Σταυρούλα Μπονέ: «Όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα». Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Σταυρούλα Μπονέ: Εφιστούμε την προσοχή όλων των πολιτών για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους

Στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2022», της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, η Πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ, Διοικήτρια της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Σάμου.

Η άσκηση εξελίχθηκε το πρωί της Τρίτης (24/05) στην περιοχή της Κέρβελης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε πραγματικές συνθήκες προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση Φορέων.

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε η άσκηση «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2022» στην περιοχή Κέρβελη, εκεί υπάρχει αρκετή δασική έκταση, δύσκολα προσβάσιμη από μερικά σημεία, δύσκολος ο δρόμος και με κάποιους οικισμούς εκεί κοντά, οπότε επιλέχθηκε το σημείο αυτό, σαν ένα πολύ καλό σημείο για να κάνουμε την άσκηση, που κάθε χρόνο γίνεται, με διάφορους σκοπούς.

Σταυρούλα Μπονέ: «Όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα». Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»

Πήγε πολύ καλά η άσκηση, ανταποκρίθηκαν όλοι οι φορείς, συμμετέχουν πολλοί και η Π.Υ. υποχρεωτικά κάνει τέτοιες ασκήσεις, συμμετέχουν και οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής, το Λιμενικό, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, το Δασαρχείο πρέπει να είναι παρών, η ΔΕΗ καλείται όταν χρειάζεται, όταν έχουμε και οικισμούς κοντά αλλά και επιβάλλεται να έρχεται και κλιμάκιο από την ΔΕΗ για οποιαδήποτε περίπτωση. Δηλαδή, αν χρειαστεί να κάνουμε εκκένωση είτε από τον δρόμο, είτε από τη θάλασσα, συμβάλλει πάρα πολύ το Λιμενικό και η Ομάδα Αυτοδυτών Σάμου.

Επίσης, η Πολιτική Προστασία και του Δήμου αλλά και της Περιφέρειας, με τις ομάδες και με ειδικά μηχανήματα, ο Στρατός επίσης, αν χρειαστεί να διαθέσει οχήματα για να ανοίξει ζώνες όπου χρειαστεί. Είναι πάρα πολλοί φορείς και για αυτό κάνουμε και ασκήσεις πραγματικές που συμμετέχουν κανονικά οι δυνάμεις, αλλά και ασκήσεις πολλές φορές επί χάρτου, που είναι μόνο το γραφειοκρατικό κομμάτι».

Όπως είπε η κ. Μπονέ, υπάρχει συμμετοχή, υπάρχει συνεννόηση, όμως ο κυριότερος σκοπός είναι να εντοπιστούν παραλείψεις, διορθώσεις, παρατηρήσεις για αυτό και κάθε χρόνο βγαίνουν διαφορετικές διαταγές σε όλες τις υπηρεσίες. Η κ. Μπονέ τόνισε επίσης, ότι οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν χρόνο με τον χρόνο και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πρόληψη στα νησιά του νομού αλλά και έμφαση στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Η κ. Μπονέ, πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη 18 Μαΐου, επίσκεψη στο νησί της Ικαρίας, ήταν η πρώτη της ως επικεφαλής της Υπηρεσίας και επισκέφθηκε τα κλιμάκια σε Άγιο Κήρυκο και Ράχες, ενώ είχε συνάντηση και με τον Δήμαρχο Ικαρίας Νικόλαο Καλαμπόγια, επίσης συναντήθηκε και με τους Εθελοντές Πυροσβέστες του νησιού, ομάδα των οποίων είχε συνδράμει στην πρόσφατη πυρκαγιά στη Σάμο.

«Η ενημέρωση των πολιτών είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί η πρόληψη είναι το Α και το Ω. Οι πολίτες άμεσα ειδοποιούν, οι εθελοντικές ομάδες είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα από το νησί της Σάμου. Έχω ενθουσιαστεί, έχω εκπλαγεί και είμαι κοντά τους γιατί ασκούν ένα πάρα πολύ μεγάλο και αξιοσέβαστο έργο. Όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Σταυρούλα Μπονέ: «Όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα». Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

Άσκηση δασικής πυρκαγιά με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε δασική έκταση της Κοινότητας Παλαιοκάστρου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πλησίον της παραλίας «Κέρβελη». Η άσκηση αφορούσε την αντιμετώπιση υπό ρεαλιστικές συνθήκες συμβάντος μεγάλης έκτασης, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων, στην δασοπυρόσβεση φορέων.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης, ήταν μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκομένων φορέων, ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων επιχειρησιακών δομών και διαδικασιών στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του πληθυσμού, καθώς και η ένταξη και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή με έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση, η οποία βρισκόταν πλησίον παραλίας στην οποία την στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος υπήρχε μεγάλος αριθμός λουομένων. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Π.Υ. Σάμου αντιμετωπίζει εξ’ αρχής το συμβάν ως σοβαρό, εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας της ημέρας, της πυκνής βλάστησης, του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και της παρουσίας μεγάλου αριθμού ατόμων,  κλιμακώνοντας και κινητοποιώντας ανάλογα  ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Σε πρώτη φάση επιχειρείτε η εκκένωση της παραλίας δια μέσω θαλάσσης με την βοήθεια πλωτών μέσων, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στα δύο κύρια μέτωπα της.

Σταυρούλα Μπονέ: «Όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα». Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»

Ωστόσο εξαιτίας της μορφολογίας και των ισχυρών ριπαίων ανέμων, δεν καθίσταται εφικτό και η πυρκαγιά κινείται δυτικά προς τον κόμβο Παλαιοκάστρου – Κέρβελης. Το σύνολο των δυνάμεων μετακινείται προς τον κόμβο προκειμένου να ανακοπεί η πυρκαγιά πριν εισέλθει στον οικισμό του Παλαιοκάστρου. Σταδιακά, επιτυγχάνεται περιορισμός και μερικός έλεγχος της πυρκαγιάς, αποδεσμεύονται τα Εναέρια Μέσα και γίνονται ενέργειες από τις επίγειες δυνάμεις σε όλο το μήκος της περιμέτρου.

Μετά την αποδέσμευση των εναερίων μέσων, δίνεται εντολή στην ομάδα ΣμηΕΑ για πτήση πολυκοπτέρου με σκοπό τον έλεγχο και την επιτήρηση της περιοχής από ψηλά, ενώ συνεχίζεται η διαβροχή και η εξασφάλιση της περιμέτρου της πυρκαγιάς, μέχρι την πλήρη κατάσβεση της.

Σταυρούλα Μπονέ: «Όλοι μαζί, μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα». Χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022»

Στην άσκηση συμμετείχαν επίγειες δυνάμεις με προσωπικό και μέσα από την Π.Υ. Σάμου, το Π.Κ. Καρλοβασίου, το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα Αιγαίου, την 79η ΑΔΤΕ την Π/Ε Σάμου, τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, την ΕΛ.ΑΣ., το Ε.Κ.Α.Β, καθώς και οι Εθελοντικές ομάδες Πυθαγορείου και Παλαιοκάστρου, ενώ με πλωτά μέσα συμμετείχαν το ΛΣ – ΕΛΑΚΤ, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Σάμου) και ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου.

Την άσκηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σάμου, Πύραρχος Σταυρούλα Μπονέ, Ανώτεροι Αξιωματικοί της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Σάμου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής,  ο Προιστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π/Ε Σάμου Αλέξανδρος Τατούρης, καθώς και εκπρόσωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, και των Εθελοντικών Ομάδων που δραστηριοποιούνται στην Νήσο Σάμο.

Ο Διοικητής

Γεώργιος Π. Μιαούλης

Αντιπύραρχος

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ