Τοποθέτηση της Βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για τη νησιωτική πολιτική

Μ. Κομνηνάκα: Ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους σεισμόπληκτους της Σάμου (VIDEO)

Τι εννοεί η κυβέρνηση, όταν μιλά για θαλάσσια και νησιωτική πολιτική, για την οποία καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες στους νησιώτες;

Περίσσεψαν οι μεγαλοστομίες ότι αλλάζει η ζωή των νησιωτών, ότι δημιουργείται ιστορική τομή στην ενίσχυση της νησιωτικότητας.

Ποια είναι αλήθεια αυτή η τομή;

Ο πολλαπλασιασμός των επιδοτήσεων και διευκολύνσεων προς τους εφοπλιστές;

Μα τέτοιου είδους ενισχύσεις δεν έλειψαν,  ούτε από σας ούτε από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Καμαρώνετε για τις αυξημένες επιδοτήσεις που δίνετε κάθε χρόνο για τις άγονες γραμμές, ώστε να εξασφαλίζεται λέτε η επαρκής και ασφαλής θαλάσσια συγκοινωνία.

Όμως ούτε κι αυτό μεταφράζεται τελικά σε διευκόλυνση για τους νησιώτες.

Παραμένει πανάκριβο το κόστος των μεταφορών και κυρίως επαναλαμβάνεται σαν κακόγουστο αστείο, δρομολόγια να αλλάζουν ή να αποσύρονται, αφήνοντας για μέρες τα νησιά χωρίς σύνδεση ή δρομολόγια μερικών ωρών να μετατρέπονται σε κρουαζιέρα σε όλο το Αιγαίο, με κάθε λογής σαπιοκάραβα.

Βέβαια κάποιες φορές τα δρομολόγια είναι πράγματι ασφαλή και φτάνουν με ακρίβεια στον προορισμό τους. Όταν πρόκειται να εξυπηρετήσουν άλλου είδους επενδύσεις, όπως αυτές της πράσινης ανάπτυξης, που προορίζετε για τα νησιά.

Όπως στην Τήνο, όπου έφτασαν νύχτα και με απόλυτη μυστικότητα ανεμογεννήτριες, για να μη γίνουν αντιληπτές από τους κατοίκους που αντιδρούν για τις σοβαρές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εγκατάσταση στο νησί.

Για σας λοιπόν, οι  ανάγκες των νησιωτών εξαντλούνται στην επιδότηση των εφοπλιστών, των ενεργειακών ομιλών, των ομίλων των μεταφορών, του τουρισμού; Γιατί γι’ αυτούς προορίζονται τα χρηματοδοτικά εργαλεία του «Προγράμματος Νέαρχος», του Υπουργείου Ναυτιλίας, όπως συμβαίνει βέβαια και με το σύνολο των ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, τα οποία έχουν εξ’ αρχής προκαθορισμένους παραλήπτες

Ακόμα κι αυτό το φύλλο συκής που σας παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως λάβαρο για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, το «μεταφορικό ισοδύναμο», κι αυτό τελικά λειτούργησε ως έμμεση ενίσχυση των εφοπλιστών. Αφού παράλληλα εκτινάχθηκε το κόστος των μεταφορών και των εισιτηρίων.

Παρουσιάστηκε μάλιστα ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση και της ελάχιστης διευκόλυνσης που με τις κινητοποιήσεις τους είχαν κατακτήσει οι νησιώτες.

Τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α, που ήταν έστω μια στοιχειώδης ανακούφιση στο λαϊκό εισόδημα, στο κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, σε μια σειρά καθημερινές ανάγκες.

Ακόμα κι αυτό το θεωρήσατε περιττό έξοδο για το κράτος και το ρίξατε μαζί με τα άλλα τόσο ασήκωτα φορολογικά βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών. Διατηρείται μόνο ως παρηγοριά κι αυτό με το μαρτύριο της σταγόνας, των 6μηνων παρατάσεων, στα νησιά που σηκώνουν όλο το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού.

Φυσικά και τέτοιου είδους μέτρα δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες, όλοι αυτοί δηλαδή οι κάτοικοι των νησιών, οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στους αποδέκτες των μεγάλων ενισχύσεων της θαλάσσιας και νησιωτικής ανάπτυξης.

Το κυριότερο όμως δεν είναι ότι ξηλώνετε και τις όποιες διευκολύνσεις δόθηκαν κατά καιρούς για τους κατοίκους των νησιών. Αλλά ότι ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστική στήριξη της νησιωτικότητας. Δηλαδή κάλυψη του συνόλου των αναγκών των νησιωτών, ώστε να μην αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, λόγω της απόστασής τους από την ηπειρωτική χώρα.

Στήριξη σημαίνει πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές.

Δεν μπορεί να θεωρείτε για παράδειγμα πολυτέλεια η στελέχωση με κρίσιμες ειδικότητες, ακόμα και η ύπαρξη κλινών ΜΕΘ τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά, όταν η απόσταση ή και οι καιρικές συνθήκες πολλές φορές είναι απαγορευτικές για τη διακομιδή ασθενών.

Σημαίνει κάλυψη των αναγκών της παιδείας, με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές.

Ποια είναι η νησιωτική σας πολιτική, όταν μαθητές στη Σάμο, παραμένουν μακριά απ’ τα σχολεία, γιατί ακόμα δε δόθηκε λύση στα στεγαστικά προβλήματα που δημιούργησε ο σεισμός.

Φαίνεται χάθηκαν στις άγονες γραμμές ακόμα κι αυτά τα κοντέινερ – τα ακατάλληλα λέμε εμείς για σχολικές αίθουσες –  που υποσχεθήκατε ότι θα στέλνατε άμεσα, ως προσωρινή έστω λύση στο πρόβλημα.

Αυτή τη λύση βέβαια την υιοθετείτε και ως μόνιμη για τη στέγαση τάξεων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ακόμα και όταν αυτό αφορά μαθητές με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως συμβαίνει με το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καταρτισης στη Λέσβο.

Σημαίνει πλήρη στελέχωση απαραίτητων υπηρεσιών, να μη χρειάζεται ταξίδι -πολλές φορές και πολυήμερο- μεταξύ των νησιών για την πρόσβαση σε σημαντικές υπηρεσίες. Σημαίνει ενίσχυση και όχι κλείσιμο καταστημάτων των ΕΛΤΑ, οδηγώντας ακόμα περισσότερο στην απομόνωση, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση τέτοιων βασικών υπηρεσιών.

Θ’ αλλάξει ως προς αυτά η ζωή των νησιωτών; Μήπως έστω τα διάφορα προγράμματα επενδύσεων, θα κατευθυνθούν στη δημιουργία ζωτικής σημασίας έργων και υποδομών, έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής θωράκισης, που κρίνονται σταθερά μη επιλέξιμα, γιατί δεν αποδίδουν κέρδη, με γνωστές και οδυνηρές συνέπειες;

Για τον κόσμο του μόχθου της πόλης και της υπαίθρου, η ελπίδα δε βρίσκεται στα σχέδια της γαλάζιας και πράσινης καπιταλιστικής ανάπτυξης, αυτής δηλαδή που περνάει πάνω από τα τσακισμένα εργασιακά, ασφαλιστικά του δικαιώματα, πάνω από τη διάλυση των σύγχρονων αναγκών του.

Βρίσκεται στην αντίπερα όχθη, στη δύναμη που κρύβει η οργάνωση και η πάλη τους,για να γυρνάνε τα δημιουργήματα του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, πίσω στους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΣΑΜΟΥ: Δύσκολη κατάσταση – Τεράστιες ευθύνες

ΝΕ Σάμου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: «Η επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής, πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου» – Περί τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Είχε χαρακτηρισθεί ως δυσβάσταχτος φόρος από γνωστές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, ο «φόρος διαμονής» που επιβλήθηκε από το έτος

Περισσότερα »
Επίσκεψη στον Ουρολόγο. Μύθοι και Αλήθειες

O κ. Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος- Ανδρολόγος θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01 Απριλίου

Ο γιατρός κ. Παναγιώτης Μουρμούρης, Ουρολόγος- Ανδρολόγος που είναι Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στη Ρομποτική Ουρολογία, θα βρίσκεται στη Σάμο τη Δευτέρα 01/04 και

Περισσότερα »