγοί χειριστές, οι επαγγελματίες, Πολίτες πραγματικοί όλοι, θέτουν τη δική τους ασφάλεια σε κίνδυνο για να περιορίσουν τη ζημιά.

Είστε παλληκάρια! ΣΕΒΑΣΜΟΣ!»

Αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς στη Σάμο, από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου ελήφθησαν τα ακόλουθα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου.

Δέκα (10) οχήματα περιπολούν συνεχώς στο οδικό δίκτυο του νησιού πλησίον περιοχών όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά, λαμβάνοντας απαραίτητα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις), ενώ επιχειρησιακές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσονται παρέχοντας συνδρομή στους πολίτες και στις επίγειες Πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Υποστράτηγος Γ. Σταμούλης για τη φωτιά: «Θα το παλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ώρες»

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Βορείου Αιγαίου, για τη συλλογική προσπάθεια του αστυνομικού προσωπικού, εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.

Επίσης η 79 ΑΔΤΕ συνέδραμε τους τοπικούς φορείς και το Πυροσβεστικό Σώμα με τη διάθεση προσωπικού και μέσων:

Μηχανήματα Μηχανικού για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

Υδροφόρα Οχήματα

Λεωφορεία για μεταφορά προσωπικού του ΠΣ

Βυτιοφόρα οχήματα για τον ανεφοδιασμό των εναέριων και επίγειων μέσων πυρόσβεσης

Επίσης η 79 ΑΔΤΕ έχει αναλάβει τη διοικητική υποστήριξη από πλευράς θεμάτων διαβίωσης (σίτιση, διαμονή), όλων των τμημάτων του ΠΣ που μεταφέρονται στην Σάμο από άλλες περιοχές της Χώρας.

Ο Υποστράτηγος κ. Γιάννης Σταμούλης φιλοξενούμενος τηλεφωνικά στην εκπομπή του Radio Café 102.4 «Ημερολόγιο Ερτζιανών» είπε:

«Το σημείο είναι γνωστό για τις δυσκολίες που έχει και όσα μέσα να διαθέτεις, μερικές φορές ξεπερνά τη δυνατότητά τους. Παρόλα αυτά όμως, η ψυχή των πυροσβεστών μας και φίλων εθελοντών αλλά και των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης και της αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος , του Στρατού, από την πρώτη στιγμή βάλαμε στόχο να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες και δεύτερον να περιορίσουμε όσο το δυνατόν την καταστροφή, μας κάνει να έχουμε παλέψει αυτή τη στιγμή και να έχουμε περιορίσει στο απόλυτο ανθρωπίνως δυνατό την καταστροφή.

Δεν είμαστε ήσυχοι, από προχθές είχαμε ανησυχία  όταν εκδηλώθηκε αυτή η φωτιά κοντά στο ΧΥΤΑ, που ήταν βραδινή σε δύσβατο σημείο. Δε δικαιολογείται εκείνη τη μέρα, το ίδιο έγινε και χθες όταν στο κεντρικό μέτωπο προστέθηκε άλλο ένα, σε πολύ μεγάλη χιλιομετρική απόσταση. Πάλι δεν είχε λογική μεταφοράς καύτρας.

Είμαστε σε μια ανησυχία, γιατί όσα μέσα και να έχουμε αν υπάρχει ανθρώπινο χεράκι, είτε από πρόθεση, που θέλει να κάνει ζημιά στο νησί. Γίνονται έρευνες από την Ελληνική Αστυνομία και το τοπικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μας εδώ στη Σάμο και εγώ και όλα τα στελέχη μας, έχουμε τεταμένη την προσοχή μας.

90% είναι ανθρώπινο χέρι, είτε πρόθεση, είτε αμέλεια είναι αυτό που το αλλάζει. Την προσοχή των πολιτών, των Σαμιωτών, που μας δίνουν τη βοήθειά τους έστω με ένα μπουκάλι νερό, την προσοχή τους να μην έχουμε νέα έναρξη πυρκαγιάς.

Υποστράτηγος Γ. Σταμούλης για τη φωτιά: «Θα το παλέψουμε, θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ώρες»

Ισχυρούς ανέμους δεν έχουμε, αλλά όπου έχουμε εστίες, έχουμε το γνωστό μικροκλίμα όπου αναπτύσσεται αέρας πάνω από τη φωτιά. Έχει έρθει ήδη ενίσχυση από την Αθήνα με 25 οχήματα και έξτρα πεζοπόρα τμήματα.

Για τη φωτιά ο Βουλευτής Ν. Σάμου κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης δήλωσε:

«Άλλο ένα πλήγμα στο πολύπαθο νησί μας. Μια μεγάλη πυρκαγιά έβαλε σε μεγάλο κίνδυνο συμπολίτες μας, περιουσίες, την πανίδα και τη χλωρίδα μας. Χάρη στην αυτοθυσία, τον ηρωισμό και τον επαγγελματισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, των Εθελοντών και των πολιτών ευτυχώς φαίνεται ότι η φωτιά έχει ελεγχθεί. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα μας.

Τα εναέρια και τα επίγεια μέσα κατάσβεσης έδωσαν μάχη η οποία φαίνεται ότι απέβη νικηφόρα. Με αυτήν την ευκαιρία θα θέλαμε να επισημάνουμε τη μεγάλη σημασία, της απόφασης της Κυβέρνησης της Ν.Δ. να αναβαθμίσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Σάμου εγκαθιστώντας τη Διοίκηση επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Προφανώς το γεγονός αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της προσπάθειας αλλά αποτελεί εγγύηση ασφάλειας και για το μέλλον.

Θερμές ευχαριστίες στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σ. Κολοκούρη, που είναι παρών από την πρώτη στιγμή στη Σάμο, το Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης κ. Ι. Σταμούλη, του οποίου η παρουσία στο νησί έχει αποδειχθεί πολύτιμη, τους Διοικητές κ. Π. Μπαθρέλλο και κ. Γ. Μιαούλη, όλους τους αξιωματικούς καθώς και τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και βέβαια τους εθελοντές».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ