Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες των σεισμόπληκτων της Σάμου

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Η ΤΕ Σάμου ΚΚΕ για τα κρούσματα κορονοϊού στο ΚΥΤ της Σάμου

Έχουν περάσει περίπου 6 μήνες από το φονικό σεισμό που έπληξε το νησί μας στις 30 Οκτώβρη 2020 και η ανάγκη να αποκατασταθούν οι ζημιές και η ζωή των πληγέντων, η ανάγκη να θωρακιστεί αντισεισμικά η Σάμος, είναι εδώ!

Κριτήριο της πολιτικής τους τα κέρδη του κεφαλαίου – Θυσία οι εργατικές λαϊκές ανάγκες

Στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή αλλά και οι κατοικίες, τα δημόσια κτίρια, τα ιστορικά μνημεία από τη σεισμική δραστηριότητα αλλά και από άλλα φαινόμενα. Αυτό απέδειξαν όλα τα κτίρια που χτίστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό και δεν είχαν καμιά ή λίγες ζημιές.

Αυτό που το εμποδίζει είναι ο σχεδιασμός του κράτους και της τοπικής διοίκησης που έχει γνώμονα και προτεραιότητα έργα που, στο όνομα της ανάπτυξης, στοιχίζονται πίσω από το πώς θα δώσουν ώθηση στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και μάλιστα των επιχειρηματικών ομίλων των τραπεζών, των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών, της ενέργειας, των κατασκευών κλπ. Με αυτό το σκεπτικό η ΕΕ έβγαλε μη επιλέξιμες της δαπάνες για τα σεισμόπληκτα σπίτια. Γι’ αυτό δίνονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ ημερησίως για τα «επιταγμένα» κρεβάτια του ιδιωτικού τομέα υγείας αλλά καθυστερούν τα ψίχουλα για τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας που τη χτύπησε ο σεισμός.

Αλήθεια, σκέφτεται κανείς τι θα είχε πιθανά συμβεί στο γυμνάσιο Σάμου αν δεν είχε προηγηθεί πρόσφατα έργο αντισεισμικής και στατικής θωράκισης μέρους του κτιρίου; Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στα δημοτικά σχολεία που στεγάζονται σε ιστορικά πλην όμως, ασυντήρητα και απροστάτευτα απ’ το σεισμό, κτίρια; Τι καταστροφή θα μπορούσε να είχε συμβεί αν ο σεισμός χτυπούσε λίγη ώρα νωρίτερα με τα παιδιά μέσα στα σχολεία;

Όπως αποδείχτηκε περίτρανα στην πανδημία, έτσι και στο σεισμό φαίνεται η αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος να προστατέψει το λαό γιατί δε μπορεί να συμβιβαστούν τα κέρδη του κεφαλαίου με τις λαϊκές ανάγκες.

6 μήνες μετά και τα σημάδια του εγκέλαδου είναι παρόντα

Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από τον καταστροφικό σεισμό στο νησί που στοίχισε τις ζωές 2 μαθητών και χιλιάδες υλικές ζημιές, η ζωή στο νησί είναι σχεδόν σα να βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του σεισμού.

Εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά στέκονται και απειλούν τη ζωή των κατοίκων, ολόκληρες γειτονιές στην πόλη της Σάμου, το Άνω Βαθύ και το Καρλόβασι είναι αποκλεισμένες, σε αρκετά χωριά, όπως τα Κοντέϊκα, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στα χαλάσματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, που παινεύεται για το  ψηφιακό, κράτος, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος έστησε μια γραφειοκρατική διαδικασία που για να εγκριθεί μια κατεδάφιση πρέπει να περάσει από μια σειρά υποστελεχωμένες (δήμοι, πολεοδομίες, ΔΑΕΦΚ κλπ) επιτροπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δήμο Δυτικής Σάμου μέχρι πριν λίγες μέρες, από τα 250 κατεδαφιστέα κτίρια έτοιμο φάκελο είχαν τα 158 και από αυτά είχαν εγκριθεί τα 49! Στο Δήμο Ανατολικής Σάμου από τα 140 είχαν εγκριθεί μόλις 23!

Στα σχολεία, οι αίθουσες κοντέϊνερ ήρθαν πέντε μήνες μετά κι όχι όλες. Ενώ σε κανένα σχολείο δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά έργα. Τα κονδύλια που δίνονται είναι μικρά και με το σταγονόμετρο. Το πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφάλισε 20.000 ευρώ που φτάνει πιθανά για την αντιμετώπιση μικρότερων ζημιών σε ορισμένα από τα κτίριά του αλλά δεν υπάρχει ούτε σεντ για την αποκατάσταση του κτιρίου της Εμπορική Σχολής με αποτέλεσμα και η ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και όταν ανοίξει το πανεπιστήμιο να μην υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας αφού σε αυτό γίνονταν ένας μεγάλος όγκος μαθημάτων.

Στις δεκάδες επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από το σεισμό ή τη μετασεισμική πλημμύρα έχει δοθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό σε πολύ λίγους.

Με αντίστοιχους ρυθμούς προχωρά και η επιδότηση ενοικίου που βέβαια σκοντάφτει και στις προϋποθέσεις που έχουν μπει για να είναι κάποιος δικαιούχος. Έτσι στο Δήμο Ανατολικής Σάμου  από 97 αιτήσεις είχαν εγκριθεί 14!

Η κυβέρνηση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, με ένα ΦΕΚ «δια πάσαν νόσον»  και τον ορισμό ορισμένων υπευθύνων θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε, έκανε το καθήκον της. Πράγματι, έκανε το «καθήκον» της όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε όλες τις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και ακόμα οι κάτοικοι περιμένουν…

Η δράση του ΚΚΕ αποκούμπι για τους πληγέντες

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε αιτήματα διεκδίκησης γα την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει καταθέσει ως τώρα 3 ερωτήσεις που αφορούν το σεισμό της Σάμου στη βουλή, μία στην ευρωβουλή και θα συνεχίσει να παλεύει για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών αλλά κυρίως την προστασία από τους σεισμούς και τα άλλα φυσικά φαινόμενα.

Η μοιρολατρία και το «δεν έχω τίποτα να περιμένω – ό,τι κάνουμε μόνοι μας» παρότι πατά στη διαχρονική απουσία του κράτους και τα παραδείγματα άλλων περιοχών, δε μπορεί να είναι η απάντησή μας, να φυλακίζει την αγανάκτηση που υπάρχει σε όλους μας για τα όσα βιώνουμε. Γιατί, αντικειμενικά, όποιος δεν έχει λεφτά στην άκρη δε μπορεί ούτε καν να ξεκινήσει εργασίες ώστε να αρχίσουν να δίνονται τα χρήματα για τους σεισμόπληκτους που σημαίνει ότι εκατοντάδες οικογένειες δε θα μπορέσουν να επισκευάσουν την πρώτη ή τη δευτερεύουσα κατοικία τους, πολλές περιοχές ειδικά σε χωριά θα ερημωθούν. π.χ. από τα 3000 κίτρινα κτίρια μόνο στο Δήμο  Αν.  Σάμου μόνο για 10 έχει υποβληθεί φάκελος!! Γιατί για τις μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό, πέραν της νέας οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας, προδιαγράφεται μελανό το μέλλον τους. Γιατί έχουμε δεκάδες παραδείγματα και στο νησί μας που αποδεικνύουν ότι όπου αναπτύχθηκε αγώνας και διεκδίκηση μόνο όφελος υπήρχε για το λαό.

Καλούμε το λαό του νησιού να βγει μπροστά να διεκδικήσει την άμεση αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού παράλληλα με τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του στη δουλειά, στην ουσιαστική προστασία της υγείας τους και από τις συνέπειες της  πανδημίας.

Οι ανάγκες μας δε μπορούν να περιμένουν. Με την ίδια ταχύτητα που αποζημιώνονται οι κλινικάρχες, να αποζημιωθούν και σεισμόπληκτοι.

Δεν κάνουμε πίσω από τις ανάγκες μας

Να δυναμώσει η συλλογική διεκδίκηση και ο αγώνας, αυτή είναι η απάντησή μας

Διεκδικούμε τώρα:

  • Αύξηση της χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των ζημιών – επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης
  • Να ενταχθούν στην αποζημίωση τα έξοδα έκδοσης οικοδομικών αδειών
  • Προτεραιότητα στην αποκατάσταση υποδομών (λιμάνια, οδικό δίκτυο) και σχολείων
  • Να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατεδάφισης. Να στελεχωθούν πλήρως με μόνιμο προσωπικό οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας και όλες οι σχετικές υπηρεσίες που και πριν το σεισμό δε κατάφερναν να λειτουργήσουν σωστά.
  • Μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων (απαλλαγή από δημοτικά τέλη, αναστολή και διαγραφή υποχρεώσεων σε τράπεζες, εφορία, ταμεία, κανένας πλειστηριασμός, καμιά διακοπή ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνου)
  • Ιδιαίτερη μέριμνα για παραδοσιακούς οικισμούς όπως το Άνω Βαθύ και μια σειρά ιστορικά μνημεία κυρίως βυζαντινά και νεώτερα που χτυπήθηκαν από το σεισμό και η έγκαιρη προστασία τους είναι προϋπόθεση για την ύπαρξή τους στο μέλλον.
  • Αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια και έργα θωράκισής τους, όπου απαιτείται, ώστε να είναι ασφαλή στο μέλλον.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ