Συνέντευξη τύπου με θέμα ««Οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Αεροδρόμιο Σάμου «Αρίσταρχος ο Σάμιος»: 55% μείωση κίνησης από το εξωτερικό, φέτος, αναφορικά με το 2019

Αερολιμένας Σάμου – Απαγορεύονται δραστηριότητες που επηρεάζουν τον εναέριο χώρο της ζώνης ελέγχου

«Με αφορμή περιστατικά, τα οποία έχουν παρατηρηθεί και καταγραφεί, σημειώνεται ότι δραστηριότητες που επηρεάζουν τον εναέριο χώρο της ζώνης ελέγχου (Aerodrome Traffic Zone – ATZ)

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ανοιχτή επιστολή προς Δημότες για ρύθμιση οφειλών

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Ανακοίνωση για εκμετάλλευση δημοτικών κοινόχρηστων χώρων

Oι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται δημοτικό κοινόχρηστο χώρο (τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ή έκθεση εμπορευμάτων σε πεζοδρόμια, πλατείες κλπ.) θα πρέπει έως την 31/05/2024 να εφοδιαστούν με  άδεια

Η Ύπατη Αρμοστεία ολοκλήρωσε  εργασίες  αποκομιδής σταθερών και υγρών αποβλήτων περιμετρικά του ΚΥΤ Σάμου στο Βαθύ

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε την Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αν. Σάμου, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Λογοθέτη, του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου κ. Στάντζου και του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δ. Λέκκα, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης του Πανεπιστημίου με τίτλο: «Οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου».

Τον λόγο πήρε ο κ. Στάντζος, ο οποίος ανέφερε ότι, «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ταξιδιού, που αφορά την αποκατάσταση του χώρου του ΚΥΤ και της άτυπης κατασκήνωσης, που τα τελευταία πέντε χρόνια, είχε αφήσει να αναπτυχθεί στα όρια της πόλης ένα ΚΥΤ, το οποίο λανθασμένα από ότι αποδείχτηκε από τα πολύ παλιά χρόνια είχε χωροθετηθεί στα όρια του οικιστικού ιστού, που δυστυχώς η έκρηξη του προσφυγικού και να μου επιτραπεί να πω και η λανθασμένη διαχείριση του κατά περιόδους, ανέπτυξε έναν ατελείωτο καταυλισμό με φαβέλες οποίος είχε φτάσει στα εκρηκτικά, για να μην το ξεχνάμε ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στοιχεία των 9.500 με 10 χιλιάδων κατοίκων. Ήδη η πόλη αισθάνεται πολύ διαφορετικά και δεν είναι μόνο θέμα αίσθησης, είναι θέμα ζωής καθημερινότητας αλλά και μέλλοντος».

Συνέντευξη τύπου με θέμα ««Οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου»

Ο κ. Στάντζος αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο του Δήμου και στη στάση υπευθυνότητας και όχι απουσίας και στο πλαίσιο, που του αναλογούσε, με ποιοτική επιλογή, δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη. Επίσης, ανακοίνωσε τη διαδικασία υπογραφής συμβολαίων με το κράτος, προκειμένου η έκταση να περιέλθει στον δήμο. Ανακοίνωσε επίσης, την έγκριση 1.328.040 €, από το Υπουργείο Μετανάστευσης, για την απόκτηση εξοπλισμού, που έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την καθαριότητα του δήμου και περιστατικά Πολιτικής Προστασίας. Σύγχρονα απορριμματοφόρα τύπου πρέσας, ένα πλυντήριο κάδων, εξοπλισμό του προσωπικού καθαριότητας και τέσσερα διπλοκάμπινα πυροσβεστικών οχημάτων καθώς και το ποσό των 165.000 ευρώ για το σύστημα εκσυγχρονισμού των κοινόχρηστων ποδηλάτων σε όλο το εύρος του Δήμου.

Στη συνέχεια ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης έγιναν πράξη σε σχέση με την έλλειψη αξιοπιστίας από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Έτσι, μπορούμε να προχωράμε σε έργα, που είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, κάθε τόπου, της Σάμου και των νησιών αλλά και της Ηπειρωτικής Ελλάδας, μέσα από αυτό το ταμείο, που δίνει βοήθεια οικονομική και υποστήριξη, στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, για έργα τα οποία χρειάζονται και σχετίζονται με το μεταναστευτικό». Ειδικότερα για τη Σάμο, ο κ. Λογοθέτης, πρόσθεσε πως τα περισσότερα θέματα έχουν διευθετηθεί και ο πληθυσμός που φιλοξενείτε είναι διαχειρίσιμος και δεν αποτελεί πλέον κανένα βάρος για την τοπική κοινωνία.

Συνέντευξη τύπου με θέμα ««Οριστική απομάκρυνση του ΚΥΤ της πόλεως Σάμου και περιβαλλοντική αποκατάσταση του χώρου»

Ο κ. Λογοθέτης, εξήρε την πρόταση της δημοτικής αρχής για την ποιοτική αποκάθαρση του χώρου του πρώην ΚΥΤ και την αξιόπιστη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο καθηγητής κ. Λέκκας, δήλωσε τη χαρά του για τη συμμετοχή του σε αυτό το εγχείρημα. «Είναι χαρά μου, που συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης όπου από εκεί ξεκίνησε η τριμερής μεταξύ του υπουργείου, του δήμου και του πανεπιστημίου. Κληθήκαμε να βοηθήσουμε, να υποστηρίξουμε τη διαδικασία απομάκρυνσης των υλικών του ΚΥΤ. Οι προδιαγραφές, που παρουσίασε ο κ. Δήμαρχος ήταν ότι δε θέλουμε να μείνει κάτι στο νησί, δε θέλουμε να μείνει κάτι στο νησί και συμβολικά αλλά και διαχειριστικά, γιατί πραγματικά υπάρχει πίεση του χώρου Υγειονομικής ταφής της Σάμου, όποτε επιπλέον υλικό θα δημιουργούσε μικρότερο παράθυρο διαχείρισης του ΧΥΤΑ. Είπαμε επίσης να αποφύγουμε να πάμε για ταφή υλικών, που μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, αν υπάρχουν μέταλλα, υπάρχουν υφάσματα, υπάρχουν διάφορα υλικά, ηλεκτρικές ηλεκτρονικές συσκευές, που μπορούμε να ανακυκλώσουμε και εμείς θέλουμε μέσω της κυκλικής οικονομίας να ανακτούμε υλικά».

Μια άλλη διάσταση, είναι το στοίχημα ο χώρος που θα δοθεί να έχει ποιότητα το έδαφος και να μπορεί να δοθεί για κάθε χρήση. Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο έκανε αυτοψία στο χώρο, μέτρησαν, περπάτησαν, πήραν δείγματα από το έδαφος, εντόπισαν σημεία ρύπανσης, όχι όμως σε υπερβολικό βαθμό. Η πρότασή τους είναι να έρθει ένας εργολάβος, με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, να διαχειριστεί αυτά τα υλικά, να ανακτήσει υλικά για ανακύκλωση και να τα πάρει και να φύγουν από το νησί, καθώς και έναν εξωτερικό ελεγκτή, που θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα η συγκεκριμένη μελέτη θα κοστίσει περίπου 3.000.000 €, μαζί με την ολοκλήρωση  αποκαθήλωσης, αποκάθαρσης και μεταφοράς των υλικών εκτός Σάμου, του πρώην Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και όλο το ποσό θα δοθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ελένη Χατζηγεωργίου

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ