Περιοδεία της ΚΟΒ Βαθέος του ΚΚΕ στο Κέντρο Υγείας Σάμου

Η ΤΕ Σάμου ΚΚΕ για τα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ της Σάμου

Αντιπροσωπεία της ΚΟΒ Βαθέος του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Τρίτη 27  Οκτώβρη το Κέντρο Υγείας Σάμου. Από τη συνάντηση με τον προϊστάμενο και τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας προέκυψε ότι μόνο κατ’ ευφημισμόν ονομάζεται έτσι. Επιβεβαιώθηκε ότι η μετονομασία των πρώην ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε Κέντρο Υγείας ήρθε απλά να συνδράμει τις κυβερνητικές υποσχέσεις για την πρωτοβάθμια υγεία που και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά τις «μεταρρυθμίσεις».

Στο  Κέντρο Υγείας  σήμερα υπηρετούν 4 γιατροί (2 παθολόγοι, 1 πνευμονολόγος, 1 δερματολόγος), 2 νοσηλευτές και 1 καθαρίστρια (με σύμβαση ορισμένου χρόνου).  Παραμένουν  κλειστά τμήματα (οδοντιατρικό, ΩΡΛ, παιδιατρικό, καρδιολογικό), αν και υπάρχει τεχνικός εξοπλισμός, επειδή δεν διορίζονται αντίστοιχοι γιατροί από το 2014!!! Λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες ενώ δεν υπάρχει μικροβιολογικό εργαστήριο, απαραίτητο για ένα Κ.Υ..

Είναι άκρως απαραίτητη η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Κ.Υ, περιφερειακά ιατρεία) εξοπλισμένη και στελεχωμένη για να καλύψει τις ανάγκες του λαού της πόλης μας σε προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, ιατρικές εξετάσεις, εξασφάλιση σωματικής, ψυχικής, πνευματικής υγείας, καθ’ όλο το 24ωρο.  Έτσι μόνο θα αποσυμφορηθεί το Νοσοκομείο, για να μπορεί να παράσχει δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας με τις απαραίτητες προσλήψεις βέβαια ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού. Η ανάγκη αυτή μεγαλώνει από την κατάσταση με την πανδημία αλλά και από τις αυξημένες ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που ζουν δίπλα μας, στο ΚΥΤ, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς καμιά ουσιαστική ιατρική φροντίδα.

Υπάρχουν διαχρονικές κρατικές ευθύνες γι’ αυτό το σμπαράλιασμα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Δεν δεχόμαστε να υπάρχουν εξοπλισμένα ιατρικά τμήματα στο Κ.Υ. Σάμου και να μην διορίζονται γιατροί. Δηλαδή, αντί το δημόσιο σύστημα υγείας να προσαρμόζεται στις λαϊκές ανάγκες, να συμβαίνει το αντίθετο. Οι ανάγκες να προσαρμόζονται στο υποβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Καλούμε το λαό της πόλης της Σάμου να απορρίψει αυτό τον δολοφονικό ρεαλισμό και να οργανώσει τον αγώνα του για:

Πλήρη στελέχωση του ΚΥ Σάμου με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και προσωπικό καθαριότητας  με μόνιμη σχέση εργασίας. Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά κάποιες ειδικότητες, να προσληφθούν: οδοντίατροι, ΩΡΛ, παιδίατροι, καρδιολόγοι, γενικοί γιατροί, παθολόγοι, γυναικολόγοι, φυσιοθεραπευτής, επισκέπτριες υγείας, μαίες, λογοθεραπευτές.

Να δημιουργηθεί εξοπλισμένο, σύγχρονο μικροβιολογικό εργαστήριο.

Να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Σάμου.

Πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του ΕΚΑΒ.

Να κλείσει το ΚΥΤ και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά στο νησί. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες προς τις χώρες τελικού προορισμού τους. Μέχρι να γίνει αυτό να δημιουργηθεί κέντρο υγείας εντός του ΚΥΤ που θα παρέχει την απαιτούμενη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν δεχόμαστε να “μετράνε” την υγεία και τη ζωή του λαού με τη μεζούρα του “κόστους”. Απαιτούμε το απαραίτητο προσωπικό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που μας αξίζει, τόσο για τις τρέχουσες, όσο και για τις έκτακτες ανάγκες όπως είναι η πανδημία.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Ομιλία εγκληματολόγου Γιάννη Πανούση για την παιδική και νεανική εγκληματικότητα

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ η ομιλία του εγκληματολόγου κ. Γιάννη Πανούση με θέμα  «Μικροδιάβολοι ή άγουροι εγκληματίες». Η εκδήλωση διοργανώθηκε

Περισσότερα »
ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

ΔΙΔΕ Σάμου: Διημερίδα για την εκπαίδευση προσφύγων και των μεταναστών παιδιών και εφήβων που φτάνουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Διημερίδα-συνάντηση εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε Τάξεις Υποδοχής Προσφύγων, ΔΥΕΠ και ΖΕΠ, Διευθυντών Σχολικών Μονάδων στις οποίες λειτουργούν ανάλογα τμήματα, Συμβούλων Εκπαίδευσης, Διευθυντών Εκπαίδευσης των Νομών

Περισσότερα »