Παραδόθηκαν τα σπαθιά του «Καπετάν Λαχανά» στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Παραδόθηκαν τα σπαθιά του «Καπετάν Λαχανά» στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Σε μια σεμνή τελετή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ανατολικής Σάμου και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης, παραδόθηκαν τα δύο σπαθιά του ενός εκ των Στρατιωτικών αρχηγών της επανάστασης  του 1821, Καπετάν Λαχανά.

Τα δύο σπαθιά παραδόθηκαν από τον Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ – Ταξιαρχία ΜΥΚΑΛΗ, Ταξίαρχο κ. Νικόλαο Γκρέτσα στον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα δύο σπαθιά του Καπετάν Λαχανά είχαν δοθεί σε υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού προκειμένου να γίνει η σωστή και ασφαλή συντήρησή τους.

Παραδόθηκαν τα σπαθιά του «Καπετάν Λαχανά» στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Στην παράδοση των σπαθιών παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος «Ο Καπετάν Λαχανάς» κ. Μανώλης Φραντζής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος κ. Σταμάτης Σεϊρλής και ο απόγονος του Καπετάν Λαχανά κ. Τάκης Φώκος, ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Κολλάρος, ο Διοικητής της Π.Υ. Νομού Σάμου Πύραρχος κ. Παναγιώτης Μπαθρέλλος, ο Λιμενάρχης Σάμου κ. Δημήτρης Τσινιάς, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ανατολικής Σάμου (κ.κ. Β. Βαλκαμλής, Δ. Κάϊλα, Μ. Μητσός, Γ. Διονυσίου, Β. Καρράς, Κ. Βογιατζής), η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σάμου κ. Μαρία Πανουράκη),  ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ. Δημήτρης Πανταζής και αρκετός κόσμος.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου κ. Γιώργος Στάντζος ευχαρίστησε τον Διοικητή της 79 ΑΔΤΕ για τις άμεσες ενέργειες σχετικά με την αποκατάσταση των φθορών στα δύο σπαθιά και ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα σπαθιά θα τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση του Δημαρχιακού μεγάρου, ώστε όλοι οι πολίτες και επισκέπτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ο Ταξίαρχος κ. Νίκος Γκρέτσας είπε: «Τα σπαθιά αυτά είναι οι πρόγονοι των σύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο Ελληνικός στρατός και τα οποία εγγυώνται την εθνική ανεξαρτησία και την εθνική ακεραιότητα της Σάμου και όλης της Ελλάδας. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα που έπιασα στα χέρια μου αυτά τα σπαθιά, σ’ ένα από τα οποία είναι χαραγμένο το όνομα «καπετάν Κώστας». Ήταν πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα και γυρνάμε τα σπαθιά εκεί πραγματικά που τους αρμόζουν για να είναι προσβάσιμα απ’ όλους τους Σαμιώτες».

Στη συνέχεια της τελετής, έγινε απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Χρόνη Μυλωνά (στέλεχος του Ελληνικού Στρατού), ο οποίος πριν λίγους μήνες πραγματοποίησε τον διάπλου Σάμος – Αγαθονήσι (κολυμπώντας) και ο ίδιος είχε αφιερώσει στη Ναυμαχία της Μυκάλης.

Παραδόθηκαν τα σπαθιά του «Καπετάν Λαχανά» στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Απονομή τιμητικής πλακέτας έγινε και στον Σύλλογο Αυτοδυτών Σάμου, μέλη εκ των οποίων ήταν οι συνοδοί ασφαλείας καθ’ όλη την διάρκεια του διάπλου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αυτοδυτών κ. Νίκος Τσουμάκης, αναφερόμενος στο εγχείρημα του κ. Χρόνη Μυλωνά είπε ότι «επιλέξαμε να είμαστε δίπλα του γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο με ήθος και αρχές, ένας άνθρωπος που σου εμπνέει σεβασμό και αν θα επιχειρήσει κάτι ανάλογο, πάλι ο Σύλλογος θα είναι δίπλα του».

Τον Πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο εκφώνησε ο εκπαιδευτικός – φιλόλογος κ. Μιχάλης Βελώνης.

Η Θεατρική Ομάδα Σάμου παρουσίασε την παράσταση «Χαρίδημος ο Σάμιος»

Παραδόθηκαν τα σπαθιά του «Καπετάν Λαχανά» στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ