Προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου για την πρόληψη και επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου

Επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις των 200 ετών από τη Ναυμαχία της Σάμου

Στην Αθήνα βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σάμου κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης και οι δύο Δήμαρχοι της Σάμου κ.κ.

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Συμμετοχή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στην αντιπροσωπεία Αυτοδιοικητών και Εκκλησιαστικών Αρχών με τον Αρχιεπίσκο κ. Ιερώνυμο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου συμμετείχε στην αντιπροσωπεία των Αυτοδιοικητικών και Εκκλησιαστικών αρχών του νησιού μας, που από κοινού με προσωπική τους παρουσία προσκάλεσαν τον αρχιεπίσκοπο

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό δύο ατόμων

Από το Τμήμα Τροχαίας Σάμου διενεργείται προανάκριση για τροχαίο ατύχημα, που έλαβε χώρα την Πέμπτη (30/05), στο οδικό δίκτυο Βαθέος – Καρλοβάσου. Ειδικότερα και σύμφωνα

Μαθητές Δημοτικού σχολείου της Γερμανίας συγκέντρωσαν 75 ευρώ και τα πρόσφεραν στο Φιλοζωϊκό Σωματείο Σάμου

Την Τετάρτη 14.12.2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου Ανατολικής Σάμου, της Διεύθυνσης Δασών, του Λιμενικού Σώματος και των Φιλοζωικών Σωματείων.

Σκοπός ήταν η συζήτηση, λήψη και πλήρη εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για την διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο αλλά και την προετοιμασία για την εφαρμογή του νέου Νόμου από το 2022.

Αφού αναλύσαμε επιμέρους τις υποχρεώσεις του κάθε φορέα το Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου πρότεινε τα εξής:

1)     Τους μαζικούς ελέγχους, όχι μόνο στην πρωτεύουσα , αλλά ιδιαίτερα στα χωριά του νησιού από την αστυνομία και το δασαρχείο για τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων έναντι των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς ( κυρίως σκύλων , ήτοι η ηλεκτρονική σήμανση, βιβλιάριο υγείας, εμβολιασμός κατά τις λύσσας κ.α. που αναφέρονται στον ισχύοντα έως τώρα νόμο.

2)     Αντί για πρόστιμο να δοθεί μια προθεσμία (λίγων εβδομάδων) για στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση του συγκεκριμένου σκύλου, καταγράφοντας τα στοιχεία του κηδεμόνα και τηρώντας έλεγχο μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους.

3)     Τακτικές συσκέψεις, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για έλεγχο της αποτελεσματικότητας  και τυχόν βελτίωσης των διάφορων δράσεων και το συντονισμό τους (προτείνουμε μια τέτοια σύσκεψη σε 2 μήνες και έπειτα ανά 6 μήνες)

4)     Τακτική ενημέρωση του κοινού, για τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ, τις αιτίες του προβλήματος με τα αδέσποτα (άρθρα, εκπομπές, αφίσες, σποτ κτλ.)

5)     Σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία- Μελλοντική συμμετοχή των φορέων (για την σωστή συμπεριφορά στα ζώα και την ενίσχυση του φιλοζωικού χαρακτήρα). Ήδη το σωματείο μας βρίσκεται σε επαφή με την Πρωτοβάθμια για ανάλογες δράσεις στην επόμενη σχολική χρονιά.

6)     Τακτικές συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (το Π.Φ.Π.Ο.
προτείνει τέτοιες συνεδριάσεις δύο φορές κάθε μήνα) για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν με τα αδέσποτα και το καταφύγιο.

7)     Κτηνιατρική φροντίδα και περίθαλψη για όλα τα αδέσποτα (όχι μόνο του καταφυγίου). Έτσι εξασφαλίζεται η ευζωία των σκυλιών και συνάμα  η δημόσια υγεία. Να συνεχίσουν τα προγράμματα της κτηνιατρικής περίθαλψης/ στείρωσης με συμβεβλημένο κτηνίατρο εφόσον δεν δύναται ακόμη η μόνιμη πρόσληψη δημοτικού κτηνίατρου.

8)     Να δοθεί η  δυνατότητα δωρεάν στείρωσης και ηλεκτρονικής σήμανσης όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες (όπως το προβλέπει ο νόμος
για άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ κτλ.) άλλα και σε χαμηλόμισθους (π.χ. με ένα ετήσιο εισόδημα κάτω από 8000 Ευρώ βάση εκκαθαριστικού).
Αυτό συμφέρει οικονομικά καλύτερα στον Δήμο παρά να φροντίσει  αμέτρητα αδέσποτα. Η σύμβαση Δήμου – κτηνίατρου/κτηνιάτρων να προβλέπει και τέτοιο είδος στειρώσεων.

9)     Προγράμματα υιοθεσιών στην Σάμο, Ελλάδα και εξωτερικό.

10)  Διευκόλυνση των υιοθεσιών στο εξωτερικό με ‘traces’ από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

11)  Επιμελή έρευνα από την Αστυνομία, λιμενικό, δασαρχείο για τις περιπτώσεις κακοποίησης/ εγκατάλειψης ζώων, ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων για την εξέλιξη των ερευνών. Επιβολή προστίμων για την μη συμμόρφωση τους, ανεξάρτητα από την επιβολή ποινικών κυρώσεων.

12)  Ιδιαίτερη προσοχή στην αληθοφάνεια των καταγγελιών για περιπτώσεις αδέσποτων ζώων.

13)  Σωστή διαχείριση στα νεκρά αδέσποτα ζώων συντροφιάς

Γενικά, αναφερθήκαμε στην  πλήρη εφαρμογή του νόμου 4039/2012 και 4035/2014 και προσπαθήσαμε να τεθούν αποτελεσματικές βάσεις για την εφαρμογή του νέου νόμου 4830/2021 με αρχή ισχύος από τον Μάρτιο του 2022, τον οποίο θεωρούμε αρκετά αποτελεσματικό για την επίλυση του φλέγοντος προβλήματος με τα αδέσποτα, με την σωστή και πίστη υλοποίηση από όλους τους φορείς . 

SAMOS ANIMAL WELFARE ASSOCIATION

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ