Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος στο Νομό Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Ευχαριστήριο του Υποστράτηγου Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνου Δαδούδη

Σε πλήρη ετοιμότητα ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για την νέα  αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την Δευτέρα 1η Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Μιλώντας την Τετάρτη (03/05) στην εκπομπή του Radio Café 102,4 «Άρωμα Γυναίκας» με την Αλεξάνδρα Χαροχέρη, ο Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος  και Περιφερειάρχης Κεντρικής  Μακεδονίας, ο οποίος διατέλεσε ως Αρχιπύραρχος Διοικητής Βορείου και Νοτίου Αιγαίου κ. Κων/νος Δαδούδης, αναφέρθηκε στα μέτρα προφύλαξης που οφείλουμε να πάρουμε όλοι οι πολίτες προς αποφυγή πυρκαγιών σε όλη τη χώρα αλλά και ιδιαίτερα στη Σάμο λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου του φυσικού περιβάλλοντός της. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει εντονότερα  στο νησί λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και των μελτεμιών, που πνέουν κατά την διάρκεια όλων των καλοκαιρινών μηνών.

Γι’ αυτό και η Πυροσβεστική Διοίκηση σπεύδει να προτρέψει πολίτες και αγρότες της Περιφέρειας, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανάβουν για οποιονδήποτε λόγο φωτιά πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων, καθώς επίσης να μην ανάβουν φωτιά στην ύπαιθρο για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, χόρτων, κλαδιών κ.λπ.  προκειμένου να μην έχουμε εκδήλωση πυρκαγιών τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση να τηρούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021»

Για αυτούς τους λόγους παρότρυνε τους κατόχους οικοπέδων, να προβούν σε άμεσο  καθαρισμό. Να μην ανάβονται φωτιές για καθαρισμό οικοπέδων καθ΄όλη την διάρκεια αντιπυρικής περιόδου για κανένα λόγο. Η ΔΕΗ να φροντίσει εγκαίρως για την κάλυψη ή επισκευή καλωδίων, που βρίσκονται εκτεθειμένα σε στύλους ηλεκτροδότησης ή σε άλλα σημεία σε πόλεις, δρόμους ή αγροτικές περιοχές. Να μην πετιούνται από περαστικούς αποτσίγαρα σε δρόμους και αγρούς. Οι εκδρομείς οφείλουν να μαζεύουν όλα τα σκουπίδια από το πικ νικ τους στην φύση και να μην αφήνουν μπουκάλια και σπασμένα γυαλιά ιδιαίτερα κοντά σε εύφλεκτα υλικά ή ξερόχορτα.

Σε περίπτωση που ο οποιοσδήποτε δει ένδειξη καπνού ή ακόμα και αν υποψιάζεται ή αντιληφθεί πυρκαγιά, θα πρέπει να τηλεφωνεί αμέσως στο 199 ή το 112 χωρίς καθυστέρηση και δισταγμό δίνοντας σαφείς πληροφορίες για ακριβές σημείο και την κατεύθυνση του καπνού, την κατεύθυνση του ανέμου στην περιοχή και το είδος της βλάστησης που υπάρχει. Ακολουθούμε τις οδηγίες πρόληψης και αυτοπροστασίας.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στο νέο δόγμα Πρόληψη-Προετοιμασία-Ετοιμότητα σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα και στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας, έχουν πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πολυάριθμες συσκέψεις από τις αρχές του έτους.

Στόχος της έγκαιρης και εντατικής προετοιμασίας, που φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και ο βέλτιστος συντονισμός με σκοπό την ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Επίσης ο κ. Δαδούδης μίλησε για το Γενικό Σχέδιο «ΙΟΑΛΟΣ 2» και τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου όπου καθ’ όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σχεδιασμού αντιμετώπισης  των δασικών πυρκαγιών.

Αλεξάνδρα Χαροχέρη

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ