Νίκος Κακλαμάνης: «Η παραχώρηση του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου σε ιδιωτικό φορέα, αποτελεί σκάνδαλο»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Νίκος Κακλαμάνης: «Η παραχώρηση του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου σε ιδιωτικό φορέα, αποτελεί σκάνδαλο»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο συντονιστής της Νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός, ο κ. Νίκος Κακλαμάνης. Θέμα των ημερών η παραχώρηση του «ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ» στο Ινστιτούτο Μακροζωίας και γήρατος. Ο κ. Κακλαμάνης εκτός των ιδιοτήτων, είναι και ένας πολίτης που παρακολουθεί από κοντά τα πολιτιστικά δρώμενα.

«Είμαστε κάποιοι άνθρωποι σε αυτή την πόλη και είμαστε πολλοί, που αυτός ο χώρος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, είναι ένας χώρος που για πάρα πολλά χρόνια είδαμε υπέροχες ταινίες, παρακολουθήσαμε ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις,, μουσικές εκδηλώσεις, κάναμε πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις, κάναμε σχέσεις, κάναμε φιλίες. Ένα μέρος όπου μπορούσες άνετα να ξέρεις ότι θα βρεις ανθρώπους που σε καταλαβαίνουν, ανθρώπους που κουβεντιάζεις μαζί τους και περιμένουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι και είμαστε πολλοί σας λέω, με λαχτάρα, πότε θα επαναλειτουργήσει ο χώρος και εγώ αισθάνομαι σαν να μας κλέβουν ένα κομμάτι από τη ζωή μας».

Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι το θέμα εκτός από προσωπικό, είναι και πολιτικό.

«Το περιμέναμε με λαχτάρα και τώρα ήρθε μία απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου που παραχωρεί αυτό το χώρο σε έναν ιδιωτικό φορέα και οι ζωντανές πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου ή οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όλοι αυτοί που παράγουν, που δημιουργούν, που παράγουν τέχνη, παράγουν πολιτισμό στο νησί μας, θα εξακολουθήσουν να είναι περιπλανώμενοι νομάδες ή θα παρακαλάνε τον κ. Στεφανάδη ή οποιονδήποτε άλλον παράγοντα, θα ζητιανεύουν ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το αμφιθέατρο ή οτιδήποτε άλλο.

Είναι μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη, τώρα αν πάμε πολιτικά είναι ένα διπλό πολιτικό σκάνδαλο. Όταν, ένα δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε, που ανακαινίστηκε με δημόσιο χρήμα με το ΕΣΠΑ για να λειτουργήσει ως πνευματικό, πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο, παραχωρείται δωρεάν για 20 χρόνια σε μία ιδιωτική εταιρεία, σε ένα ιδιωτικό φορέα δωρεάν, χωρίς κανένα αντίτιμο, είναι σκάνδαλο και το διπλό σκάνδαλο είναι ότι αυτός ο οργανισμός, αυτή η ιδιωτική εταιρεία που παραχωρείται αυτό το δημόσιο κτίριο είναι συμφερόντων του εκλεγμένου βουλευτή της Σάμου. Είναι διπλό το σκάνδαλο και υπάρχει και ένα θέμα πολιτικής ηθικής πάρα πολύ σοβαρό διότι ο εν ενεργεία βουλευτής χρησιμοποιεί την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι πολίτες για να προωθήσει τα προσωπικά του σχέδια. Νομίζω ότι είναι τεράστιο θέμα, πολιτικό και ηθικό για αυτό χωρίς κανέναν ενδοιασμό το χαρακτηρίζω πολιτικό σκάνδαλο, δεν θα το αφήσουμε έτσι και εγώ θα είμαι ακόμα πιο σκληρός.

Η υπόθεση ήταν στημένη, ήταν συμφωνημένα τα πράγματα από πριν κάτω από κλειστές πόρτες και έγιναν συμφωνίες κάτω από τραπέζια. Γιατί μπήκε ξαφνικά στο περιφερειακό συμβούλιο; Γιατί δεν προηγήθηκε μία δημόσια συζήτηση, ένας διάλογος στην τοπική κοινωνία, να μας πείσουν ότι αυτό θα έπρεπε να γίνει. Γιατί δεν κλήθηκαν καν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να πουν τη γνώμη τους και γιατί το τελευταίο και το χειρότερο όταν προχθές οι πολιτιστικοί σύλλογοι έκαναν μία δημόσια έκκληση στο περιφερειακό συμβούλιο για μία ολιγοήμερη αναβολή για να ξανά κουβεντιάσουμε το θέμα, γιατί αυτή η έκκληση και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε χωρίς δεύτερη κουβέντα από το περιφερειακό συμβούλιο; Τι ήταν αυτό δηλαδή τόσο πιεστικό που θα έπρεπε να παρθεί σήμερα η απόφαση και όχι σε 20 μέρες;

Πρέπει να εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα για να μην περάσει αυτός ο εφιάλτης, δηλαδή το ξαναλέω περιμένω ένα χώρο ο οποίος θα στεγάζει τη δουλειά, την δημιουργία, την τέχνη, τα όνειρα των ανθρώπων που χωρίς κανένα όφελος παράγουν πολιτισμό σε αυτό τον τόπο και τελικά να παραχωρείται εξολοκλήρου σε έναν ιδιωτικό φορέα και να σας πω υπάρχουν και άλλα ερωτηματικά. Γιατί ένα Ινστιτούτο μακροζωίας που συστάθηκε για να διερευνήσει τους παράγοντες της μακροζωίας στην Ικαρία, εγκαθίσταται στη Σάμο και όχι στην Ικαρία;»

Ο κ. Κακλαμάνης έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν χρησιμοποιείται το κτίριο στο ΚΕΓΕ που έχει ήδη παραχωρηθεί στο ινστιτούτο, τόνισε δε, πως υπάρχουν σοβαρές ευθύνες Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και ντόπιων περιφερειακών συμβούλων. Θα έπρεπε η συζήτηση να είχε προηγηθεί της απόφασης, μία δημόσια διαβούλευση, μία δημόσια συζήτηση στην τοπική κοινωνία και να πουν τη γνώμη τους οι ενδιαφερόμενοι σύλλογοι.

«Ελπίζω και εύχομαι και πιστεύω ότι θα υπάρξει καθόλα μια πιο μαζική αντίδραση από όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον πολιτισμό που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία, που παράγουν πολιτισμό αλλά και εμείς που δεν παράγουμε πολιτισμό αλλά ο πολιτισμός που παράγεται δίνει νόημα και ανατροπή στη ζωή μας και την ψυχή μας».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ