Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος: «Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών του νησιού μας»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Συνοδικά καθήκοντα και δραστηριότητες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ.κ. Ευσεβίου

Στο Radio Café 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε τηλεφωνκά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όσο αφορά την αποκατάσταση των ζημιών που οι Ιεροί Ναοί του νησιού μας υπέστησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.

O Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην έναρξη του νέου εκκλησιαστικού έτους που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, ημέρα που, όπως τόνισε είναι αφιερωμένη και στο φυσικό περιβάλλον.

«Το φυσικό περιβάλλον που όπως ξέρετε όλοι σας διατρέχει κινδύνους. Γι` αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Θεό για την δημιουργία του, να τον δοξάσουμε για την ωραιότητα και τα θαυμάσια του φυσικού κόσμου που εμείς εδώ στο νησί μας το ζούμε, να δείξουμε την αγάπη μας στο Θεό για την αγάπη Του σε μας και πρέπει εμείς να αναλάβουμε ένα καθήκον και μια υποχρέωση. Αυτό το οποίο δημιούργησε με σοφία, αγαθοσύνη και αγάπη να το προστατεύσουμε» είπε και απηύθυνε έκκληση προς όλους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ακόμη αναφέρθηκε στην πάνδημη συμμετοχή του κόσμου στις θρησκευτικές λατρευτικές λειτουργίες του τελευταίου διαστήματος τονίζοντας:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος: «Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών του νησιού μας»

«Με την χάρη του Θεού πορευόμαστε και μέσα στην καρδιά μας ο Θεός είναι και παραμένει ζωντανός. Κι αυτός φαίνεται πάντοτε στις δύσκολες στιγμές που διερχόμεθα αλλά και από τα δύο χρόνια που ήμασταν έγκλειστοι με όλες τις δοκιμασίες, ο κόσμος μας είναι αυτός που πιστεύει στον Άγιο Θεό, πιστεύει στην Αγία Εκκλησία, ζει και βιώνει την αγάπη της Εκκλησίας και του Χριστού και ελπίζει σε Αυτόν που είναι η Οδός, είναι η Αλήθεια και είναι η Ζωή».

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου «Ευγηρίας Πρόνοια», ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας, από το 1972 όταν το θεμελίωσε ο τότε Μητροπολίτης Παντελεήμων. Αναφέρθηκε στην νέα πτέρυγα και την ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου και είπε:

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος: «Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών του νησιού μας»

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο Γηροκομείο, έχει την δυνατότητα μιας άνετης ζωής και φροντίδας. Όσο καλό και αν είναι βέβαια δεν μπορεί να αναπληρώσει το χειρότερο σπίτι…. Το σπίτι του καθενός είναι εκείνο που τον γεμίζει και του δίνει την δυνατότητα να νιώθει κάτι δικό του». Σημείωσε ότι δικαιολογεί όλους όσους φέρνουν τους δικούς τους ανθρώπους στο Γηροκομείο και η Εκκλησία προσπαθεί να τους κάνει να νιώσουν ότι είναι στο σπίτι τους με το ενδιαφέρον, την αγάπη και την στοργή.

Ακόμη αναφέρθηκε στα εγκαίνια του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης και του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Λιβαδάκι Αμπέλου λέγοντας ότι σε εκείνο το σημείο υπήρχε ένα προσκυνηταράκι μικρό το οποίο χάθηκε και όταν θέλησε να το φτιάξει ένας ομογενής προσφέρθηκε να χαρίσει το οικόπεδό του στο οποίο τελικά ανεγέρθηκε το Ναός. Ο ίδιος προσέφερε και τα χρήματα και ο Ιερέας της Αμπέλου ο π. Χριστόδουλος ανέλαβε την ανέγερσή του. «Με την κατάθεση των Τιμίων Λειψάνων δώσαμε την δυνατότητα της λατρευτικής ζωής αυτού του εκκλησιδίου. Είναι μια μαρτυρία» είπε.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Πανηγυρισμό της Αγίας Ζώνης Βλαμαρής το οποίο έχει ανακαινισθεί εκ βάθρων και στο οποίο υπάρχει τεμάχιο της Αγίας Ζώνης που φυλάσσεται στο Άγιον Όρος. «Θαυματουργικά έφτασε στο νησί μας μέσω των Ιεροσολύμων» είπε και πρόσθεσε ότι και σήμερα θαυματουργεί όταν ζητούμε την μεσιτεία της Παναγίας. Σημείωσε ότι ήταν πολύς ο κόσμος και σημείωσε ότι ο κόσμος είναι κοντά στην Εκκλησία και τα Μοναστήρια μας.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των προσπαθειών για την αποκατάσταση των ζημιών στους Ιερούς Ναούς του νησιού, αναφέρθηκε κατ`αρχήν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

«Αυτός ο Ιερός Ναός έχει υποστυλωθεί και με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Με την παρέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και με την βοήθεια του Γ.Γ. κ. Κουτελάκη ευρέθησαν άλλες 250.000 ευρώ για να συνεχίσει ο μελετητής την μελέτη που είναι απαραίτητη για να καταγραφούν όλες οι ζημιές ώστε να μπορέσουμε κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος: «Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών του νησιού μας»

Δήλωσε αισιόδοξος για την υπέρβαση των πάρα πολλών δυσκολιών και της γραφειοκρατίας τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες, να εγκριθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού, να κατατεθούν στην ΔΑΕΦΚ και μετά να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση.

«Χωρίς μελέτες δεν μπορεί να βγάλει κανείς αυτό το σήμα που έχει ο κάθε Ναός διότι θα οδηγηθούμε στον Εισαγγελέα» είπε  αναφέροντας ότι με τους σεισμούς αυτής της εβδομάδας σε κάποιους ναούς επιτάθηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν. «Έχουμε δρόμο πολύ μπροστά μας» είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τους Δήμους και την Περιφέρεια για την εκπόνηση μελετών για Ιερούς Ναούς και Μονές προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξουν καλά νέα το επόμενο χρονικό διάστημα. «Δουλεύουμε με πολλή ζέση αλλά και με προσωπικό ενδιαφέρον και όλοι οι παράγοντες αλλά δυστυχώς μπλέκουμε στην γραφειοκρατία και στις διαδικασίες και ως εκ τούτου θαύματα δεν μπορούμε να κάνουμε αμέσως».

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος: «Είναι αναγκαία η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών του νησιού μας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης έκανε λόγο για τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης τα οποία έχουν προγραμματιστεί να γίνουν την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου στην Ψιλή Άμμο. «Ο Ιερός αυτός Ναός θεμελιώθηκε το 1999 δαπάναις του κ. Β. Λουίζου εις μνήμην του πατρός του Αντωνίου. Τα θυρανοίξια τελέστηκαν το 2002 και με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και σε συνέχεια των εκδηλώσεων που διοργανώσαμε και με την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου στην Μητρόπολή μας, θέλοντας να τιμήσουμε την μνήμη των σφαγιασθέντων και μαρτυρησάντων πατέρων και αδελφών θα κάνουμε τα εγκαίνια και θα γίνουν ο πανηγυρικός όρθρος και τα εγκαίνια, την κατάθεση των ιερών λειψάνων με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της Μικράς Ασίας» είπε.

Τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει ο ιερός αυτός χώρος να αναδειχθεί ως τόπος μνήμης των πεσόντων Σαμιωτών συμπλήρωσε ότι μαχόμενοι και πεσόντες ήταν πάνω από 200 Σαμιώτες.  «Με ενδιαφέρει να έχουμε την δυνατότητα της αγάπης μας, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, στο ένδοξο νησί μας και σε ολόκληρη την πατρίδα μας» είπε.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ