Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Μιχάλης Μητσός: «Δεν θα καλύψουμε κανέναν που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία»

Στο Radio Cafe 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», παραχώρησε συνέντευξη εφ`όλης της ύλης ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Μιχάλης Μητσός ο οποίος αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται αλλά και στον σχεδιασμό καινούριων.

Ο κ. Μητσός αρχικά αναφέρθηκε στο θέμα του σεισμού  και των προβλημάτων που αυτός δημιούργησε.

«Εκείνη η μέρα ήταν σημαδιακή για το νησί μας και άλλαξε τη ζωή όλων μας, την καθημερινότητα, τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε μέχρι εκείνη τη στιγμή» είπε.

Τόνισε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια να επιλυθούν τα προβλήματα ακόμη και αυτά που δεν ήταν στις αρμοδιότητες του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μέσα σε 5 ώρες στήθηκαν σκηνές έξω από τον Δήμο, ενώ τόνισε ότι οι ζημιές φάνηκαν στην πορεία και υπήρξε ένας μαραθώνιος για την καταγραφή τους αρχικά και την αποκατάστασή τους στη συνέχεια, σημειώνοντας ότι γίνεται ένα τιτάνιο έργο από την Τεχνική Υπηρεσία και την Διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου τις οποίες και ευχαρίστησε.  Είπε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν με τα σχολεία για τα οποία έπρεπε να γίνουν μελέτες και να φτιαχτούν οι χώροι όπως έπρεπε να είναι, έστω και προσωρινά, για να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τους μαθητές και να διαθέτουν  προαύλιο και χώρους άσκησης. Ακόμη σημείωσε ότι ήταν επιλογή του Δήμου να γίνουν οι μελέτες και τα έργα με το νέο αντισεισμικό νόμο.

«Αυτός ήταν ένας δύσκολος δρόμος γιατί θα μπορούσαμε να πάμε πιο γρήγορα αν πηγαίναμε με μια πιο απλή μορφή για να επισκευάσουμε τα κτίρια αλλά επιλέξαμε να φτιάξουμε τα σχολεία μας σαν να γίνονταν σήμερα από την αρχή» είπε.

Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Πρόσθεσε ότι έγινε δημοπράτηση και πρόκειται να υπογραφεί σύντομα σύμβαση με τον ανάδοχο για το σχολείο του Κοκκαρίου, έχει γίνει διαγωνισμός για το Παλαιόκαστρο και για το Γυμναστήριο του Γυμνασίου και θα υπογραφεί σύμβαση τον επόμενο μήνα ενώ έχει έρθει η μελέτη για το Δημοτικό Άνω Βαθέος και για το Γυμνάσιο Πύργου για τα οποία έχει ζητηθεί χρηματοδότηση για να ξεκινήσει άμεσα η επισκευή τους.

«Ο Δήμος διέθεσε 500.000 ευρώ για να έχει έτοιμες μελέτες με τεύχη δημοπράτησης για τα σχολεία» είπε και τόνισε ότι για κάθε μελέτη όταν ολοκληρώνεται ζητείται αμέσως χρηματοδότηση. Ακόμη είπε ότι η Τεχνική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και μετά το σεισμό ζητούνταν επίμονα η πρόσληψη στελεχών έστω και για ένα εξάμηνο, κάτι που δεν συνέβη καθιστώντας το έργο της υπηρεσίες ακόμη πιο δυσχερές. Ακόμη είπε ότι έχουν έρθει 126 πρωτόκολλα κατεδάφισης και έχουν κατεδαφιστεί ήδη τα 101 κτίρια, για 19 υπάρχει σύμφωνη γνώμη και θα γίνουν το προσεχές διάστημα και μόνο για 6 δεν υπάρχει ακόμη η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών αλλά σύντομα θα εξασφαλιστεί και για αυτά με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Αναφερόμενος στην πόλη του Βαθέος είπε ότι υπάρχουν κίτρινα κτίρια τα οποία είναι επισκευάσιμα όπως για παράδειγμα δύο κτίρια στο Γεφυράκι και κάποια κτίρια μέσα στον εμπορικό δρόμο που δημιουργούν πρόβλημα για τα οποία αν και δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, έχουν γίνει ενέργειες για να γίνουν αποκαταστάσεις και να ασκηθεί πίεση στους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Μητσός αναφέρθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση  από το κράτος είναι μόνο 450.000 ευρώ που μαζί με τους ίδιους πόρους φτάνουν τις 650.000 ευρώ, ωστόσο σε σχέση με άλλα χρόνια έγινε αλλαγή στην κατανομή των πόρων, χρησιμοποιούνται χρήματα για έργα στις μικρές κοινότητες, ενώ η μεγάλη τομή, όπως σημείωσε, είναι ότι υπολογίστηκαν 200.000 ευρώ για τις κατεδαφίσεις κτιρίων που είχαν επισημανθεί ως επικίνδυνα προ σεισμού ενώ μέχρι τώρα τα αντίστοιχα ποσά δεν υπερέβαιναν  κατ` έτος τις 15.000 ευρώ.

Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Στόχος είναι να κατεδαφιστούν κτίρια που για πολλά χρόνια δημιουργούν προβλήματα στην πόλη και στα χωριά. Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ζητήσει 1 εκ. ευρώ για κατεδαφίσεις κτιρίων που είχαν προβλήματα προ σεισμού τα οποία όμως δεν έχουν εγκριθεί. Ο κ. Μητσός είπε πως έχουν γίνει και σχεδιάζονται κατεδαφίσεις αλλά η διαδικασία είναι σύνθετη και χρειάζεται μια σειρά εγκρίσεων ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο Άνω Βαθύ και στο Κοκκάρι όπου ήδη έχουν κατεδαφιστεί 27 κτίρια και απομένει ακόμη 1.

Για τον Δημοτικό Κήπο ο κ. Μητσός είπε ότι βάσει της μελέτης που υπήρχε έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος και μένει να ανοίξει η παιδική χαρά τις προσεχείς μέρες ενώ έχει ήδη βγει πρόσκληση για να δημοπρατηθεί το αναψυκτήριο. Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχει  χρηματοδότηση που αφορά ένα κομμάτι μέσα στον Δημοτικό Κήπο και αναπλάσεις  στις παραλίες της Γάγκου και στις Μαούνες καθώς και αντικατάσταση των παλιών φώτων  στην παραλιακή.

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη του δημοτικού κήπου σημείωσε πως στόχος είναι να υπάρχει  τους καλοκαιρινούς μήνες. «Υπάρχει καθαριότητα καθημερινή στον δημοτικό κήπο και μέσα από την μελέτη που τώρα ετοιμάζουμε θα μπουν περισσότερα λουλούδια και θα γίνουν κι άλλες εργασίες έτσι ώστε να γίνει ένα κόσμημα της πόλης μας» ανέφερε.

Στις παιδικές χαρές σημείωσε ότι η πιστοποίηση είναι ετήσια και ότι ο Δήμος έχει φτιάξει 7-8 παιδικές χαρές και σύντομα θα βγει διαγωνισμός για πιστοποίηση παιδικών χαρών στις κοινότητες που δεν έχει γίνει ώστε σε λίγους μήνες να παραδοθούν στο κοινό σε όλα τα χωριά.

Σύντομα ξεκινάμε έργα ανάπλασης σε μικρούς κοινόχρηστους χώρους της πόλης της Σάμου. Και θα γίνει άμεσα ο διαγωνισμός για τα πεζοδρόμια της παραλιακής.

Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Για την ύδρευση ο κ. Μητσός επεσήμανε αφενός ότι το προσωπικό δεν είναι επαρκές και αφετέρου ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ειδικότερα ανέφερε ότι πρόσφατα διορθώθηκαν προβλήματα στα αντλιοστάσια, έγινε αλλαγή σωληνώσεων και βανών και τώρα υπάρχει περισσότερο νερό.

«Για μας το νερό είναι μεγάλο στοίχημα» είπε και επεσήμανε ότι θα δοθούν 50.000 ευρώ για την ανακαίνιση των μεγάλων αντλιοστασίων στο Βαθύ, στο Πυθαγόρειο και το Κοκκάρι ενώ τόνισε ότι το 20-25% του δικτύου της πόλης που ήταν παλιό θα αντικατασταθεί  ώστε να υπάρχει ένα μόνο δίκτυο κάτι που θα μειώσει τον αριθμό των ζημιών. Επίσης έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος για τις χλωριώσεις ενώ γίνονται ήδη καθαρισμοί των δεξαμενών σε όλες τις κοινότητες που είναι περί τις 100. Παρεμβάσεις ακόμη, για την μη απώλεια νερού γίνονται στη Μάννα, στην Τσαμαδού, στο Κοκκάρι, στο Κλήμα και το Ποσειδώνιο όπου υπάρχει χρόνιο πρόβλημα αλλά και στην Μυκάλη.

Για τον βιολογικό ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Σάμου είπε ότι έχουν εγκριθεί μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,  οι μελέτες που είχαν κατατεθεί, προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ που όμως ακόμη δεν έχουν εκταμιευτεί αλλά έχουν εγκριθεί και αφορούν την αντικατάσταση του αγωγού από την Καθολική Εκκλησία μέχρι τον κόμβο του Περιφερειακού αλλά και 7 επιμέρους μελέτες για διάφορα κομμάτια του βιολογικού, όπως το  κομμάτι από το Μαλαγάρι μέχρι την Καθολική Εκκλησία και άλλα σημεία που θα ελεγχθούν. Ακόμη από το ίδιο πρόγραμμα υπάρχουν οι μελέτες για την αναβάθμιση των βιολογικών Κοκκαρίου και Πυθαγορείου όπου υπάρχουν προβλήματα.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσός αναφέρθηκε στην υλοποίηση των έργων με πρώτο την αντικατάσταση του αγωγού ύδρευσης από το Κοκκάρι προς την πόλη της Σάμου και από το Μεσόκαμπο προς την πόλη της Σάμου που έχει ολοκληρωθεί και τώρα υλοποιούνται οι μηχανολογικές εργασίες και η δημιουργία αντλιοστασίων. Είπε ότι στο Ξενία προχωρούν οι εργασίες αφού δεν επηρεάστηκε το κτίριο από τον σεισμό, τελειώνει η στατική ενίσχυση και θα ξεκινήσει το εξωτερικό περίβλημα και η διαμόρφωση ισογείου και πρώτου ορόφου ενώ έχει κατατεθεί αίτημα για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης  Τρίτσης» για τον δεύτερο και τρίτο όροφο ώστε να παραδοθεί τελειωμένο το Ξενία.

Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σχολεία και κτίρια, έχει σταλεί αίτημα για έγκριση δημοπράτησης για το έργο στους Μυτιληνιούς, έχει δημοπρατηθεί ο αγωγός που θα μεταφέρει τα λύματα από τους Μυτιληνιούς στη Χώρα, τελειώνει η τηλεμετρία στις δεξαμενές της Σάμου και του Κοκκαρίου με την οποία θα ελέγχεται η επάρκεια του νερού, ενώ το Μουσείο Ναυτικών και Ναυπηγικών Μελετών στο Ηραίον έχει ολοκληρωθεί κτιριακά και απομένουν τα έργα που αφορούν μόνο το εκθέματα από τα οποία έχουν δημοπρατηθεί 4 μεγάλα σκάφη που δουλεύονται σε άλλες περιοχές και θα έρθουν έτοιμα.

Ο κ. Μητσός είπε για το Μουσείο ότι εκπονείται μελέτη βιωσιμότητας του κτιρίου και το θέμα τέθηκε στον αρμόδιο υπουργό με τον οποίο θα υπάρξει συνάντηση για τον τρόπο λειτουργίας του. Ακόμη ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης  για το έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ που αφορά ασφαλτοστρώσεις και τσιμέντα στην πόλη της Σάμου και παράλληλα θα δημοπρατηθούν και τα έργα για τους προαύλιους χώρους των σχολικών μονάδων της πόλης που θα εκσυγχρονιστούν, έργο προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Άμεσα ξεκινούν και οι εργασίες στο κτίριο της Σαμιακής Αγοράς που θα επισκευαστεί με στόχο να γίνει καλύτερη εκμετάλλευσή του, ολοκληρώνεται η μελέτη για το γήπεδο στο Κοκκάρι για το οποίο υπάρχει χρηματοδότηση και στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης μπαίνει  εργολάβος για να γίνει ενεργειακή αναβάθμισή του και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισροής υδάτων.

Τεράστιο, είπε, ότι είναι το πρόβλημα στο Ρεματάκι, καθώς η νέα μελέτη ανέδειξε την αναγκαιότητα επιπλέον εργασιών αλλά θα γίνει άμεσα δημοπράτηση ενώ έχουν έρθει στο Δήμο οι γεωλογικές μελέτες για το Κοκκάρι και το Μοσχονήσι.

Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Για την δημοτική συγκοινωνία ανέφερε ότι σύντομα θα επανέλθει ακόμα πιο ενισχυμένη.

Για το παλιό ΚΥΤ ο κ. Μητσός επεσήμανε ότι δεν υπάρχει στασιμότητα όπως κάποιοι ισχυρίζονται.

Σημείωσε ότι ο ΧΥΤΑ έχει ακόμη 2-3 χρόνια ζωής και γίνεται σχεδιασμός για την επέκτασή του και άρα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για τα απορρίμματα που θα απομακρυνθούν από το ΚΥΤ. Δήλωσε πως είναι σε εξέλιξη η μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου που αφορά το πώς θα καθαριστεί ο χώρος, πώς θα γίνει η απομάκρυνση των απορριμμάτων εκτός νησιού και τι επιπτώσεις γεωλογικές θα υπάρχουν στην περιοχή. Πρόκειται για μια έκταση συνολικά   55 περίπου στεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και εκτάσεις ιδιωτών. Σε ό,τι αφορά την μελλοντική χρήση του χώρου είπε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις αλλά θα υπάρξει διαβούλευση για να κατατεθούν ιδέες για την αξιοποίησή του και στόχος είναι να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο το ιδιοκτησιακό καθεστώς των 20 στρεμμάτων, από τα οποία τα 13 ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και τα 7 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Για το κλειστό του Πυθαγορείου είπε ότι ξεκίνησαν τα έργα, παρότι υπήρξαν υπερβάσεις και στόχος είναι να αναβαθμιστεί και ενεργειακά ενώ ενέργειες γίνονται προκειμένου να λυθούν και τα προβλήματα στο Κολυμβητήριο Πυθαγορείου, να δημοπρατηθεί εκ νέου και να ολοκληρωθεί.

Κλείνοντας ο κ. Μητσός, ερωτηθείς για το ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, είπε πώς ήταν η μέρα του σεισμού.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ