Στέλιος Θάνος: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος, για να μην πω και εξοργισμένος με την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου που αφορά την παραχώρηση του «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Δήμος Αν. Σάμου: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2022

Πρόγραμμα 1ου ψεκασμού καταπολέμησης κουνουπιών έτους 2024 για τους Δήμους Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων

Σας ενημερώνουμε ότι οι  ψεκασμοί σε λιμνάζοντα ύδατα,  για   καταπολέμηση προνυμφών κουνουπιών θα ξεκινήσουν στις 21-5-2024 . Το πρόγραμμα των εφαρμογών έχει ως εξής :

Επίσκεψη στο Δήμο Αν. Σάμου Υφ. Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα και πρώην Αν. Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πέτσα

Επίσκεψη στο Δήμο Αν. Σάμου Υφ. Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα και πρώην Αν. Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Πέτσα

Επίσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου και συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Πάρη Παπαγεωργίου είχαν σήμερα Παρασκευή 17 Μαΐου, ο Υφυπουργός  Εξωτερικών κ. Γεώργιος

Στέλιος Θάνος: «Είμαι πολύ στενοχωρημένος, για να μην πω και εξοργισμένος με την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου που αφορά την παραχώρηση του  «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Στέλιος Θάνος, ο οποίος είχε διατελέσει Αντινομάρχης και Δήμαρχος Σάμου στον πρώτο ενιαίο Δήμο Σάμου, και συνέβαλε και ο ίδιος από την μεριά του για τη δημιουργία του «ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ».

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, για να μην πω και εξοργισμένος με την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για την παραχώρηση του  «Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου» ώστε να λειτουργήσει ως ινστιτούτο μακροζωίας. Κατά αρχήν δεν είμαι αντίθετος στο να λειτουργήσει το ινστιτούτο, αλλά όχι στο χώρο αυτό. Ο χώρος αυτός έχει παραχωρηθεί από το 2003 για μία πενταετία στη Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Σάμου με απόφαση της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου. Βέβαια, μέσα σε πέντε χρόνια αν δεν είχε ολοκληρωθεί το έργο, φύση αδύνατον, γιατί μέχρι να γίνουν μελέτες, να ενταχθεί σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν αδύνατο μέσα σε πέντε χρόνια να γίνει ολόκληρη διαδικασία. Πέρασε η πενταετία, οπότε για να το εντάξουμε χρειαζόταν ολόκληρη παραχώρηση, να το εντάξει η περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Πράγματι, από τον Ιούλιο του ΄10 αν θυμάμαι καλά, έκανε το αίτημα προς την Κτηματική υπηρεσία του δημοσίου για την εκ νέου παραχώρηση επ’ αόριστο του κτηρίου, του παλιού καπνοκοπτηρίου».

Στην εκ νέου παραχώρηση του κτηρίου από συνεδριακό κέντρο, πήρε το όνομα «Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου». Το Υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος της κτηματικής παραχώρησε το παλιό κτήριο στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση Αιγαίου για να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε. Στην πρώτη παραχώρηση υπήρχε όρος για στέγαση των πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι λειτουργούσαν στο παλιό κτήριο.

«Στην τωρινή απόφαση δεν αναφέρεται αυτό, αλλά δεν καταργεί την πρώην απόφαση της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου, γιατί αναφέρεται στα έχοντας υπ’ όψιν την παραχώρηση της κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου. Η απόφαση αυτή είναι παράνομη του Π.Σ. και απορώ πώς προτού να το βάλουν θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν ρώτησαν και  την άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων.

Το έργο αυτό έχει ενταχθεί ως έργο πολιτισμού και δεν μπορεί να αλλάξει χρήση. Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέει ότι μετά το πέρας του προγράμματος που είχε ενταχθεί το έργο αυτό δηλαδή το 2023 συν τρία χρόνια,  δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό παρά μόνο για αυτόν τον οποίον εντάχθηκε. Απαγορεύεται αυτή η χρήση μέχρι το 2026. Εγώ νομίζω ότι και μέρος να παραχωρήσουν στο κέντρο μακροζωίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα, δεν μπορεί να συνυπάρξει ο πολιτισμός με την υγεία. Όπως πληροφορήθηκα, μέσα στους όρους της παραχώρησής του στον κ. Στεφανάδη, υπάρχει και ότι μπορούν να γίνουν Πολιτιστικές δραστηριότητες οι οποίες να συμβαδίζουν με το Ινστιτούτο».

Ένα μεγάλο θέμα είναι το κόστος λειτουργίας του κτηρίου, όχι αβάσταχτο για την Περιφέρεια, όπως τόνισε ο κ. Θάνος, ενώ αν δεν μπορεί η Π.Ε. Σάμου να αναλάβει, θα μπορούσε να παραχωρηθεί στον Δήμο και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Πάντως αυτό το οποίο λέω εγώ είναι ότι, καλούμε τον Περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να αναθεωρήσουν, να ανακαλέσουν την απόφαση, γιατί εγώ ως απλός πολίτης της Σάμου, θα συμπαραταχτώ με τους πολιτιστικούς συλλόγους της Σάμου και θα κάνουμε προσφυγή κατά της απόφασης αυτής και στην αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κλείνοντας ο κ. Θάνος τη συνέντευξη δήλωσε στενοχωρημένος από τους ντόπιους περιφερειακούς συμβούλους.

«Αυτό το οποίο με στενοχωρεί εμένα είναι ότι και οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Σάμου ψήφισαν υπέρ, ενώ ξέρουν την ιστορία και το αν είναι σωστή ή παράνομη η απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ