Μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Μονιμοποίηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Όπως είναι γνωστό στις 31 Δεκεμβρίου 2020 λήγει, για μια ακόμη φορά, η παράταση ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως και Λέρος. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή η παροχή έχει συνδεθεί με την ένταση του προσφυγικού /μεταναστευτικού προβλήματος όπως αυτή προσδιορίζεται από τον αριθμό των προσφύγων /μεταναστών πού βρίσκεται στις υπόψη περιοχές.

Ως Οικονομικό Επιμελητήριο κρίνουμε ότι η σύνδεση των μειωμένων συντελεστών με το Π/Μ πρόβλημα υπήρξε καθοριστική στην διατήρηση τους όλα αυτά τα χρόνια καθώς αποτέλεσε ισχυρό ανασχετικό παράγοντα στην επαπειλούμενη άμεση κατάργηση τους.

Είναι προφανές ότι αυτή η ρήτρα σύνδεσης των μειωμένων συντελεστών με το Π/Μ πρόβλημα είναι μία ασταθής συνθήκη η οποία μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ολοκληρωτική κατάργηση της.

Για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχόμενου θεωρούμε ότι η παρούσα συγκυρία με τις γνωστές αναστατώσεις και αβεβαιότητες στα μέτωπα του Π/Μ ζητήματος, της πανδημίας και των κλιμακούμενων απειλών από την τουρκική πλευρά, είναι η πλέον πρόσφορη για να ζητήσουμε την αποσύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το Π/Μ και την επαναφορά τους σε μόνιμη βάση όπως και στο παρελθόν.

Το Π/Μ θα συνεχίσει ασφαλώς να αποτελεί μαζί με τη δεινή οικονομική κατάσταση των νησιωτικών μας περιοχών ένα ενισχυτικό παράγοντα στο αίτημα της μονιμοποίησης των μειωμένων συντελεστών.

Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τόσο οι πολιτικοί εκπρόσωποι όσο και οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς των νησιών μας θα ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της επαναφοράς σε μόνιμη βάση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μιας παροχής που εντελώς αβάσιμα και χωρίς ιδιαίτερη μελέτη μετατράπηκε από εύλογο δικαίωμα σε ένα είδος χαριστικής παραχώρησης στους χειμαζόμενους κατοίκους των ακριτικών νησιωτικών περιοχών.

Ο Πρόεδρος του 13ου ΠΤ,

Μπαρούτης Παναγιώτης.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Search
Single Post Samostoday

Follow us on Social Media

Τελευταία Νέα

Τα νέα μας στο Email σου

Γράψου στο εβδομαδιαίο Newsletter

Μη χάνεις τα σημαντικότερα νέα του νησιού σου

Κατηγορίες

Samostoday

Παρόμοια Άρθρα