Στο παρά 5 η απόφαση για το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα. Τα παιδιά όμως είναι τα μόνα που δεν φταίνε…

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Στο παρά 5 η απόφαση για το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα. Τα παιδιά όμως είναι τα μόνα που δεν φταίνε…

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δήμου Ανατολικής Σάμου, κ. Γιάννης Αξιώτης.

Πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής επιτροπής Παιδείας, μ’ ένα από τα θέματα να αφορά στη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Παγώνδα και τη δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών του σχολείου του Ηραίον, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διαδρομή από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου.

«Ο σεισμός έχει δημιουργήσει κάποια μικρά προβλήματα, όσον αφορά την πεζή διαδρομή, που οδηγεί στο σχολείο και βέβαια η γενικότερη απραξία, όσον αφορά την καλυτέρευση βατότητας του περιφερειακού δρόμου, που οδηγεί στο σχολείο Παγώνδα.

Στη συνεδρίαση αυτή, επειδή είχαμε προτείνει στην προηγούμενη συνεδρίαση η μεταφορά των μαθητών του Ηραίον να γίνεται από ένα σημείο και μετά σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μέσω αυτού του δρόμου με ταξί, αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με ένα έγγραφο το οποίο γνωστοποιήθηκε από εμάς στην περιφέρεια, καταλήξαμε στο ότι το σχολείο θα λειτουργήσει όπως λειτουργούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την πεζή διαδρομή αφού γίνουν και κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις για την ασφαλή διέλευση των παιδιών, συνοδευόμενα από δύο συνοδούς. Αυτή είναι η εισήγηση μας στο δημοτικό συμβούλιο, που όμως να τονίσω σε αυτήν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχουμε ζητήσει να είναι παρόντα και όλα τα συναρμόδια όργανα τα οποία έχουν να κάνουν με τον δρόμο τον περιφερειακό που οδηγεί στο σχολείο, δηλαδή τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, της περιφέρειας , τον Aντιπεριφερειάρχη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι για το συγκεκριμένο θέμα, μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής. Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τους μαθητές όλης της χώρας. Η Σάμος έχει πληγεί και στα σχολικά κτήρια από τον σεισμό, όμως γενικά δεν υπάρχουν προβλήματα, εκτός από το θέμα του Παγώνδα και το Νηπιαγωγείο Βαθέος, το οποίο θα μεταφερθεί στον χώρο που θα στεγαστεί το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος.

Αυτό, που τόνισε ο κ. Αξιώτης, είναι ότι τα προκατασκευασμένα δεν είναι η επιθυμητή λύση και ότι θα πρέπει να γίνουν οι μελέτες και να ξαναχτιστούν τα σχολεία του νησιού.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας η πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα που διαβιβάσθηκε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η παρακάτω:

«Να συγκληθεί άμεσα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα με προσκεκλημένους όλους τους αρμόδιους (υπηρεσιακούς παράγοντες και μη) προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Κύριο μέλημα είναι το σχολείο να λειτουργήσει κανονικά, η μεταφορά των μαθητών να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και με τον τρόπο που γίνονταν μέχρι τώρα (δηλαδή με συνοδεία των μαθητών), να αρθούν οι επικινδυνότητες και παράλληλα να οριστεί η χρονική περίοδος κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του δρόμου».

Κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις με γνώμονα την ασφάλεια των παιδιών και οι αρμόδιοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν καθώς και τις δεσμεύσεις τους.

Παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας»

Κι ενώ η εισήγηση στάλθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργο Κολλάρο, ώστε να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος απάντησε ως εξής:

«Όπως γνωρίζετε το θέμα αυτό απασχόλησε και ταλάνισε το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ έπρεπε λόγω της ιδιαιτερότητας, της κρισιμότητας και του γεγονότος ότι αφορά «τα παιδιά μας» να είχε επιλυθεί εν τη γενέσει του.

Δυστυχώς όμως για τα παιδιά, τους γονείς και την εκπαιδευτική Κοινότητα το θέμα αυτό έγινε σημείο αντιπαράθεσης, αντιπαλότητας και μικροπολιτικής. Επισημαίνω ότι σε ότι αφορά την αρμοδιότητα του Δήμου Ανατολικής Σάμου στην επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα μπορεί να εξυπηρετήσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών δεδομένου ότι το ισόγειο είναι έτοιμο και ασφαλές, ο δε πρώτος όροφος σύμφωνα πάντα με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας προβλέπεται να είναι έτοιμος μέχρι 10 Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.

Ο Δήμος δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα επίλυσης του θέματος της μεταφοράς των μαθητών και της ασφαλούς πρόσβασής των προς το σχολείο. Ο Δήμος είναι αρμόδιος με βάση το Ν. 3852/2020 για τα σχολικά κτίρια και συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 94, παράγραφος 4 του νόμου, για την ανέγερση σχολικών κτιρίων, τη μίσθωση ακινήτων για τη στέγαση δημόσιων σχολικών μονάδων, τη συστέγαση αυτών, τη διάθεση διδακτηρίου για άλλες χρήσεις κοινής ωφέλειας ή για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και καθορισμό κοινωφελούς χρήσης των σχολείων.

Με αυτά τα δεδομένα η σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς εισηγήσεις και αποφάσεις, νόμιμες και υλοποιήσιμες, της Επιτροπής Παιδείας, της Περιφέρειας που επί της ουσίας είναι αρμόδια για τη μεταφορά και την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών αλλά και της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και δη της Προϊσταμένης Α΄θμιας Εκπαίδευσης και της Δντριας του Σχολείου Παγώνδα, είναι άνευ ουσίας και ουδέν θα προσφέρει στην παρούσα φάση για την επίλυση του προβλήματος».

Ένδεκα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, δυστυχώς έχουμε φθάσει πέντε ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά και το πρόβλημα υπάρχει και δημιουργεί αντιπαραθέσεις.

Οι αρμόδιοι πρέπει να καθίσουν σε τραπέζι, να βάλουν κάτω τα προβλήματα και να πάρουν την κατάλληλη απόφαση.

Τα παιδιά είναι τα μόνα που δεν φταίνε…

ΣΥΝΕΧΕΙΑ…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου κ. Γιάννης Αρχοντούλης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook έγραψε:

Στο παρά 5 η απόφαση για το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα. Τα παιδιά όμως είναι τα μόνα που δεν φταίνε…

«Εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα.
Ένα στολίδι που μεγάλωσε γενιές και γενιές μαθητών χρόνια τώρα, απίστευτων εκπαιδευτικών που το στήριξαν και συνεχίζουν να το στηρίζουν, γονιών που με το υστέρημά τους μεγάλωσαν τα παιδιά τους, βρίσκεται στη δίνη διαμάχης αυτοδιοικητικών που γίνονται πόντιοι πιλάτοι, γονιών, haters, συμφεροντολόγων, κομματικών γραμμών που προτιμούν να μετακινηθεί στους Μύλους ή απόγευμα στην Χώρα παρά να κάνουν μία προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων πρόσβασης αφού το κτίριο του σχολείου 13 Σεπτεμβρίου είναι και με τη βούλα ασφαλές για παιδιά και δασκάλους.
Το πρώτο δημοτικό που δούλεψα ωρομίσθιος, στο χωριό του Παπαγιώργη, του αείμνηστου πατέρα μου, σταματήστε τα παιχνίδια άπαντες και βρείτε άμεσα λύση.
Αρχοντούλης Γιάννης
Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής
Πρόεδρος του Συλλόγου Δ/Ν Σάμου

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ