Συμμετοχή τεσσάρων μαθητών της Σάμου στο διαγωνισμό «CanSat in Greece»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Συμμετοχή τεσσάρων μαθητών της Σάμου στο διαγωνισμό «CanSat in Greece»

Η ομάδα CanSat του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σάμου “Decay Team” είναι έτοιμη να αναχωρήσει για την τελική εκδήλωση του διαγωνισμού CanSat in Greece που θα διεξαχθεί από 17 μέχρι 30 Απριλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η ομάδα Decay αποτελείται από 4 μαθητές, τον Αία Τάτση και τον Ταξιάρχη Αράπο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Σάμου, τον Νικόλα Σκούτα του ΓΕΛ Καρλοβασίου και την Κωνσταντίνα Γερολάκη του Μουσικού Γυμνασίου Σάμου.

Τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα δορυφόρο μεγέθους όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού και ένα σταθμό βάσης, ο οποίος θα συνδέεται με τον δορυφόρο και θα λαμβάνει τα δεδομένα που του στέλνει.

Η Decay Team εκφράζει την επιθυμία όλων των μελών της να προσφέρουν στη κοινωνία και να συμβάλουν στη κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο μέλλον. Ιδιαίτερα, στη περιοχή μας έχουμε βιώσει πρόσφατα ένα καταστροφικό σεισμό κάτι που ευαισθητοποίησε όλους τους μαθητές όσον αφορά τις καταστροφές αλλά και πως πρέπει όλοι μαζί να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και να τους προλαμβάνουμε.

Συμμετοχή τεσσάρων μαθητών της Σάμου στο διαγωνισμό «CanSat in Greece»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ιδιαίτερα της ατμόσφαιρας, που ταλαιπωρείται από αυξημένη ρύπανση, νέφος, μικροσωματίδια, χημικούς ρύπους και ραδιενέργεια αλλά και το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την καταστροφή του όζοντος.

Η μελέτη των συνθηκών και των ρύπων που υπάρχουν στα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι καθοριστικός παράγοντας πρόληψης καταστροφών και βελτίωσης των συνθηκών ζωής στη γη. Μέσα από αυτή τη προσπάθεια η ομάδα ελπίζει ότι θα καταφέρει να συνεισφέρει σε αυτή τη μελέτη. Ο δορυφόρος θα εκτοξευθεί με πύραυλο και θα αποδεσμευθεί από αυτόν σε υψόμετρο 1000m. Η κάθοδος του δορυφόρου θα επιβραδυνθεί με τη χρήση αλεξίπτωτου, ώστε να κατεβαίνει με ταχύτητα μικρότερη από 7m/s. Κατά την κάθοδο θα καταγράφονται και θα αποστέλλονται στο σταθμό βάσης τα δεδομένα που θα συλλέγουν οι αισθητήρες.

Συμμετοχή τεσσάρων μαθητών της Σάμου στο διαγωνισμό «CanSat in Greece»

Μετά την προσεδάφιση θα γίνει εξερεύνηση της περιοχής καθώς ο δορυφόρος μετατρέπεται σε όχημα εξερεύνησης. Η ομάδα ευχαριστεί θερμά τους Χορηγούς που χωρίς αυτούς δεν θα ήταν δυνατό να συμμετάσχει στο διαγωνισμό:

το Δήμο Ανατολικής Σάμου

το Δικηγορικό Γραφείο Πετρούσκας-Κάππου και Συνεργάτες

το κατάστημα Optikon Βίκη Γρύλου

το Coffee Lab αλλά και τους υποστηρικτές της ομάδας:

το Ink House

το Εργαστήριο Υπολογιστικών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (CCSL) του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

και το πρόγραμμα “Internet of Things: Το Ψηφιακό μας Μέλλον στο Σημερινό Σχολείο” του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συμμετοχή τεσσάρων μαθητών της Σάμου στο διαγωνισμό «CanSat in Greece»

Τι είναι το CanSat;

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC). Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν.

Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδέσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα. Η νικητήρια ομάδα προκρίνεται στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSat in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ