Τετραήμερη περιοδεία της ΛΑΣ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Μυκάλης

Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης και οι δύο Δήμαρχοι της Σάμου κ.κ.

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αυτοδιοικητικών και Εκκλησιαστικών αρχών του νησιού μας, που από κοινού με προσωπική τους παρουσία προσκάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δύο ατόμων

Από το Τμήμα Τροχαίας Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Πέμπτη (30/05), στο οδικό δίκτυο Βαθέος – Καρλοβάσου. Ειδικότερα και σύμφωνα

Τετραήμερη περιοδεία της ΛΑΣ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Σάμου

Με φόντο έναν βαρύ και δύσκολο χειμώνα, την ακρίβεια να χτυπά κόκκινο σε όλα τα επίπεδα διαβίωσης, την υγεία να φιλορροεί μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας στα ανοχύρωτα νησιά του Β. Αιγαίου, έκδηλη και εκκωφαντική είναι η απογοήτευση των πληγέντων κατοίκων της Σάμου για την πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός στης 30Οκτωβρίου του 2020.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα που καταγράφηκαν στην τετραήμερη περιοδεία στη Σάμο από την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Β. Αιγαίου Αγλαΐα Κυρίτση και με άλλους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους

Ένα χρόνο μετά, οι κάτοικοι Σάμου και ιδιαίτερα στο Άνω Βαθύ μετρούν τις αγιάτρευτες πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός, μιλούν με αγανάκτηση για τα μεγάλα λόγια της πολιτείας, ενώ τα συντρίμμια, τα «ραγισμένα» σπίτια, η υποσχόμενη ανεκπλήρωτη οικονομική βοήθεια, η αναδουλειά, οι αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα, την γραφειοκρατία, αλλά και τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες στην Περιφέρεια και στους Δήμους, εξακολουθούν να δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους και σε πολλές περιπτώσεις να ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

Παρά τις όποιες εξαγγελίες εκατομμυρίων που υποτίθεται έχουν δεσμευθεί για τη Σάμο, η τοπική κοινωνία ζει στην ανασφάλεια και παραμένει ανήσυχη βλέποντας καθημερινά την ολιγωρία στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Οι σεισμόπληκτοι που έχουν «κόκκινα» και «κίτρινα» σπίτια βρίσκονται σε μεγάλο ποσοστό φιλοξενούμενοι ή έχουν ενοικιάσει σπίτια με πανάκριβα ενοίκια και περιμένουν την έτσι κι’ αλλιώς αναιμική στεγαστική συνδρομή. Μόλις τον Σεπτέμβρη μπήκαν στους λογαριασμούς όσων έχουν αιτηθεί, χρήματα ενός τριμήνου, ενώ έχει περάσει ένας χρόνος. Επίσης συναντούν σοβαρά προβλήματα προκειμένου να υποβάλλουν φακέλους για επισκευές, γιατί απαιτείται δαπάνη που αρκετοί αδυνατούν να διαθέσουν, ή δεν βρίσκουν μηχανικό για τη σχετική μελέτη, ενώ δεν υπάρχει καμιά κρατική μέριμνα να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Τετραήμερη περιοδεία της ΛΑΣ στις σεισμόπληκτες περιοχές της Σάμου

Ακόμη και η κατεδάφιση ετοιμόρροπων κτιρίων καρκινοβατεί εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης της υπηρεσίας (ΔΑΕΦΚ) που έχει την ευθύνη για την ολοκλήρωση του φακέλου κατεδάφισης, με συνέπεια ολόκληρες γειτονιές να βρίσκονται αποκλεισμένες και να αναγκάζονται οι κάτοικοι να ζουν με δική τους ευθύνη σε σπίτια που γειτονεύουν με ετοιμόρροπα, θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Μόνο το 1/3 των κτηρίων που έχουν κριθεί κατεδαφιστέα έχει κατεδαφιστεί στο Δήμο Αν. Σάμου.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία του προέδρου της κοινότητας Άνω Βαθέως, Σταμάτη Σεϊρλή: «…στα στενά σοκάκια της ιστορικής περιοχής μας είναι δύσκολη η πρόσβαση μέσων που θα βοηθήσουν στο γκρέμισμα των σπιτιών που μισοκατέρρευσαν απο το χτύπημα του εγκέλαδου. Το γκρέμισμα και η αποκομιδή των μπάζων γίνεται με τα χέρια, το κόστος γκρεμίσματος ενός σπιτιού εδώ, ισοδυναμεί με το κόστος γκρεμίσματος 3 σπιτιών σε άλλες προσβάσιμες περιοχές. Αρκετοί από τους πληγέντες έχουν ήδη προχωρήσει, ελλείψει χρημάτων αλλά και των καθυστερήσεων από τις αρμόδιες αρχές, σε πρόχειρες επισκευές των σπιτιών τους, προκειμένου να στεγαστούν, ρισκάροντας τη ζωή και την ακεραιότητά τους στο μέλλον. Η κυβέρνηση η Τ.Α. πρέπει να σταθεί σοβαρά μπροστά σε αυτά τα προβλήματα…»

Παρόμοιες είναι οι περιπτώσεις και σε άλλα χωριά με ετοιμόρροπα κτίρια.

Και στο Καρλόβασι, ένα χρόνο μετά κάτοικοι και επαγγελματίες, γονείς και μαθητές βρίσκονται σε απόγνωση. Και οι μαρτυρίες τους είναι τρανταχτές. Ελάχιστα έχουν γίνει για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών, αλλά και των δημόσιων υποδομών. Κραυγαλέα είναι η περίπτωση κατοίκων και ελεύθερων επαγγελματιών της περιοχής, με τις  περιουσίες τους γύρω από την ετοιμόρροπη εκκλησία της Παναγίας, οι οποίες παρότι δεν χτυπήθηκαν από το σεισμό, μένουν ανενεργές και αναξιοποίητες χωρίς να προβλέπεται

Σχολικές μονάδες, όπως αρκετά δημοτικά, φιλοξενούνται σε κτιριακά συγκροτήματα άλλων σχολείων ή σε κοντέινερ τα οποία κοντεύουν να γίνουν μόνιμη λύση, ενώ η αποκατάσταση μικρότερων ζημιών σε άλλα σχολεία δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως.

Σοβαρές εξακολουθούν να είναι οι ζημιές σε δημόσιες υποδομές όπως οι προσήνεμοι μόλοι προστασίας λιμένων και αλιευτικών καταφυγίων, οι κατολισθήσεις μέσα στο Κοκκάρι, το σημείο κατολίσθησης στον εθνικό δρόμο Σάμου – Καρλοβάσου παραμένει επικίνδυνο για τους εποχούμενους, αφού η όποια παρέμβαση έγινε πρόχειρα με αμμόσακους, όπου η συγκοινωνία γίνεται διακοπτόμενη και με πρόχειρους σηματοδότες.

Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τον νυν κοσμήτορα Θετικών Επιστημών  κ. Στέλιο Ξανθόπουλο, τον πρόεδρο του μαθηματικού τμήματος, που φυλλορροεί λόγω του αριθμού των συμμετεχόντων σε αυτό, κ. Κώστα Χουσιάδα, αλλά και την πρόεδρο του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Τίνα Ζορμπαλά, με τους οποίους συζήτησαν εκτενώς τα θέματα που δημιουργήθηκαν στα τμήματα: ως προς την βιωσιμότητά τους, τις επιπτώσεις στη λειτουργία των τμημάτων του Οργανισμού από την εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τα οράματά τους αλλά και τις προτάσεις-λύσεις για την ενίσχυση και τη δυνατότητα ουσιαστικής λειτουργίας του δημόσιου Οργανισμού στο πλαίσιο της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Προτάσεις, που αφορούν κίνητρα για την προτίμηση και προσέλευση υποψηφίων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ρεαλιστικά, με ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας από το κράτος: κάλυψη των εξόδων κίνησις από και προς την Σάμο, δωρεάν σίτιση και στέγαση όλων των φοιτητών και κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης εισαγωγής…

Έγινε τέλος, διεξοδική συζήτηση για τα κτιριακά προβλήματα που ούτως η άλλος υπήρχαν, αλλά και για αυτά που προκάλεσε ο σεισμός σε δομές του Πανεπιστημίου, κτίρια του 19ου –  20ου αιώνα, όπως η Εμπορική Σχολή και τις ελλείψεις σε αίθουσες  διδασκαλίας αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες του διοικητικού, εκπαιδευτικού προσωπικού αλλά και των ίδιων των φοιτητών…

Δεν ξεχνάμε- διεκδικούμε

 

  • Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι σεισμόπληκτοι, να απλοποιηθεί η διαδικασία επισκευών, κατεδαφίσεων, αποκατάστασης και ανέγερσης νέων κτιρίων ώστε να μπορέσει ο κόσμος να φτιάξει τα σπίτια του και να επιστρέψει σε αυτά. Να μη γίνουμε στο ίδιο έργο θεατές που θέλει τους σεισμόπληκτους σε κάθε περιοχή για χρόνια να ζουν σε «προσωρινές λύσεις»
  • Αποζημιώσεις 100% σε εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επιχειρήσεις και όσους έχουν πληγεί (κτήρια, υλικοτεχνική υποδομή, αυτοκίνητα κλπ). Μέτρα ουσιαστικής στήριξής τους για όσο καιρό παραμένουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους.
  • Να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν όλα τα δημόσια κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία και το πανεπιστήμιο να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα κονδύλια για επισκευές, καθώς και για ανέγερση νέων όπου είναι απαραίτητο.
  • Άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές σε υποδομές όπως τα οδικά δίκτυα, στα λιμάνια κλπ
  • Ειδική φροντίδα και μέριμνα για την επισκευή των ιστορικών μνημείων του νησιού και των παραδοσιακών οικισμών
  • ΤΩΡΑ να κατεδαφιστούν ετοιμόρροπα και επικίνδυνα κτήρια με συνοπτικές διαδικασίες
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία και δάνεια τραπεζών. Κανένας πλειστηριασμός, κατάσχεση, διακοπή ρεύματος, νερού, τηλεφώνου.
  • Προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού σε υπηρεσίες ελέγχου και αποκατάστασης των ζημιών σε περιφέρεια και δήμους.
  • Μέτρα αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Ο λαός της Σάμου να μην επιτρέψει  να ξεχαστεί. Καμιά επανάπαυση στις υποσχέσεις κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης. Να πάρει δύναμη και κουράγιο να οργανώσει τον αγώνα του ώστε να πιέσει για άμεσες λύσεις. Με την πάλη του να βρει το δίκιο του.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό

Το γραφείο Τύπου της  Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ