«Ο Κήπος» και πάλι κοντά μας. Με όνειρα… για ένα καλύτερο αύριο

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

«Ο Κήπος» και πάλι κοντά μας. Με όνειρα… για ένα καλύτερο αύριο

Ανακαινίστηκε πρόσφατα ο δημοτικός  κήπος Δήμου Σαμίων με τις τρείς εισόδους του και πριν λίγες ημέρες πήρε ζωή, το μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι του με την ονομασία «Ο ΚΗΠΟΣ».

Το καφενείο δεν είναι απλά ένα μαγαζί, είναι φιλοσοφία, κουλτούρα, παράδοση και ταυτόχρονα κομμάτι του Ελληνικού τρόπου ζωής.  Δύο εμπνευσμένοι νέοι του νησιού, ο  Δημήτρης Βαλαγεωργίου και ο Γιώργος Σακλάς έκαναν ένα νέο εγχείρημα.

Μια επιχειρηματική κίνηση γεμάτη φαντασία, με την ελπίδα να δώσουν μια νέα ευκαιρία ώστε να ζωντανέψει το κεντρικότερο σημείο της πόλης.

Το καφενείο βρίσκεται ανάμεσα στην παραλιακή λεωφόρο και το πρώην Ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», το Δημοτικό Μέγαρο, το αρχαιολογικό μουσείο και τον επιβλητικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Αποτελεί μια όαση δροσιάς μέσα στον ιστό της πόλης.

Απολαμβάνεις ένα πανέμορφο πράσινο τοπίο, από νωρίς το πρωί, πίνοντας ένα καφεδάκι ή αναψυκτικό, τρώγοντας το γλυκό ή το πρωινό της αρεσκείας σου και αργότερα μέσα στην ημέρα, ποτά συνοδευόμενα με ξεχωριστά μεζεδάκια ή πιάτα ημέρας…μέχρι αργά το βράδυ.

Όλα αυτά ακούγοντας ψαγμένη μουσική, που σε ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.

Συνομιλώντας με τους ιδιοκτήτες, ανακάλυψα τη φιλοσοφία αυτού του νέου καφενείου με ρίζες σε βάθος χρόνου.

Είναι ρετρό, με νοσταλγικές νότες των δεκαετιών ’60 – ’70.

«Ο Κήπος» και πάλι κοντά μας. Με όνειρα… για ένα καλύτερο αύριο

Οι συνταγές των ιδιαίτερων πιάτων που προσφέρονται, είναι γεύσεις του τόπου μας (της γιαγιάς), εμπλουτισμένες με νέα γαστριμαργικά στοιχεία.

Οι πρώτες ύλες από φρέσκα υλικά της ημέρας, ντόπια τυροκομικά και κρεατικά, κρασιά του ΕΟΣΣ και  παραγωγών του νησιού, καθώς και  Σαμιώτικη μπύρα με την ονομασία «Βάλσαμο».

Όλα ψαγμένα και δοκιμασμένα ένα προς ένα.

Με το μεράκι που τους διακατέχει, οι ιδιοκτήτες δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.

Αναζητήθηκαν επίσημα ιστορικά στοιχεία για το καφενείο του κήπου αλλά δεν υπήρχαν, όμως οι παλιοί γνωρίζουν και θυμούνται ότι από το  1930 έως 1935, ο χώρος λειτουργούσε ως ανθοκομείο όπου φυλάσσονταν τα φυτά του κήπου και τα σχετικά εργαλεία κηπουρικής.

Αργότερα και κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου λειτουργούσε ως κέντρο καταγραφής πολιτικών φρονημάτων των δημοτών.

Μετέπειτα ο συντηρητής του κήπου, υπάλληλος τον Δήμου Σάμου, κ. Γεροχειμώνας  λειτούργησε ταυτόχρονα με τη φροντίδα του κήπου και το μικρό καφενεδάκι για λίγες μόνο ώρες την ημέρα.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα το καφενείο παρέμεινε κλειστό, ενώ με την κρίση του μεταναστευτικού, που έπληξε κυρίως την πόλη, μετά το 2015 ο χώρος διατέθηκε από τον Δήμο σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις για την φύλαξη και διανομή ρούχων και τροφίμων προς τους πρόσφυγες.

Το καφενείο του Δημοτικού Κήπου υπήρξε τόπος συνάντησης και συσπείρωσης σε δύσκολες εποχές όπου όπως κάθε καφενείο λειτουργούσε ως εξομολογητήριο η ψυχοθεραπεία.

Τότε, που ο κόσμος δε γνώριζε από «ντιβάνι ψυχολόγων» και επικοινωνία μέσω διαδικτύου.

Η φιλοσοφία και το όνειρο των δύο δημιουργών του, είναι να αναβιώσουν τη Σαμιακή παράδοση σε έναν υπέροχο χώρο με εξαιρετική ενέργεια.

Κάποια στιγμή η πόλη και κυρίως το ιστορικό της κέντρο να βρει ξανά την παλιά της αίγλη.

Η επιθυμία τους να προσφέρουν χαρά, φρέσκες νότες, και στιγμές απόλαυσης σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

«Ο Κήπος» και πάλι κοντά μας. Με όνειρα… για ένα καλύτερο αύριο

Ταυτόχρονα ευελπιστούν να κρατήσουν στον τόπο τους  νέους, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν και να αναπτυχθούν στο μέρος που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

Αυτή τη στιγμή 12 άτομα απασχολούνται στη νέα αυτή επιχείρηση με την ελπίδα ότι το όνειρό τους θα γίνει πραγματικότητα.

Δηλαδή μια Σάμος γεμάτη νέα παιδιά με όρεξη για ζωή, ζωντάνια, δράση, φρέσκες ιδέες  και σεβασμό στην παράδοση με τη συμβολή πάντα των μεγαλυτέρων.

Η Σάμος να πάρει επιτέλους τη μορφή και το κύρος που της αξίζει.

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ