«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη Σάμο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Πρόσκληση στο Samos Dance Project για 2η χρονιά με την υποστήριξη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ / Σεμινάρια χορών Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας, Χίου, Ηπείρου

Πρόσκληση στο Samos Dance Project για 2η χρονιά με την υποστήριξη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ / Σεμινάρια χορών Σάμου-Φούρνων-Ικαρίας, Χίου, Ηπείρου

Μια ήδη πετυχημένη διοργάνωση το ‘Samos Dance Project’ που πέρυσι τον Ιούνιο ξεκίνησε στη Σάμο με την υποστήριξη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ, θα

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου

Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης και οι δύο Δήμαρχοι της Σάμου κ.κ.

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αυτοδιοικητικών και Εκκλησιαστικών αρχών του νησιού μας, που από κοινού με προσωπική τους παρουσία προσκάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο

«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη Σάμο

Με γέλια, παιχνίδι και πολλά χαμόγελα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Το χρυσαφένιο κουκούτσι», του συγγραφέα Δημητρόπουλου Παναγιώτη, στον προαύλιο χώρο της Δημόσιας Κεντρικής και Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σάμου, το βράδυ του Σαββάτου(02/07/2022).

«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη ΣάμοΤο βιβλίο προλόγισε η διατροφολόγος Φωτεινή Καρμανιόλου, η οποία έδωσε συμβουλές και εξήγησε βασικά στοιχεία της διατροφής, ενώ ο συγγραφέας, με όμορφο και διαδραστικό τρόπο, μέσα από ερωτήσεις και παιχνίδια, παρότρυνε τα παιδιά να διορθώσουν κάποιες ίσως «κακές» διατροφικές συνήθειες.

«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη ΣάμοΤην εκδήλωση είχε επιμεληθεί το βιβλιοπωλείο «ΚΟΣΜΟΣ» Μαίρη Καλατζή, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού παιδικού σταθμού «Το Χαμόγελο» της κ. Μαρίας Καρρά.

«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη Σάμο«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη Σάμο

Σημείωση του συγγραφέα αναφορικά με το βιβλίο:

«Θα πει κανείς, τι μπορείς να κάνεις, όταν γύρω σου το junk food προσφέρεται αφειδώς και, μάλιστα, κυρίως σε χώρους που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Όταν, ήδη από τις βρεφικές τροφές, το παιδί μαθαίνει ν’ αποζητάει τη ζάχαρη παντού…

Όπως σε άλλα καθημερινά «προβλήματα» που αντιμετωπίζουν οι γονείς με τα παιδιά, έτσι και σε αυτό της διατροφής, τη λύση μπορούν να δώσουν τα βιβλία, όταν τα αποδεικτικά μέσα και τα κηρύγματα δεν επαρκούν. «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές είναι γιατί τ’ ακούς γλυκύτερα» υποστηρίζει ο Σεφέρης. Το παραμύθι, λοιπόν, βοηθά να αναγνωρίζουμε ευκολότερα τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθει ένα παιδί και να το οδηγήσουμε να διορθώσει τυχόν «κακές συνήθειες» ακόμη και διατροφικές. Πολλές φορές ένα παραμύθι περιέχει τη θετική συμβουλή ότι το παιδί ξέρει μόνο του τη λύση, αρχή που  διαπνέει και το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Το Χρυσαφένιο Κουκούτσι» που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική. Πρόκειται για μια γευστική ιστορία που με διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες να ξεχωρίζουν τις ωφέλιμες από τις βλαβερές τροφές για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις συνέπειες της κακής διατροφής στην υγεία τους. Το βιβλίο αυτό έχει γραφτεί με σκοπό να δώσουμε στους γονείς χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν ένα παιδί που δεν τρώει εύκολα τα φρούτα, αλλά και να βοηθήσουμε το παιδί να αγαπήσει τη σωστή διατροφή και την άσκηση.

Ηρωίδα του βιβλίου είναι η μικρή Αγνή η οποία αγαπάει πολύ τα γλυκά και δεν τρώει ποτέ φρούτα. Τα φρούτα λοιπόν, αναλαμβάνουν δράση και αποφασίζουν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους, για να σώσουν την υγεία της που βρίσκεται σε κίνδυνο. Για να πείσουν τη μικρή Αγνή να αλλάξει γνώμη και να αγαπήσει τα φρούτα ζητούν τη βοήθεια του παππού της. Τα παιδιά μέσα από την αφήγηση ανακαλύπτουν κρυμμένες αλήθειες για τις διατροφικές μας συνήθειες, ταυτίζονται με τις ιδιοτροπίες της ηρωίδας , αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για τον κήπο, τα δέντρα και τα φυτά, καταλαβαίνουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει το κάθε τι στη φύση και πώς όλη αυτή η αρμονία συμβάλλει καθοριστικά στον ανθρώπινο οργανισμό και, τελικά, καταλήγουν να συμφιλιωθούν με αυτούς τους πράσινους «εχθρούς», τα φρούτα.

«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη Σάμο

Το παραμύθι συμπληρώνεται με μια σύντομη μελέτη για την παχυσαρκία από την κυρία Μαρία Ψωμά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιατρό-βιοπαθολόγο καθώς και με πολύτιμες συμβουλές διατροφής για παιδιά και γονείς από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο κυρία Πωλίνα Γιαννιώτη. Η υγιεινή διατροφή –υποστηρίζουμε και πιστεύουμε-ότι δεν χρειάζεται να είναι βαρετή.

Με αφορμή την έκδοση αυτού του βιβλίου και τις επισκέψεις μου σε πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα, θα ήθελα να σταθώ περισσότερο στον ρόλο του σχολείου αναφορικά με τη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών. Το σχολείο φυσικά αποτελεί μια σημαντική παράμετρο διαμόρφωσης υγιεινών διατροφικών προτύπων. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των σχολικών προγραμμάτων αγωγής υγείας έχουν γίνει σημαντικά βήματα χάρη στα οποία έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και παιδιά οι γονείς των οποίων δεν είχαν την ευκαιρία ή το χρόνο να τους μιλήσουν για την υγιεινή διατροφή.

Οι εκδηλώσεις μας, σχεδιασμένες σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων και του Διαθεματικού Ενιαίου Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών βασίζονται στις αρχές της βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης και απευθύνονται όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, αφού στο θέμα της διατροφής μια δράση που θα αφορούσε μόνο στα παιδιά θα έμενε μισή.

Με τη βοήθεια των δασκάλων και των γονέων αξιοποιούμε τη μαγεία των παραμυθιών, το βιωματικό παιχνίδι, αλλά και τη δημιουργική συζήτηση προκειμένου να συζητήσουμε με τα παιδιά για τις διατροφικές τους προτιμήσεις, αλλά και να τους κινήσουμε την περιέργεια με παιγνιώδεις τρόπους να αγαπήσουν τα φρούτα. Ειδικότερα, η διαδικασία που ακολουθούμε είναι η εξής:

Στην αρχή ο διατροφολόγος συζητά μαζί τους και τα ενημερώνει με απλά λόγια για τους βασικούς κανόνες της σωστής διατροφής αλλά και για τους τρόπους που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα, όπως είναι η παχυσαρκία, η μονοφαγία, οι διατροφικές διαταραχές κ.ά.»

«Το χρυσαφένιο κουκούτσι» του Παναγιώτη Δημητρόπουλου στη Σάμο

Την ίδια ώρα, με αφορμή το βιβλίο, συζητάμε με τους γονείς για τον ρόλο που πρέπει να παίζουμε εμείς οι γονείς, ώστε τα παιδιά μας να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες.

Μαζί με τα παιδιά και με βάση τα όσα μόλις έχουν ακούσει, αφού παίξουμε κάποια βιωματικά παιχνίδια, τα καλούμε να επιλέξουν και να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους φρούτο…

Με λίγα λόγια βοηθάμε τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι είναι απαραίτητο να τρώµε από όλες τις τροφές µε µέτρο και ότι κάποιες τροφές είναι καλύτερες από κάποιες άλλες. Να αναπτύξουν τη δεξιότητα να διαλέγουν µόνοι τους αυτό που είναι ωφέλιµο, να σέβονται το σώµα τους και το περιβάλλον. Παράλληλα, συμβουλεύουμε τους γονείς να παρουσιάζουν στα παιδιά τους τις τροφές περισσότερο σαν ανακάλυψη και παιχνίδι. Τους παροτρύνουμε να τα παίρνουν μαζί στην αγορά: στο σουπερ μάρκετ, στον ψαρά και κυρίως στη λαϊκή, όπου θα γνωρίσουν καλύτερα τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής τους. Να δίνουν παραμυθένιο και μαγικό χαρακτήρα στο φαγητό, για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μικρών μας φίλων. Να δημιουργούν χαρούμενα χρωματιστά πιάτα, ώστε να κάνουν το φαγητό πιο ευχάριστο. Να γίνουν πιο ευρηματικοί και να δίνουν δικά τους ονόματα σε φρούτα και λαχανικά, δημιουργώντας μικρές ιστορίες στη διάρκεια του μαγειρέματος αλλά και του φαγητού.

Στη χώρα μας έχει συζητηθεί πολύ το αίτημα για ανάκαμψη της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής ως τρόπου ζωής. Αποδείχτηκε επιστημονικά και πέραν κάθε αμφιβολίας πως οι πανάρχαιες γαστρονομικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου συνέβαλαν καθοριστικά στο φαινόμενο της μακροζωίας και της ευεξίας. Οι κάτοικοι της Μεσογείου μοιράζονται ένα μυστικό φτιαγμένο από ήλιο και θάλασσα: την τροφή τους. Με το πέρασμα των αιώνων δημιουργήθηκε ένα σοφό και μετρημένο διαιτολόγιο, το οποίο είναι ευεργετικό στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης και πολλές άλλες.

Πιστεύω πως η υιοθέτηση των αρχών της μεσογειακής δίαιτας συνιστά άριστο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και της οικονομίας της χώρας. Παράλληλα, θεωρώ πως θα μπορούσε να συμβάλει και στον περιορισμό της ενεργειακής επιβάρυνσης που οι σύγχρονες διατροφικές επιλογές προκαλούν στον πλανήτη.

Θα συμβούλευα λοιπόν, τους γονείς να προσεγγίσουν περισσότερο το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής και να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της οικογένειας ως ενός αδιαχώριστου συνόλου. Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι τα συχνά οικογενειακά γεύματα αποτελούν «ασπίδα» στην εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών, ενώ βοηθούν ολόκληρη την οικογένεια να ακολουθήσει πιο ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι «μαγειρέψτε μαζί με τα παιδιά σας, φάτε μαζί όλη η οικογένεια, επικοινωνήστε διατροφικά και κάντε τα γεύματα οικογενειακή υπόθεση».

Ελένη Χατζηγεωργίου

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ