Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020,  το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

Πέντε μήνες και μερικές μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, το Samostoday.gr βρέθηκε στην Κοινότητα για άλλη μια φορά. Μια κοινότητα που επλήγη πάρα πολύ από τη σεισμική δόνηση των 7R. Κατεστραμμένα κτήρια, δρόμοι αποκλεισμένοι λόγω επικινδυνότητας για την κατάρρευση ετοιμόρροπων κτηρίων. Εκκλησίες βαριά πληγωμένες και τίποτα δεν θυμίζει το λαμπρό παρελθόν τους. Με το ζόρι υπάρχουν δύο –τρία μικρά εκκλησάκια για να εκκλησιάζονται οι κάτοικοι. Και θα πάρει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών.

Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020,  το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

Στο οδοιπορικό μαζί μας ήταν και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαθέος κ. Σταμάτης Σεϊρλής και μας ενημέρωσε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην Κοινότητα:

«Δεν έχει ξεκινήσει καμία κατεδάφιση, εκτός από τις δύο που είχε προγραμματίσει ο Δήμος Ανατολικής Σάμου πριν την σεισμική δόνηση της 30ης Οκτωβρίου, περιμένουμε τις ερχόμενες ημέρες, τα πρώτα 12-13 ΠΑΕΕΚ για να προχωρήσουμε στις άδειες κατεδάφισης και να ολοκληρωθεί με το έργο της κατεδάφισης αυτών.

Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020,  το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, τα σπίτια για κατεδάφιση είναι γύρω στα 40 με 45. Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε είναι το κόστος κατεδάφισης, διότι εδώ στην περιοχή δεν έρχονται μεγάλα μηχανήματα έργου και φορτηγά για να κουβαλήσουν τα υλικά και λογικά θα γίνουν κατεδαφίσεις με τα χέρια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τα προβλήματα αρχίζουν όταν θα αρχίσουν οι κατεδαφίσεις, το οικονομικό πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Όπως γνωρίζεται η κατεδάφιση αφορά τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει την κατεδάφιση απευθύνεται στον Δήμο και ο Δήμος με την εργολαβία που έχει παραχωρήσει σε ειδικό εργολάβο θα κάνει την κατεδάφιση ο Δήμος. Έχουν γίνει δύο κατεδαφίσεις, που ήταν προγραμματισμένες από τον Δήμο να γίνουν πριν από το σεισμό, δύο ακίνητα που ήταν επικίνδυνα, άλλες κατεδαφίσεις όχι. Έχουν γίνει μόνες τους εσωτερικές κατεδαφίσεις από τις πολλές βροχές μετά τον σεισμό. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και σε επισκευές και στο γκρέμισμα, που το καθεστώς του ιδιοκτησιακού δεν έχει ξεκαθαρίσει, διότι υπάρχουν πολλοί κληρονόμοι μέσα και εκεί θα έχουμε προβλήματα. Ειδικά η άδεια επισκευής μπαίνει σε ένα όνομα».

Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020,  το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

Η εκκλησία Κοίμηση της Θεοτόκου είναι από εκείνες τις εκκλησίες με τις μεγάλες ζημιές.

«Δυστυχώς, όλες οι εκκλησίες του χωριού μας έχουν ζημιές, αλλά αυτές που έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά, είναι η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο Χριστός και Αγία Ματρώνα. Δύσκολες περιπτώσεις. Το καλό είναι ότι για την Κοίμηση της Θεοτόκου πέρασε από το Υπουργείο Πολιτισμού για επισκευή και υποστύλωση, δεν ξέρω πόσο χρονικό διάστημα θα πάρει αυτό. Για την Αγία Ματρώνα γίνεται μία προσπάθεια από τους Σαμιώτες εκτός Ελλάδος του εξωτερικού και μαζεύουν κάποια χρήματα. Για το Χριστό, δεν ξέρω, δεν μπορώ ακόμα να σας πω τίποτα.

Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020,  το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

Έχει ενεργοποιηθεί και το εκκλησάκι της Αγίας Κάρας και λειτουργεί ο πατήρ Δημήτριος, ο πατήρ Ευτύχιος λειτουργεί στον Άγιο Αντώνιο που είχε μικρές ζημιές αλλά έχουν επιδιορθωθεί κάποιες. Δυστυχώς, αυτά που βλέπαμε δεν ξέρω αν θα τα ξαναδούμε εμείς. Και για την Κοινότητα θα πάρει πολλά χρόνια, η μελέτη σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και τώρα θα ξεκινήσει η υποστύλωση της».

Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν ακόμα σε ξενοδοχεία, σε νοίκι, είτε φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών. Το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι ενώ δεν έχει αρθεί η επικινδυνότητα, ο κόσμος κόβει συνεχώς τις προστατευτικές κορδέλες, μένει σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή αρνείται να φύγει από το σπίτι του, ενώ υπάρχει θέμα.

Πέντε μήνες μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020,  το Άνω Βαθύ «ζει» την καθημερινότητα με τα μεγάλα προβλήματα

«Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά αυτή τη φορά είναι πολύ συγκρατημένος. Ελπίζω να πάνε όλα καλά. Καταρχήν, ελπίζω για το χωριό μου και με αυτά που ακούω και βλέπω ότι ο σεισμός μπορεί να μας κάνει κάποια καλά πράγματα, αυτό θα δείξει στο μέλλον. Τα χρήματα για την Κοινότητα διαχειρίζονται μέσω του Δήμου, εμείς υποβοηθούμε τους κατοίκους και κάνουμε κάποιες ενέργειες στον δήμο, λέμε ποιος από τους ιδιοκτήτες είναι αυτός που δεν μπορεί να κάνει την κατεδάφιση, ότι ξεκινάμε κατεδάφιση, έχω μία πολύ καλή συνεργασία με τον δήμο και ενημέρωση για οτιδήποτε συμβαίνει».

 

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ