Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Δήμος Αν. Σάμου: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2022

Πρόγραμμα 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024 για τους Δήμους Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων

Σας ενημερώνουμε ότι οι  ψεκασμοί σε λιμνάζοντα ύδατα,  για   καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών θα ξεκινήσουν στις 21-5-2024 . Το πρόγραμμα των εφαρμογών έχει ως εξής :

Επίσκεψη στο Δήμο Αν. Σάμου Υφ. Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα και πρώην Αν. Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πέτσα

Επίσκεψη στο Δήμο Αν. Σάμου Υφ. Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα και πρώην Αν. Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πέτσα

Επίσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου και συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου είχαν σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Υφυπουργός  Εξωτερικών κ. Γεώργιος

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκαν τηλεφωνικά ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελος Καρράς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος και αρχηγός του πυροσβεστικού κλιμακίου Βαθέος, κ. Σταμάτης Σεϊρλής, αναφορικά με τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων, την οργάνωση και τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στο πλαίσιο της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ένταξης των εθελοντικών κλιμακίων στο μητρώο.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Ο κ. Καρράς, προέδρευσε στη συνεδρίαση και ανέφερε,

«Είχαμε τη σύγκλιση του τοπικού συντονιστικού οργάνου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων, την οργάνωση, τον συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων ενόψει αντιπυρικής περιόδου. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα ήταν άκρως εποικοδομητική με πολύτιμα συμπεράσματα. Είχαμε τη συμμετοχή όλης της ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ήταν ο Στρατηγός κ. Μπουντουράκης, η Πύραρχος κ. Μπονέ, ο Αντιπύραρχος κ. Μιαούλης, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι. Είναι ένα σημαντικό συντονιστικό γιατί έρχεται η αντιπυρική περίοδος και θα πρέπει να οργανωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την καταστολή πυρκαγιάς αν χρειαστεί».

Δυστυχώς, αν και οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, κάποιοι πολίτες προχωρούν στην καύση των υπολειμμάτων από εργασίες που πραγματοποιούν στα κτήματά τους. Όπως είπε ο κ. Καρράς, πρέπει να συνεννοούνται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, να βλέπουν τον καιρό, κάποιες μέρες που έχει πάρα πολύ αέρα να μην ανάβουν φωτιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη φωτιά στους Βουρλιώτες που επεκτάθηκε.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η εισαγωγή των εθελοντικών μονάδων πυρόσβεσης στο μητρώο.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

«Είναι κάτι που απασχόλησε πάρα πολύ το συντονιστικό, είναι κάτι που κάθε χρόνο αποφεύγεται να δοθεί μία λύση. Όπως γνωρίζουμε όλοι, με το νόμο 4662 του 2020, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προσπαθεί να εντάξει όλους αυτούς τους εθελοντές στο μητρώο, ομάδες, συλλόγους και τους εθελοντές στο μητρώο. Είναι κάτι, που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα, ήταν όλες αυτές οι κωλυσιεργίες του συστήματος, αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να δοθεί επιτέλους μία λύση».

Την επόμενη ημέρα από το συντονιστικό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με μία ομάδα εργασίας. Ο κ. Καρράς, πρόσθεσε ότι οι εθελοντές θα εκπαιδευτούν, θα πιστοποιηθούν, ώστε η κάθε κίνηση να προβλέπεται από το νόμο. Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τον συντονισμό, την καθαριότητα των οικοπέδων αλλά και τους χώρους που χρησιμοποιούν ως άτυπες χωματερές στις κοινότητες.

Ο κ. Σεϊρλής, ως εθελοντής, επικεντρώθηκε στην σημασία της ένταξης στο μητρώο των εθελοντικών κλιμακίων της Σάμου.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

«Είναι ένα πρόβλημα χρόνια τώρα, από το 2020 όταν άλλαξαν τον νόμο, όσον αφορά τα τεχνικά κλιμάκια και τους εθελοντές. Ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα, ένα από τα πάγια αιτήματα που είχαμε σαν εθελοντές, καθώς εμείς εδώ στη Σάμο έχουμε μία ιδιαιτερότητα. Δυστυχώς, εκτός από 13 εθελοντικές ομάδες που ανήκουν στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας, δεν είμαστε οι υπόλοιποι. Η Σάμος έχει γύρω στα 33 εθελοντικά κλιμάκια. Όταν είχαμε μιλήσει με τον Υφυπουργό κ. Στυλιανίδη, είχαμε συζητήσει και μας είχαν πει ότι θα το δουν, αλλά δεν έχουν δει τίποτα. Αυτό, που ζητούσαμε ήταν να ενταχθούμε με τον νέο νόμο και εμείς σαν εθελοντικά κλιμάκια, που είμαστε ενεργά και η πολιτεία μας αναγνωρίζει από τη στιγμή που μας δίνουν και την πιστοποίηση για τα αυτοκίνητα και ασφαλισμένοι είμαστε όλοι».

Όπως είπε ο κ. Σεϊρλής, έκαναν τις προτάσεις τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ελπίζει ότι όλα θα πάνε καλά και θα ανταποκριθούν στο αίτημα τους.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

«Πιστεύω ότι, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να λυθεί το θέμα. Αυτό, που μας στενοχωρεί πάρα πολύ όλους μας, είναι ότι πάντα παραμονές που αρχίζει η αντιπυρική περίοδος δημιουργείται αυτό το θέμα. Όλοι μας αγωνιούμε για το καλό αυτού του τόπου, δε δουλεύουμε για να πάρουμε αξιώματα, ούτε να μας πουν μπράβο, ούτε τίποτα. Αγαπάμε τον τόπο μας, έχουμε τα παιδιά μας συνεχιστές. Δε χρειάζονται ούτε εντάσεις, ούτε τίποτα, όλα τα προβλήματα λύνονται δεν υπάρχει πρόβλημα να μη λύνεται και από μας και από την πολιτεία και από όλους, γιατί όταν υπάρχει καλή θέληση και βάζουμε τα θέματα κάτω ήρεμα και καλά, όλα λύνονται».

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Τόνισε δε, ότι δεν χρειάζονται οι εντάσεις με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ενώ υπήρξε πλήρης ενημέρωση των υπευθύνων και το θέμα συζητήθηκε στη βάση του, με την παρουσία υψηλόβαθμων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ