Πυρόσβεση μέσω… Γερμανίας. Δωρεά ενός οχήματος στους εθελοντές Πυθαγορείου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Πυρόσβεση μέσω... Γερμανίας. Δωρεά ενός οχήματος στους εθελοντές Πυθαγορείου

Μια ΜΚΟ προσφέρει οχήματα και εξοπλισμό σε εθελοντές στην Ελλάδα. Τρία πυροσβεστικά οχήματα παραδόθηκαν σε ομάδες εθελοντών σε Κεφαλονιά, Πυθαγόρειο Σάμου, Ψαχνά Ευβοίας.

Έπειτα από μια διαδρομή 1.800 χιλιομέτρων και με το κοντέρ τους να έχει μετρήσει δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα υπηρεσίας, τρία πυροσβεστικά οχήματα διαφορετικών τύπων βρίσκονται πλέον στη διάθεση ομάδων εθελοντών πυροσβεστών στην Κεφαλονιά, στο Πυθαγόρειο της Σάμου και στα Ψαχνά Ευβοίας. Ιθύνων νους της πρωτοβουλίας είναι η ΜΚΟ Safers (Support Association for Fire and Rescue Services), που συστάθηκε το 2016 με έδρα το Kehrig της Ρηνανίας Παλατινάτου, στη Γερμανία.

Πέρα από τα οχήματα, έφεραν από την πατρίδα τους εξοπλισμό που δόθηκε σε εθελοντικές ομάδες στη Μυτιλήνη, στην Ικαρία και στη Μήλο. Χάρη σε παλαιότερες αποστολές τους έχουν εφοδιαστεί με οχήματα εθελοντικές ομάδες στους Φούρνους, στον Νέο Βουτζά, στα Μέγαρα και στη Σαντορίνη.

Πυρόσβεση μέσω... Γερμανίας. Δωρεά ενός οχήματος στους εθελοντές Πυθαγορείου

Τον Οκτώβριο δε, αναμένεται να αποστείλουν ένα ακόμα βοηθητικό όχημα στη Σαντορίνη.

Βρέθηκα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη το 2007 για να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, εξηγεί στην Κ ο 34xpovos David Zenz, εθελοντής πυροσβέστης και μέλος του Δ.Σ. των Safers, που συνόδευσε μαζί με άλλα δύο άτομα τα οχήματα και τον εξοπλισμό φέτος στην Ελλάδα.

Στη Γερμανία έχουμε την τεχνογνωσία για την κατάσβεση πυρκαγιών σε κτίρια και έπειτα από τροχαία, δεν γνωρίζαμε, όμως, πως ξεσπούν και πως εξαπλώνονται οι δασικές πυρκαγιές, ούτε βέβαια πως να τις αντιμετωπίσουμε, διευκρινίζει. Δεδομένου, όμως, ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται εν εξελίξει, τα τελευταία δέκα χρόνια όλο και πιο συχνά σημειώνονται φωτιές σε δασικές εκτάσεις της Κεντρικής Ευρώπης προκαλώντας πονοκέφαλο στους ιθύνοντες.

Η επιμόρφωση στην Ελλάδα αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμη για τον νεαρό τότε David, ο οποίος μαζί με άλλους συμμετέχοντες έδωσε μοιραία το παρών στις μεγάλες φωτιές της Ηλείας, μια εμπειρία ζωής. Έκτοτε επισκέπτεται μια με δύο φορές τον χρόνο την Ελλάδα, όπου έχει πολλούς φίλους. Την ίδια εποχή παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον τις πυρκαγιές o Martin Hofmann, Ελβετός μαθητής τότε στην Αθήνα και σήμερα υποψήφιος διδάκτωρ χημείας και μέλος του Δ.Σ. του Safers, που παρακολούθησε το ίδιο πρόγραμμα το 2011.

Πυρόσβεση μέσω... Γερμανίας. Δωρεά ενός οχήματος στους εθελοντές Πυθαγορείου

Είχαμε διαπιστώσει ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν πολλοί εκπαιδευμένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά, ελλείψει εξοπλισμού, παρατηρεί ο Martin. Το σκηνικό είναι εντελώς διαφορετικό στη Γερμανία και στην Ελβετία. Σε εμάς γίνεται τακτική ανανέωση του εξοπλισμού ακόμα και όταν αυτός δεν έχει χρησιμοποιηθεί, σχολιάζει ο David, ένα πυροσβεστικό όχημα, το οποίο διαχειρίζονται εθελοντές, ανανεώνεται έπειτα από 15 – 20 χρόνια λειτουργίας, εκείνο των επαγγελματιών ακόμα πιο σύντομα, τα δε κράνη δεν έχουν ζωή πάνω από δέκα χρόνια . Επιπλέον, η συντήρησή τους είναι άρτια . Έτσι, πολλοί δήμοι διαθέτουν στις αποθήκες τους πυροσβεστικά οχήματα, εν αποστρατεία μεν, αλλά σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα έχουν αγοράσει έναντι 400.000 ευρώ και ταυτόχρονα έχουν κόντρα στους επικρατούντες μύθους πολλά χρέη, δεν προτίθενται να τα δωρίσουν.

Έτσι, η Safers πραγματοποιεί εκστρατείες fundraising για την εξεύρεση πόρων, ενώ σε μεγάλο ποσοστό συμμετέχουν και οι ενδιαφερόμενοι φορείς από την Ελλάδα. Η τοπική κοινωνία των Φούρνων, για παράδειγμα, αποταμίευε επί μία δεκαετία για την αγορά του μεταχειρισμένου πυροσβεστικού Οχήματος.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πυρόσβεση μέσω... Γερμανίας. Δωρεά ενός οχήματος στους εθελοντές Πυθαγορείου

Ο Σύλλογος Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου στη σελίδα στο Facebook έγραψε:

«Όταν το έργο σου και το όραμα σου αναγνωρίζονται και αγκαλιάζονται , τότε μόνο όμορφα πράγματα μπορεί να συμβούν!

Την 01/06/2021 παραλάβαμε το νέο Πυροσβεστικό αυτοκίνητο του Συλλόγου μας, το οποίο παραδόθηκε δωρεά από τον παγκόσμιο οργανισμό με έδρα την Γερμανία Safers e.V. – Support Association for Fire- and Rescue Services, το οποίο έκρυβε και μερικές όμορφες εκπλήξεις!

Επίσης οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Νίκο Κατρακάζο και στην εταιρία Blue Star Ferries οι οποίοι μερίμνησαν να μας παραχωρηθεί ένα δωρεάν ακτοπλοϊκό εισιτήριο από τον Πειραιά προς το λιμάνι της Σάμου! Τέτοιες ενέργειες σπανίζουν και οφείλουμε να τις αναδεικνύουμε και να τις επικροτούμε!

Το νέο αυτό αυτοκίνητο θα καλύψει αρκετές επιχειρησιακές ανάγκες σε καταστάσεις εκτατών αναγκών, θα πλαισιώσει τις συνείχες ετήσιες δράσεις του Συλλόγου, και φυσικά θα ενισχύσει την συνεχή εκπαίδευση των μελών του στα ταξίδια που έπονται!

~Ξεκίνησε σαν συνεργασία ,

συνεχίζεται με μια δυνατή φιλία~

~Together we are stronger~

@Safers e.V. – Support Association for Fire- and Rescue Services»

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ