Τσουρέκι πασχαλινό με αρώματα Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Τσουρέκι πασχαλινό με αρώματα Σάμου

Μια εύκολη παραδοσιακή συνταγή με μαστίχα, μαχλέπι κι αρώματα από το μοσχάτο κρασί της Σάμου:

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι & λίγο για το ζύμωμα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

225 γρ. πρόβειο βούτυρο

240 γρ. γάλα φρέσκο

340 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

25 γρ. ξηρή μαγιά

10 γρ. μαχλέπι

5 γρ. μαστίχα κοπανισμένη

200 ml γλυκό σαμιώτικο κρασί (Samos Vin Doux ή Samos Grand Cru)

Τσουρέκι πασχαλινό με αρώματα Σάμου

Υλικά για το ψήσιμο

1 αυγό

λίγο νερό

250 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Τσουρέκι πασχαλινό με αρώματα Σάμου

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει λίγο για πέντε λεπτα. Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτα κουζίνας.

Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.

Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου. Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε και το γλυκό σαμιώτικο κρασί. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη. Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.

Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε τη ζύμη. Την χωρίζουμε στα τρία και πλέκουμε 3 τσουρέκια.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για 60-90 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

Τσουρέκι πασχαλινό με αρώματα Σάμου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στον αέρα, στους 160°C. Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.

(Συνταγή: Ευάγγελος Μπιλιμπάς, executive chef – παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας της World Chef’s. Ιδιοκτήτης του «Aphrodite Garden Restaurant» στη Σάμο)

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ