Οι θέσεις της ΛΑ.Σ Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Πλαίσιο αναγκαίων μέτρων και διεκδικήσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον σεισμό της 30ης Οκτώβρη

Πρωτοβουλία για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 12ης Φλεβάρη,  του θέματος των δασικών χαρτών ανέλαβε η Λαϊκή Συσπείρωση   με εισήγησή της . Τελικά το προεδρείο πρότεινε να έρθει το θέμα με την κατάλληλη προεργασία στην επόμενη συνεδρίαση, πρόταση που έγινε αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.

Η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με τις θέσεις που θα υποστηρίξει η παράταξη  είναι η εξής:

«Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης Δασών οι χάρτες που αφορούν τις δασικές εκτάσεις στο νησί.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι ολόκληρη σχεδόν η Σάμος  εκτός από τους λιγοστούς κάμπους της,  χαρακτηρίζεται δασική έκταση. Το γεγονός έχει θορυβήσει τους κατοίκους – ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων οι οποίοι διαπιστώνουν ότι  στην πλειονότητά τους χαρακτηρίζονται  δασικά και στην ουσία χάνουν τα δικαιώματά τους. Υπάρχει μάλιστα και καταγγελία του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου που λέει ότι ήδη αποχαρακτηρισμένες ιδιοκτησίες εμφανίζονται στο χάρτη ως δασικές.

Το θέμα είναι σοβαρό και θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του νησιού και των κατοίκων του, γιατί μπορεί ο μικροϊδιοκτήτης να υποφέρει και να ξοδεύεται για μια άδεια αποχαρακτηρισμού , αλλά με την πρόσφατη περιβαλλοντική νομοθεσία η αδειοδότηση για τους κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματίες ορίζεται με διαδικασίες  fast  track. Αποτέλεσμα  θα είναι,  εκεί όπου καταδιώκονται η ελιά , η μηλιά , το αμπέλι ή η αγροικία ως εχθροί του δάσους και του περιβάλλοντος, να δούμε να ξεφυτρώνουν αιολικά και ηλιακά πάρκα ή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες…… στο όνομα της ανάπτυξης.

Θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να εκφράσει την αγανάκτηση των δημοτών μας γι’ αυτή την εξέλιξη και δια της δημοτικής αρχής να παρέμβει προς τη δασική υπηρεσία Σάμου, το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση , διεκδικώντας:

  1. Ιδιοκτησίες που έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί μετά από αγώνα και έξοδα των κατόχων τους να αποτυπωθούν ως μη δασικές στο χάρτη, χωρίς καμιά άλλη διαδικασία.

2.   Τα αγροτεμάχια που στις αεροφωτογραφίσεις του 1945 (δασικοί χάρτες 1952) είναι καλλιεργήσιμα (χαρακτηρισμός Α), να θεωρούνται ως τέτοια, ανεξάρτητα από την κατάστασή τους το 2016 (τα περισσότερα είναι χαρακτηρισμένα  Δ , δηλαδή δασικά). Να θυμίσουμε ότι πολλά καλλιεργημένα κτήματα καταστράφηκαν με τη φωτιά του 2000 και στη συνέχεια μεσολάβησε η οικονομική κρίση του 2010 που ακύρωσε κάθε προσπάθεια ανασύστασης των καλλιεργειών.

Επομένως,  να κληθούν οι ιδιοκτήτες τους σε εύλογο χρονικό διάστημα με τις δηλώσεις και τις συντεταγμένες του Κτηματολογίου, να δηλώσουν αν ενδιαφέρονται να τα καθαρίσουν και να τα καλλιεργήσουν, οπότε να αποχαρακτηριστούν χωρίς καμιά άλλη διαδικασία  ή οικονομική επιβάρυνση. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει ενδιαφέρον να χαρακτηρίζονται τελεσίδικα ως δασικά.  Εννοείται ότι οι ιδιοκτησίες ή τμήματα ιδιοκτησιών που είναι χαρακτηρισμένες ΔΔ, (δηλαδή  δασικές το 1952 και το 2016), παραμένουν ως έχουν.

  1. Οι αιτήσεις-ενστάσεις και η διαδικασία διόρθωσης να γίνει χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών.

4.Να γίνει αναλυτική ενημέρωση από την δασική υπηρεσία για όλες τις πλευρές της υπόθεσης χαρακτηρισμού , τα δικαιώματα των πολιτών, τις ενστάσεις που πρέπει να γίνουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις για ότι άλλο σχετικό με το θέμα.

Δεν αρκεί η ανάρτηση και τα ηλεκτρονικά έντυπα, ούτε πρέπει να υποχρεώνεται   ο κάθε μικροϊδιοκτήτης να πληρώνει ειδικούς για να του ξεδιαλύνουν τα ερωτήματά του.

Η ενημέρωση αυτή λόγω της πανδημίας μπορεί να γίνει για τους αιρετούς (δημοτικά &κοινοτικά συμβούλια, διοικητικά συμβούλια αγροτικών και άλλων φορέων) σε μεγάλες αίθουσες με τα αντίστοιχα υγειονομικά μέτρα και για το ευρύ κοινό  από την τοπική τηλεόραση και τα ραδιόφωνα.

Μια άλλη πρόταση είναι, μια έστω διαδικτυακή ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με τηλεοπτική μετάδοση.

Σε περίπτωση που η δασική υπηρεσία δεν αναλαμβάνει αυτές τις ενημερωτικές εκδηλώσεις , να τις διοργανώνει ο δήμος  και να καλεί την δασική υπηρεσία για ενημέρωση.

Με τα παραπάνω μέτρα, θα αρθούν οι αδικίες των δασικών χαρτών και  θα μπορούν να συνταχθούν με στοιχειώδη δικαιοσύνη, για να είναι χρήσιμοι και μη αμφισβητήσιμοι.

Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει θετικά και να τα διεκδικήσει».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Samostoday

Παρόμοια Άρθρα

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης στην παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ»

Ο Βουλευτής Χριστόδουλος Στεφανάδης, παραβρέθηκε στην παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Κικίλια,  του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», ενός  πρωτόγνωρου για τα

Περισσότερα »