Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Να μην περιμένουμε ότι αύριο θα έχουμε ναούς, θέλει πολύ κόπο και πολλές θυσίες»

Απογοήτευσαν οι Κροάτες

Με τα γκολ στο ντέρμπι μίσους!

Γράφει ο Αντώνης Κόκκινος Τα πιο ψαγμένα προγνωστικα στοιχηματος για σημερα Θα το κάνω για γούρι μου φαίνεται να γράφω τη στήλη πριν γίνει το

Ακόμα δύο θάνατοι από Covid-19

Προκήρυξη πέντε θέσεων (ΤΕ) στο Γενικό Νοσοκομείου Σάμου

Ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμό 2Κ/2024 Προκήρυξη του Α.Σ.Ε.Π. (Φ.Ε.Κ. 12/τ.Α.Σ.Ε.Π./23.04.2024 και 15/τ.Α.Σ.Ε.Π./08.05.2024) που αφορά στην πλήρωση με σειρά προτεραιότητας οκτακοσίων δέκα επτά (817) θέσεων μόνιμου προσωπικού σε φορείς

H «Ηδύλη» υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα με τραγούδι και αφήγηση

Συναυλίες Συλλόγου Μουσικής & Πολιτισμικής Δημιουργίας «Ηδύλη» με τίτλο “Ήχοι και χρώματα του κόσμου”.

Ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι σε διαφορετικές κουλτούρες της γης που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος «Ηδύλη» αυτή την άνοιξη. Τραγούδια από Ελλάδα, Σερβία, Αφρική, Αμερική,

Μητροπολίτης Ευσέβιος: «Να μην περιμένουμε ότι αύριο θα έχουμε ναούς, θέλει πολύ κόπο και πολλές θυσίες»

Στην πρωινή εκπομπή του Radio Café 102.4, «Ημερολόγιο Ερτζιανών» με τον Μάνο Στεφανάκη, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ.κ. Ευσέβιος.

Πολλά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στους Iερούς Nαούς του νομού μετά από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 στο νησί της Σάμου. Άμεσα πραγματοποιήθηκε καταγραφή των ζημιών, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες.

«Το υπουργείο ενέκρινε όλες αυτές τις μελέτες που έκανε για την αποκατάσταση των ζημιών και ιδιαίτερα να προληφθούν οι ετοιμορροπίες, οι οποίες όντως υπάρχουν και επελέγησαν οι ναοί αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Αυτό πρέπει να το τονίσουμε, διότι δεν κάνουμε επιλογές εμείς αλλά από όλα αυτά τα οποία έχουν καταγραφεί από τους μηχανικούς, αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάρρευση ή κάποιες άλλες μεγαλύτερες ζημιές, επελέγησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και από ότι πληροφορήθηκα και σήμερα, την άλλη εβδομάδα πρώτα ο Θεός, θα έρθει και άλλο συνεργείο  του Υπουργείου Πολιτισμού για να συνεχίσουμε όλους τους ναούς σιγά-σιγά μαζί με τη βοήθεια μηχανικών, με τη βοήθεια στατικών και με την βοήθεια αρχιτεκτόνων που ασχολούνται με τη ναοδομία, να δούμε πώς μπορούμε σιγά-σιγά να προχωρήσουμε να κάνουμε τις προμελέτες που χρειάζονται για να ανοιχτεί ο δρόμος μπροστά μας, να πορευτούμε στην αποκατάσταση.

Δύσκολο είναι και μακροχρόνιο, μην περιμένουμε ότι αύριο θα έχουμε ναούς, θέλει πολύ κόπο και πολλές θυσίες, τουλάχιστον να προλάβουμε ώστε να μην έχουμε καμία πτώση ιερών ναών που θα ήταν ακόμη χειρότερο. Ανάλογα με τις ζημιές τους επελέγησαν, είναι με τα πιο έντονα προβλήματα που παρουσιάζουν (Ιερός Ναός Αγ. Χρυσοστόμου Καρλοβάσου, Αγίου Νικολάου όρμου Καρλοβάσου, Αγίου Νικολάου Κοκκαρίου που είναι και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ναός του νησιού, Άγιος Σπυρίδωνας Βαθέος και Μεταμορφώσεως Σωτήρος στο Πυθαγόρειο).

Έχει εγκριθεί και κονδύλιο για να αναστηλώσουμε τα καμπαναριά αυτά δηλαδή που έχουν κίνδυνο κατάρρευσης. Των Αγίων Θεοδώρων στην Σάμο είχε εγκριθεί προτού γίνει ο σεισμός είχε προηγηθεί αυτό, αλλά τώρα τα καμπαναριά είναι του Αγίου Σπυρίδωνος, είναι του Αγίου του Κοκκαρίου, του Καρλοβάσου, είναι κάποιων ναών, είναι στον Τίμιο Σταυρό Καρλοβάσου, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννου στο λιμάνι του Καρλοβάσου, είναι στη Χώρα, στον Παγώνδα.

Έχουμε πολλά μπροστά μας ακόμα να αντιμετωπίσουμε κάθε μέρα βρισκόμαστε σε επαφή με το Υπουργείο. Ευτυχώς έχουμε μία καλή επαφή και επικοινωνία και προωθούνται τα θέματα.

Βέβαια με τους πρόσφατους σεισμούς που προστέθηκαν και από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι δύσκολο».

Αυτό που έχει παρατηρηθεί στους Ιερούς Ναούς, είναι ότι ακόμα και με τους μικρούς μετασεισμούς ανοίγουν λίγο παραπάνω έστω και οι μικρές σχισμές που έχουν δημιουργηθεί, για αυτό ο Σεβασμιότατος ζητάει υπομονή από τους ενορίτες.

«Θα ήθελα να παρακαλέσω τους ενορίτες των Ιερών Ναών να έχουν υπομονή,  δεν μπορούμε να αποχαρακτηρίσουμε το κίτρινο και να το κάνουμε πράσινο εμείς, πρέπει να κάνουμε υπομονή ».

Κοινοποιήστε στα Social Media

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ