Μιχάλης Μητσός: «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Διάσωση 10 ατόμων και σύλληψη του διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Εντοπισμός πέντε αλλοδαπών και σύλληψη του αλλοδαπού διακινητή τους μετά από καταδίωξη στη Σάμο

Τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18/05), περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ένα ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες να κινείται με ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές με

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Περιοδεία κυβερνητικών κλιμακίων

Ο Βουλευτής Νομού Σάμου, Στεφανάδης Χριστόδουλος, παρέστη σε μία σειρά προεκλογικών επισκέψεων  κατόπιν αφίξεως κυβερνητικών στελεχών. Συγκεκριμένα, τη 15η και 16η Μαΐου με τον υφυπουργό

Μιχάλης Μητσός εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. «Η πιο δύσκολη μέρα ήταν αυτή του σεισμού»

Στο στούντιο του Radio Café 102.4 και στην εκπομπή του Μάνου Στεφανάκη «Ημερολόγιο Ερτζιανών», φιλοξενήθηκε ο Αντιδήμαρχος επί των τεχνικών έργων και της καθημερινότητας του Δήμου Ανατολικής Σάμου κ. Μιχάλης Μητσός ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Σάμου και τον Δήμο γενικότερα καθώς και όσα είναι σε φάση σχεδιασμού.

Ο κ. Μητσός έκανε έναν γενικό απολογισμό των έργων από την έναρξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα. Ανέφερε ότι ο σεισμός ανέτρεψε εν πολλοίς τον προγραμματισμό που είχε ο Δήμος όπως και το μεταναστευτικό και η πανδημία.

«Παρ’ όλα αυτά είμαστε εδώ, πολεμάμε κάθε μέρα γιατί ο Δήμος δεν παύει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε ονειρευτεί» σημείωσε.

Είπε ότι ένα χρόνιο πρόβλημα της πόλης της Σάμου είναι ο βιολογικός, για τον οποίο ο Δήμος, με τεράστια προσπάθεια, κατέθεσε πρόταση στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το ποσό έχει εγκριθεί και θα περάσουν από οικονομική επιτροπή οι όροι δημοπράτησης για να δημοπρατηθεί το έργο που είναι προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ και αφορά το βιολογικό της πόλης αλλά και μελέτες για τις ζημιές στον βιολογικό του Πυθαγορείου και Κοκκαρίου. Αυτήν την στιγμή έχει εγκριθεί ποσό 1.754.000 ευρώ για την αντικατάσταση του αγωγού από την Καθολική Εκκλησία μέχρι τον κόμβο του Περιφερειακού, αντικατάσταση των δύο αντλιοστασίων και μελέτες ωρίμανσης για υποέργα.

«Όταν θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε αυτά τα έργα και επιτέλους να έχουμε τους βιολογικούς που αξίζει να έχει το νησί μας, θα πρέπει να δούμε και τον τρόπο που θα τους λειτουργούμε».

Πρόσθεσε ότι έχει γίνει διαγωνισμός για το βιολογικό της Χώρας, για  τον αγωγό από Μυτιληνιούς μέχρι τον χώρο του βιολογικού, υπήρξε καθυστέρηση λόγω προσφυγής και αναμένεται η απόφαση από τα διοικητικά δικαστήρια και στην ΜΕΛ της Χώρας υπήρχαν προβλήματα πριν τη δημοπράτηση λόγω λήξης των περιβαλλοντικών όρων, εκκίνησε εκ νέου  η διαδικασία και αναμένεται να προχωρήσει η έγκριση δημοπράτησης από την διαχειριστική αρχή.

Το χρονοδιάγραμμα όπως είπε αποπεράτωσης των έργων, εξαρτάται και από τις γενικότερες συνθήκες και τα προβλήματα στα δημόσια έργα καθώς υπάρχουν συνεχείς αναθεωρήσεις στις τιμές των υλικών με αποτέλεσμα πολλές δημοπρασίες να κηρύσσονται άγονες. Άγονη ήταν η δημοπρασία για το έργο ασφαλτοστρώσεων μέσα στην πόλη, προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ και θα επαναπροκηρυχθεί  ενώ  άγονη ήταν και η πρόσκληση για το γήπεδο στο Κοκκάρι, για το οποίο προστέθηκαν 80.000 ευρώ στην τελευταία αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου ώστε να ξαναγίνει η δημοπρασία με αναθεωρημένες τιμές και να υπάρξει ενδιαφέρον.

Τόνισε ότι οι ανατιμήσεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις δημοπρασίες και προκειμένου να μειώνεται η χρονική απόσταση μεταξύ της έναρξης του διαγωνισμού και της υπογραφής σύμβασης που φτάνει μέχρι και τέσσερις μήνες, αποφασίστηκε η οικονομική επιτροπή να συνεδριάσει κάθε εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου η διαδικασία να γίνεται με τις τρέχουσες τιμές και να προλαμβάνονται οι όποιες ανατιμήσεις.

Εκτενή αναφορά έκανε στα παρεπόμενα του σεισμού, με πρώτη την αλλαγή στην λειτουργία των υποστελεχωμένων υπηρεσιών που δεν ήταν έτοιμες για τόσο μεγάλη καταστροφή.

Μιχάλης Μητσός: «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών»

«Είμαι σίγουρος ότι η ιστορία θα γράψει ότι αυτή η δημοτική αρχή έκανε ό,τι ήταν δυνατόν από την πρώτη μέρα του σεισμού μέχρι και τώρα» είπε. Σε ό,τι αφορά τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέφερε ότι ήταν σωστή η επιλογή να τρέξει ο Δήμος τις κατεδαφίσεις γιατί έγινε ταχύτερη η διαδικασία, και είπε πώς έχουν γίνει από τις 137 οι 131 κατεδαφίσεις ενώ για τις τελευταίες έξι ήρθαν τώρα οι εγκρίσεις και θα προχωρήσουν άμεσα.

«Επιλογή της δημοτικής αρχής είναι -και αυτό πέρασε και από το Δημοτικό Συμβούλιο- να βάλουμε ένα πολύ μεγάλο ποσό, 200.000 ευρώ, για να κατεδαφίσουμε κτίρια που ήταν ορφανά, και ήδη έχουμε γκρεμίσει πάρα πολλά από αυτά τα κτίρια που ήταν επικίνδυνα. Είναι άλλη διαδικασία, ξεκινά από την Πολεοδομία και όταν χαρακτηρίσει ένα κτίριο κατεδαφιστέο γιατί είναι επικίνδυνο, υπάρχει μια τριμελής επιτροπή που οριστικοποιεί την κατεδάφιση» είπε και πρόσθεσε ότι ακολουθεί η θυροκόλληση στο κτίριο και αν δεν ενδιαφερθεί κάποιος, ο Δήμος προχωρά στην κατεδάφιση όπως συνέβη σε κτίσματα στην περιοχή στο Γεφυράκι εκτός από ένα που είναι ιδιοκτησία του Νοσοκομείου.

Τόνισε ότι για να γίνονται έργα θα πρέπει να υπάρχουν μελέτες και σημείωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία έχει μόνο πέντε στελέχη που φροντίζουν να είναι έτοιμες μελέτες όπως για παράδειγμα για τις σχολικές μονάδες του Κοκκαρίου του Παλαιοκάστρου, το κλειστό Γυμναστήριο στα Γυμνάσια και την στατική ενίσχυση των κτιρίων για την οποία επεσήμανε ότι είναι μοναδική η απόφαση του Δήμου να προχωρήσει σε έργα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Ειδικότερα για τις σχολικές μονάδες είπε ότι υπάρχουν μελέτες για όλα τα σχολεία οι οποίες μετά από σχετική απόφαση του κ. Τριαντόπουλου, θα παραδοθούν στην ΚΤΥΠ η οποία θα αναλάβει τις επισκευές.   Ανέφερε ότι οι μελέτες ήταν χρονοβόρες λόγω της απόφασης να είναι σύμφωνες με τον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό  και ότι είχαν προχωρήσει ήδη οι δημοπρασίες για τα δημοτικά σχολεία του Κοκκαρίου και του Παλαιοκάστρου. Για το Κοκκάρι σημείωσε ότι προέκυψαν ανάγκες για επιπλέον ενίσχυση του κτιρίου που δεν είχαν αποτυπωθεί στην αρχική μελέτη προκειμένου να παραδοθεί το σχολείο ασφαλές, ακόμη και αν υπάρξει μικρή καθυστέρηση. «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών και θα γίνει αυτό που πρέπει να γίνει» είπε. Για τον δρόμο πρόσβασης στο σχολείο του Παγώνδα είπε ότι θα υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση που θα έρθει από την Περιφέρεια προκειμένου να υλοποιήσει η Περιφέρεια το έργο.

Ακόμη ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η εργολαβία κόστους 100.000 ευρώ που αφορά τοιχία στην Βλαμαρή και βραχοπαγίδες για τις κατολισθήσεις στο παρκινγκ και παρεμβάσεις σε δύο σημεία στην Άμπελο ενώ υπογράφηκε η σύμβαση για την γεωλογική μελέτη στο Κοκκάρι για τις εργασίες στους δύο τεπέδες ώστε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσός αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις που αφορούν το μεταναστευτικό και σημείωσε ότι αυτές τις χρηματοδοτήσεις τις δικαιούται το νησί και η πόλη της Σάμου. «Όσο είμαστε σε αυτή τη θέση θα διεκδικούμε χρήματα όχι μόνο από το Υπουργείο Μετανάστευσης αλλά από παντού» είπε.

Ανέφερε ότι θα υπογραφεί η σύμβαση για την ανάπλαση και διαμόρφωση των αύλειων χώρων των σχολικών μονάδων της πόλης της Σάμου, θα περάσει από οικονομική επιτροπή η μελέτη για την αποκατάσταση της παραλίας Γάγκου, του δημοτικού κήπου και της παραλίας στις Μαούνες καθώς και η αντικατάσταση στα φωτιστικά στην παραλιακή. Αναφέρθηκε στο έργο των 3.200.000 ευρώ που αφορά την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων. Επεσήμανε ότι οι τιμές είναι συγκεκριμένες και δεν έχουν γίνει υπερβάσεις, όπως κάποιοι ισχυρίζονται,  και τόνισε ότι υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας για 10 χρόνια που σημαίνει ότι για αυτό το χρονικό διάστημα ο Δήμος δεν θα χρειαστεί να ασχοληθεί με αυτό ενώ επισήμανε ότι το έργο αφορά το 75% του Δήμου και το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να γίνει και στο υπόλοιπο 25% του Δήμου ενώ θα υπάρξει 60% εξοικονόμηση ενέργειας.

Μιχάλης Μητσός: «Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών»

Επίσης είπε ότι είναι σε αναμονή της έγκρισης από τη Δασική Υπηρεσία για να γίνει ο καθαρισμός των τριών αστικών δασών. Ακόμη, έπειτα από μελέτη του Δήμου που κατατέθηκε στο Υπουργείο έγινε εγγραφή ποσού 1.300.000 ευρώ που αφορά μηχανολογικό εξοπλισμό του Δήμου, όπως αντικατάσταση πεπαλαιωμένων οχημάτων και προμήθεια νέων όπως ειδικό πλυντήριο κάδων. Τέλος έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για την επιδιόρθωση στους τέσσερις σταθμούς ποδηλάτων στην πόλη της Σάμου και αντικατάσταση ποδηλάτων, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ ενώ θα προστεθούν άλλοι δύο σταθμοί πέραν των τεσσάρων που υπάρχουν.

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ