Τρίτη της Διακαινησίμου στο Καρλόβασι

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Τροχαίο ατύχημα στο Πυθαγόρειο με τραυματισμό αλλοδαπού

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δικυκλιστή

Από το Αστυνομικό Τμήμα Πυθαγορείου Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Κυριακή (19/05), στο οδικό δίκτυο Πυθαγορείου –  Ηραίου στη Σάμο.

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Τρίτη της Διακαινησίμου στο Καρλόβασι

Με απόλυτο σεβασμό και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε η «Νέα Τρίτη», η Τρίτη της Διακαινησίμου στο Καρλόβασι της Σάμου. Στο πνευματικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πλησίον του πληγωμένου από τον σεισμό Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καρλοβάσου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και των λαβάρων των ενοριών της πόλης.

Η πομπή με τις εικόνες και τους πιστούς κατέληξε στην κεντρική πλατεία Βαλασκατζή, όπου και εψάλη Δοξολογία προς τον Αναστάντα Κύριο. Παρέστησαν οι Tοπικές και Στρατιωτικές αρχές της Σάμου καθώς και πλήθος πιστών.

Τρίτη της Διακαινησίμου στο Καρλόβασι

Ο Σεβασμιότατος Mητροπολίτης απευθυνόμενος προς τους πιστούς ανέφερε: «Ο Αναστάς Κύριός μας, όλους εμάς τους πιστούς, οι οποίοι είμαστε συγκεντρωμένοι εδώ σε αυτόν τον ιστορικό χώρο, είναι για όλους μας πηγή χαράς, ελπίδας, δυνάμεως, κραταιάς προστασίας και παρηγοριάς. Είναι ο αιώνιος σωτήρας και λυτρωτής μας, είναι η πηγή της ανανεώσεως του κόσμου. Ο Αναστάς Κύριος μας δεν έμεινε στον τάφο περιφρονημένος, αλλά εξήλθε νικητής και συνέτριψε το κακό. Διακήρυξε ανά τους αιώνες ότι όσοι αγωνίζονται για το καλό, τη δικαιοσύνη, την αρετή, θα ανεβαίνουν στους σταυρούς, θα κατέρχονται ακόμη και εις τους τάφους, αλλά δε θα μένουν αιωνίως εκεί περιφρονημένοι.

Όπως πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος, Εκείνος δικαιώνει τους περιφρονημένους και Εκείνος μας ενισχύει στον καθημερινό αγώνα και είναι ο Αιώνιος νικητής.

Τρίτη της Διακαινησίμου στο Καρλόβασι

Για την ιστορία, με την ονομασία Διακαινήσιμος ή Διακαινήσιμος εβδομάδα, ή Εβδομάδα Διακαινησίμου (επίσημα: Διακαινήσιμος εβδομάς), ονομάζεται κατά το χριστιανικό εορτολόγιο η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την αμέσως επόμενη, την Κυριακή του Θωμά. Η ονομασία της οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι κατά τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα βαπτιζόταν ομαδικά οι κατηχούμενοι οπότε και άρχιζε η πνευματική ανακαίνιση τους. Σε ένδειξη αυτής της ανακαίνισης και ταυτόχρονα αναγέννησης και “πνευματικής καθαρότητας οι νεοβαπτισμένοι έφεραν καθ΄ όλην αυτή την εβδομάδα λευκά ενδύματα, εξ ου και αποκαλούμενη “λευκή εβδομάδα”. Ο Αυγουστίνος χαρακτηρίζει επίσης την ίδια εβδομάδα ως “οκτώ ημέρες των νεοφύτων” (ή νεοβαπτισθέντων ή και νεοφωτίστων).

Τρίτη της Διακαινησίμου στο Καρλόβασι

Κατά την Διακαινήσιμο εβδομάδα επιτρέπεται η κατάλυση πάντων, ενώ κατά τους παλαιότερους χρόνους ολόκληρη η εβδομάδα αυτή χαρακτηριζόταν αργία από κάθε εργασία (κανόνας Νικηφόρου του ομολογητού). Ο 6ος όμως κανόνας της εν Τρούλλω (Κωνσταντινούπολη), Πενθέκτης Συνόδου συνιστά στους χριστιανούς καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τον καθημερινό εκκλησιασμό. Ειδικότερα στη Κωνσταντινούπολη η Διακαινήσιμος εβδομάδα εορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Ο Αυτοκράτορας καλούσε του νεοφώτιστους καθώς και πτωχούς σε πλούσιο γεύμα, ενώ κατά την ημέρα Πέμπτη της Διακαινησίμου δέχονταν τον κλήρο προσφέροντας τιμητικό γεύμα στον Πατριάρχη και στους περί αυτόν. Πολλά όμως και πλούσια δώρα διένειμαν οι Αυτοκράτορες και σε επίσημες επισκέψεις που διενεργούσαν αυτή την εβδομάδα. Ακόμη απέλυαν από τις φυλακές κατάδικους για ελαφρά εγκλήματα.

Ελένη Χατζηγεωργίου

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ